GABRIEL OPREA: "Îi voi solicita Preşedintelui Senatului să supună la vot încă o dată cererea DNA"

Mina Irina
Politică / 22 septembrie 2016

"Îi voi solicita Preşedintelui Senatului să supună la vot încă o dată cererea DNA"

Actualizare 17:40

Gabriel Oprea scrie, pe pagina sa de Facebook, că va cere chiar el preşedintelui Senatului să se reia votul în cazul cererii DNA de urmărire penală.

"La primul dosar am cerut colegilor să voteze cererea DNA pentru începerea urmăririi penale. Acum am cerut colegilor să voteze împotrivă şi poate că am greşit. Mulţi mi-au reproşat că vreau să fug de Justiţie, deşi nu e deloc aşa. Tocmai de aceea îi voi solicita Preşedintelui Senatului să supună la vot încă o dată cererea DNA, iar pe colegi îi voi ruga să voteze pentru începerea urmăririi penale. Ştiu că sunt nevinovat şi nu fug de Justiţie. Ştiu în egală măsură că acest dosar ridică prea multe semne de întrebare şi nu pot să le trec cu vederea. Dacă aţi fi în locul meu, cum aţi proceda? Aţi accepta orice acuzaţie, oricât de aberantă, şi ani întregi de procese pentru suspiciuni inventate? Aţi accepta să vi se spună că aţi ucis un om deşi nu aţi avut absolut nicio legătură cu vreuna din cauzele accidentului? Mulţi îmi dau lecţii. Alţii mă înjură. Eu nu judec pe nimeni şi nu doresc nimănui răul. Un lucru îl voi spune însă mereu. Sunt departe de a fi perfect. Am defectele mele, greşelile mele şi crucea pe care o port. Dar nu am ucis pe nimeni. Nici măcar din culpă", a scris Gabriel Oprea pe Facebook.

(M.I.)

--------

Actualizare 17:06 Dragnea: "Cazul Oprea ar trebui să şi-l asume cei care au creat UNPR"

Cazul senatorului Gabriel Oprea ar trebui asumat de cei care au creat UNPR, "care l-au creat pe Gabi Oprea şi care au dat impresia că deasupra lui e numai cerul", a afirmat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit unor surse din presă.

"Nu Gabi Oprea este principalul vinovat pentru situaţia în care a ajuns, ci cei care l-au creat acum mult timp şi care l-au încurajat, şi care i-au spus că trebuie să fie unul dintre cei mai puternici oameni din România şi care acum tac chitic", a declarat Dragnea.

Întrebat la cine se referă, Dragnea a răspuns: "La preşedinte, la alte instituţii din România".

"Aştept să vedem dacă vreunul dintre ei îşi asumă măcar un dram de răspundere. E important cazul Oprea, mi-am exprimat indignarea profundă, dar peste patru luni Gabi Oprea nu va mai fi parlamentar, deci nu va mai putea fi această frână. Mult mai important pentru mine este să discutăm ce vom face peste patru ani", a arătat liderul PSD.

El a precizat că senatorii social-democraţi care au votat împotriva solicitării DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea nu vor fi sancţionaţi, dar a adăugat că se va ţine cont de acest vot la semnarea listelor de candidaţi pentru viitoarele alegeri parlamentare.

"Eu mi-am exprimat nemulţumirea profundă pentru ceea ce s-a întâmplat, mai ales că discutasem serios cu liderul grupului senatorial, l-am rugat ca în perioada următoare să încerce să afle, dacă poate, exact câţi de la noi au votat, pentru că nu au fost mulţi, dar nu contează, e vorba de atitudine. Nu e vorba de sancţiuni, dar s-ar putea ca atunci când voi semna listele să-mi aduc aminte şi despre asta. Deci va conta foarte mult pentru mine", a arătat Dragnea.

Întrebat dacă este adeptul reluării votului în Senat în cazul Oprea, el a susţinut că nu se opune niciunei proceduri în general, dar a subliniat că nu vrea să răspundă la ceea ce doreşte PNL.

"Nu mă puneţi să răspund la ceea ce vrea să facă PNL, care este un partid ipocrit. Majoritatea voturilor din Senat au venit de acolo. Am auzit păreri despre un filmuleţ într-un anumit sens, despre un alt filmuleţ în alt sens. Una peste alta este că de la toate partidele au votat", a afirmat preşedintele PSD, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

---------

Actualizare 15:42 PNL solicită reluarea votului în Senat în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Oprea

Partidul Naţional Liberal (PNL) va solicita, luni, reluarea votului în Senat în cazul începerii urmăririi penale împotriva fostului vicepremier Gabriel Oprea, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"În situaţia dată, îi propunem lui Liviu Dragnea să aplice în cazul lui Gabriel Oprea aceeaşi măsură pe care a avut-o atunci când a reluat votul asupra «Legii defăimării», anume să accepte reluarea votului", se arată în sursa citată.

Liberalii îi cer lui Liviu Dragnea să fie de acord cu această propunere, arătând că în caz contrar aceasta este dovada faptului că Gabriel Oprea va fi candidat pe lista PSD pentru un nou mandat cu scopul de a-şi menţine imunitatea.

"Liviu Dragnea ar trebui să evadeze din realitatea paralelă în care se află, în care PSD este un susţinător al egalităţii în faţa legii şi a justiţiei, un promotor al luptei anticorupţie, şi să recunoască ceea ce o ţară întreagă a văzut: senatorii PSD au votat secret pentru a-l proteja pe Gabriel Oprea de anchetă. În cazul unora, care n-au fost suficient de abili, mass-media a constatat în nominal cine sunt cei care s-au împotrivit, adică senatorii PSD - ALDE şi acoliţii", se arată în comunicat.

PNL precizează că toţi senatorii liberali prezenţi la votul în cazul Oprea şi-au exprimat opţiunea deschis şi favorabil continuării anchetei penale, conform angajamentului luat.

"Respingem orice alte intoxicări care afirmă contrariul. Acestea sunt fapte probate şi nu încercări precum cele ale PSD de a fugi de responsabilitate", susţin liberalii.

În comunicat se arată că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 223/2016, votul poate fi reluat prin decizia plenului Camerei respective, întrucât "constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului".

"Considerăm că cel mai sănătos lucru pentru viitor este acela de a accepta propunerea PNL de eliminare a practicii votului secret în Parlament, care «alterează principiul transparenţei şi posibilitatea de control din partea alegătorilor»", se mai arată în sursa citată.

(M.I.)

---------

Iohannis îndeamnă la renunţarea la imunitate pentru ca Justiţia să-şi facă treaba

Preşedintele Klaus Iohannis se pronunţă în favoarea renunţării la imunitate pentru toate categoriile de demnitari, astfel ca Justiţia să-şi poată face treaba în privinţa urmăririi şi a cercetării penale şi îndeamnă la o dezbatere publică în acest sens, transmite Digi24.

El a criticat votul din Senat care a păstrat imunitatea lui Gabriel Oprea şi a oprit cercetarea fostului vicepremier pentru uciderea din culpă a poliţistului Bogdan Gigină.

Şeful statului a declarat că este nevoie de renunţarea la imunitate din partea parlamentarilor, iar în privinţa preşedintelui ţării s-a declarat deschis pentru o dezbatere publică la care să participe constituţionalişti.

Iohannis a spus că trebuie rezolvate toate toate tipurile de imunitate, inclusiv pentru foşti miniştri, astfel că atunci când Parchetul cere urmărirea penală a unui demnitar, chiar şi arestarea. Justiţia să îşi poată face treaba. Iohannis a mai spus că, fără primenirea clasei politice nu se poat rezolva aceste situaţii, cum a fost cea referitoare la Gabriel Oprea, conform sursei citate.

"Acest vot care în sine nu este singular - am mai avut astfel de situaţii - arată foarte clar că este nevoie de o reînnoire, o curăţire a clasei politice şi de o reformă parlamentară. Până ce nu reuşim să avem oameni curaţi, dedicaţi, nu vom putea să mişcăm lucrurile. Nu vreau să se înţeleagă greşit, nu am absolut nimic de împărţit cu nimeni, tuturor le doresc numai bine, fericire, sănătate şi viaţă lungă, dar în politică cine are o problemă trebuie să înţeleagă că nu poate să meargă mai departe până nu se clarifică această chestiune. Sunt primul care spune că în faţa legii toţi suntem egali, dar în politică mai apar şi alte considerente. Cum să aşteptăm de la un cetăţean să mai aibă încredere în Parlament dacă sunt, nu unu, doi, sunt mai mulţi parlamentari care sunt urmăriţi penal, alţii care sunt condamnaţi penal? Până nu reuşim să rezolvăm această chestiune şi să avem în Parlament oameni care nu sunt şantajabili, care nu merg acolo să facă avere, ci să reprezinte comunitatea care i-a ales, o să avem o problemă", a spus şeful statului, potrivit unor surse din presă.

Iohannis a mai precizat că trebuie demarate discuţiile cu privire la imunitate.

"Este o problemă care trebuie discutată în spaţiul public, unde trebuie să avem opiniile unor specialişti de Drept constituţional. Sunt perfect deschis la o astfel de discuţie. (...) Nu cred că eu trebuie să iniţiez o astfel de discuţie pe imunitatea preşedintelui, pe alte imunităţi da", a arătat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că "nu este nevoie să se renunţe la toate imunităţile", motivând că se creează intenţionat o falsă problemă.

"Un simplu parlamentar poate fi urmărit penal fără să trebuiască cineva să-şi dea acordul, poate să fie condamnat, problema se pune doar la foşti şi actuali miniştri, ceea ce trebuie schimbat este cum punem ordine între aceşti oameni care sunt şi parlamentari şi foşti sau actuali miniştri. După părerea mea, aici ar trebui intervenit. (...) Trebuie rezolvată abordarea faţă de miniştri, trebuie să ajungă în rând cu toată lumea", a susţinut Iohannis.

Întrebat dacă Gabriel Oprea ar trebui să demisioneze din Parlament, şeful statului a răspuns că "fiecare trebuie să hotărască singur ce face", conform aceloraşi surse.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. În țările cu apă caldă cei care dobândesc ilegal case, pierzându-le în instanță, ajung la răcoare cu orice imunitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb