Deputatul social-democrat Gabriel Vlase a primit avizul favorabil pentru a ocupa funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.
Vlase a fost audiat, ieri, de comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI şi a primit voturile a cinci dintre membri. Numai reprezentantul USR a votat împotriva social-democratului şi a propunerii făcută de preşedintele Klaus Iohannis.
Pe 14 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare preşedinţilor Parlamentului în care a propus numirea lui Vlase la conducerea Serviciului de Informaţii Externe (SIE).
Cinci zile mai târziu, şeful statului afirma că pe acesta îl recomandă experienţa şi pregătirea, precizând că l-a nominalizat fără a avea o discuţie cu PSD. Întrebat cum a ajuns la decizia de a-l propune pe Vlase la şefia SIE, Iohannis a răspuns: "Printr-o analiză atentă. Am analizat candidaţii posibili (...) ţinând cont de experienţă, de expertiză, de pregătire. După finalizarea analizei l-am invitat pe domnul Vlase. I-am spus că analiza a condus la aceas-tă oportunitate pentru domnia sa şi i-am propus nominalizarea. A acceptat-o şi în această fază suntem acum".
Referitor la audierea lui Vlase, aceasta a decurs în condiţii normale, conform celor declarate de preşedintele comisiei parlamentare privind activitatea SRI.
Referitor la obiectivele sale, Gabriel Vlase a declarat: "Sunt situaţii care trenează de ceva ani în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei, pentru că legislaţia este destul de veche şi noi suntem la 20 de ani de la apariţia Legii 1. Între timp, România a devenit membru NATO cu responsabilităţi şi în spaţiul european şi în spaţiul nord-atlantic, deci în primul rând chestiunea cu armonizarea legislaţiei".
El a adăugat că va avea în vedere şi "situaţiile specifice din aparat", pentru că şi acolo sunt probleme în ceea ce priveşte încadrarea, beneficiile, partea socială a angajaţilor serviciilor.
Gabriel Vlase a precizat: "Aceste lucruri sunt ştiute dinainte, de când eram la comisie, nu mai ştiu cum arată astăzi, dar după ce le voi vedea voi avea aceleaşi discuţii pe care le-am avut şi în calitate de vicepreşedinte al Camerei cu cei implicaţi - miniştri de resort, prim-ministru, preşedinţii Parlamentului, pentru a lua decizii bune pentru funcţionarea Serviciului".
Raportul comisiei va fi trimis birourilor permanente reuniteale celor două Camere ale Parlamentului, urmând ca acestea să decidă o şedinţă de plen comun în care să se valideze propunerea pentru şefia SIE. Weber a spus că este posibil ca şedinţa de plen reunit al Parlamentului să aibă loc în sesiunea extraordinară care se încheie în 19 iulie.