GABRIELA FIREA: "Parteneriatele între administraţia locală şi oamenii de afaceri, cele mai bune soluţii pentru cetăţeni"

Diana Mihu
Politică / 31 octombrie 2016

Gabriela Firea a declarat, astăzi, că primăria Capitalei doreşte să vină în întâmpinarea mediului de afaceri, pentru a afla cât mai repede şi direct care sunt problemele cu care se confruntă investitorii şi care sunt cele mai bune soluţii, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Consider că parteneriatele, relaţiile de colaborare corecte şi transparente între administraţia locală şi centrală şi oamenii de afaceri reprezintă cele mai bune soluţii pentru asigurarea bunăstării comunităţilor", a spus primarul general.

Gabriela Firea, a participat astăzi, împreună cu Vicepremierul Vasile Dâncu, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la forumul "Parteneriate pentru dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industriale", organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Gabriela Firea a explicat faptul că, potrivit raportului BNR privind investiţiile străine în 2015, în regiunea Bucureşti Ilfov se regăsesc cele mai mari investiţii străine directe, de peste 38 miliarde euro, respectiv 59,3% din totalul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2016. De asemenea, 56% din investiţiile străine de tip green field sunt tot în Bucureşti-Ilfov.

Desi în zona Bucureşti Ilfov se află cele mai multe şi cele mai puternice firme, într-un top întocmit la începutul acestui an de o reputată publicaţie (-Forbes), Bucureştiul se clasează abia pe locul trei în topul oraşelor atractive pentru investori, conform sursei citate.

"Pornind de la acest paradox, am avut întâlniri, încă din timpul campaniei electorale, cu reprezentanţii mediului de afaceri, pentru a afla în mod direct care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă în relaţia cu municipalitatea şi care fac ca cel mai important oraş al României din punct de vedere economic sa nu fie şi cel mai atractiv. Răspunsurile au fost aceleaşi: infrastructura insuficient dezvoltată, lipsa de transparenţă şi corupţia, obţinerea greoaie a avizelor, autorizaţiilor sau aprobărilor necesare pentru diverse proiecte, lipsa unor facilităţi fiscale sau modalităţi de stimulare a iniţiativei private. Alte probleme au vizat transportul public ineficient, starea drumurilor, parcările insuficiente sau lipsa forţei de muncă în anumite domenii", se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte lipsa transparenţei semnalată de investitorii privaţi, primarul general a reamintit faptul că: "La propunerea mea, CGMB a aprobat înfiinţarea Direcţiei de Integritate, structură specializată, cu atribuţii clare în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi a abuzurilor profesionale. Această direcţie va veghea nu doar la respectarea legislaţiei, ci şi la eficientizarea actului administrativ, va analiza oportunitatea şi modul în care se realizează anumite proceduri - achiziţii publice, va verifica respectarea parametrilor calitativi pentru lucrările efectuate de instituţiile Primăriei. O atribuţie foarte importantă este cea legată de transparenţa tuturor deciziilor, respectiv informarea cetăţenilor în ceea ce priveşte deciziile luate de PMB, nu numai în privinţa cheltuirii banului public, ci şi în ceea ce priveşte proiectele pe care le vom realiza."

Potrivit sursei, o alta problemă pe care investitorii au întâmpinat-o este faptul că la eliberarea avizelor sunt solicitate foarte multe acte, iar formalităţile sunt foarte greoaie. Prin urmare, primarul general a decis înfiinţarea unui Birou de susţinere a mediului de afaceri. Acest departament va fi dedicat investitorilor, oamenilor de afaceri, cu principala sarcină de a oferi consiliere în ceea ce priveşte procedurile birocratice. Din acest birou fac parte reprezentanţi ai tuturor direcţiilor cu atribuţii în domeniul emiterii de avize sau autorizaţii din PMB- urbanism, patrimoniu, economic, taxe.

Gabriela Firea a subliniat că finalizarea PUG-ului este imperios necesară pentru Bucureşti pentru a putea vorbi despre o dezvoltare armonioasă şi eficientă a oraşului.

"Investitorii au nevoie în primul rând de informatii pentru a decide unde pot demara o nouă afacere. De aceea, am decis semnarea unui protocol cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru ca municipalitatea să poată avea o bază de date actualizată, cu toate proprietăţile publice şi private din Bucureşti. De asemenea, pe lângă informaţiile privind regimul juridic de proprietate, aceasta bază de date va fi completată cu informaţii privind amplasarea sistemelor de utilităţi sau a zonelor protejate. Ne dorim să facem public accesul la această bază de date cât mai rapid, astfel încât orice investitor să dispună de toate informatiile în momentul în care doreşte să deschidă o afacere. Susţin în continuare că avem nevoie de o nouă lege a Capitalei, aşa cum am mai declarat. Grupul de lucru constituit în acest sens şi la care beneficiem de expertiza Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu lucrează deja şi sperăm ca în primavara anului viitor, cel mai târziu, să punem în dezbatere publică acest proiect", a declarat Primarul Capitalei.

Totodată, Gabriela Firea a anunţat că a decis urgentarea formalităţilor privind realizarea Strategiei Multianuale de Dezvoltare a Turismului in Municipiul Bucuresti (2017- 2027), astfel încât cel mai târziu în primavara anului viitor sa poata fi aprobata. Strategia va fi insotită de un plan de acţiune pe termen scurt (3 ani) pentru acţiunile prioritare care trebuie întreprinse pentru demararea dezvoltării durabile a turismului.

La rândul său, vicepremierul Vasile Dancu a mulţumit primarului general, Gabriela Firea, pentru că "de la primele zile de mandat am observat că e preocupată direct de regenerarea urbană, de politicile legate de mediu şi de politicile sociale în oraş", menţionează sursa citată.

De asemenea, vicepremierul a subliniat importanţa colaborării interinstituţionale, explicând că este esenţială o viziune de ansamblu: "ar trebui să încercăm ca, prin colaborare, să construim viziuni. În foarte multe cazuri, în dezvoltarea oraşelor noastre avem mai degraba tentaţia de a face strategii politice, şi nu politici de dezvoltare", se mai precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Consider că parteneriatele, relaţiile de colaborare corecte şi transparente între administraţia locală şi centrală şi oamenii de afaceri ( a se citi, clientela politica a localilor si centralilor)reprezintă cele mai bune soluţii pentru asigurarea bunăstării comunităţilor", a spus primarul general. 

    1. ... asigurarea bunăstării comunităţii, insemnand comunitatea clicii politicilor de la putere/de la butoane. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb