Pentru a masca nerealizările mandatului său în privinţa modernizării infrastructurii Capitalei şi al nedemarării unor proiecte promise în campania electorală din 2016, primarul general Gabriela Firea a găsit ţapii ispăşitori: legislaţia proastă din domeniul achiziţiilor publice şi contestatarii de profesie ai oricăror proceduri demarate de Municipalitate.
La finalul întâlnirii pe care a avut-o cu Corina Creţu, comisar european pentru politica regională, şefa administraţiei publice locale a municipiului Bucureşti a declarat că ar fi cazul ca legislaţia să fie schimbată şi să fie întocmită o listă neagră a celor care contestă, fără temei, desfăşurarea şi atribuirea achiziţiilor publice.
Gabriela Firea a declarat: "Este de neconceput ca o licitaţie publică să dureze ani de zile, după care, în urma contestaţiilor şi a unui proces în instanţă, administraţia publică locală să reia de la zero procedura de achiziţie. Nicăieri în această lume nu există o astfel de legislaţie atât de greoaie. Pe lângă aceasta, există şi contestatari de profesie, firme care s-au înfiinţat doar pentru a contesta licitaţiile pe care Primăria Generală a Capitalei le organizează. După ce formulează contestaţiile, administratorii acestor firme, urmărind doar obţinerea unor avantaje proprii, negociază cu participanţii serioşi la achiziţia publică, pentru a îşi retrage contestaţiile. Ar trebui făcută o listă neagră cu aceste societăţi care blochează intenţionat licitaţiile. Lista aceasta ar trebui să fie publică şi să o aibă şi Consiliul Naţional de Contestare a Licitaţiilor".
Referitor la acest aspect, comisarul european Corina Creţu a precizat: "Am mai primit semnale din ţară referitoare la problemele cauzate de legislaţia stufoasă din domeniul achiziţiilor publice, dar modificarea actelor normative din acest domeniu intră în competenţa strictă a Parlamentului şi a Guvernului. Bineînţeles că, pentru partea de finanţare europeană a proiectelor, înainte a modifica anumite aspecte din legislaţia internă, autorităţile de la Bucureşti trebuie să se consulte cu Comisia Europeană. Ne dorim o simplificare a procedurilor".
Domnia sa a menţionat că, pentru viitorul cadru financiar multianual, Comsia Europeană a pregătit 80 de măsuri prin care procedura de finanţare din fondurile europene a proiectelor va fi simplificată, fapt care se va regăsi şi în ghidurile interne pentru cei care vor aplica pentru obţinerea acestor fonduri. Creţu a mai spus că a cerut statelor membre să nu mai introducă în legislaţia internă condiţii suplimentare faţă de cele impuse de la Bruxelles, pentru a nu îngreuna absorbţia fondurilor europene, chiar dacă guvernele îşi doresc un control eficient înainte de aprobarea finanţării acestor proiecte.