GÂDEA - UNGUREANU Micul truc al întrebărilor şi răspunsurilor

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 15 martie 2012

Micul truc al întrebărilor şi răspunsurilor

Satisfacţia că premierul Mihai Răzvan Ungureanu l-a zdrobit pe Mihai Gâdea, în cursul interviului de alaltăieri, de la Antena 3, străbate presa proguvernamentală şi internetul.

E o satisfacţie măruntă.

Gâdea se zdrobeşte singur, la fiecare apariţie pe post.

Diatribele sale neîn-cetate, manipularea rudimentară şi dogmatismul procesării (care înţeleg că, dincolo de orizontul intelectual limitat, i-a fost încurajat şi de pregătirea şcolară într-o religie sectară), fac din Gâdea o curiozitate similară cu o miasmă.

Ce să mai zdrobeşti la el?!

E gaz.

Paradoxal, dezamăgirea o constituie, în opinia mea, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, incoerent, fariseic, deseori cabotin şi chiar impertinent.

"Primul mod în care putem reporni economia românească este consumul", a afirmat premierul şi normal că Gâdea nici n-a clipit şi a trecut la altele.

Ar fi exagerat să-i ceri lui Gâdea să fi auzit de Keynes şi complet absurd să-i ceri să fi auzit de declinul credibilităţii keynesis-mului din pricina crizei mondiale (măcar dezastrul Guvernării Tăriceanu l-o fi perceput?, nu, nu e cazul).

Evident, ulterior, nu a sesizat că Ungureanu se autocontrazice violent când susţine că, în faţa mizei celor şase miliarde de euro, pe care şi le-a propus să le obţină din fondurile europene, "discuţiile de ipoteză economico-fiscală pălesc".

Pentru că banii europeni vin, conform seninelor afirmaţii ale premierului, pentru politici agrare, coeziune şi structurale.

Adică, nu pentru consum.

Când spun că Ungureanu se autocontrazice, îmi asum riscul să-l consider de bunăcredinţă, pentru că alt-fel, dacă aş crede că ştie la ce se referă când face aceste afirmaţii, atunci chiar avem o problemă cu el: ar însemna că, în mod deliberat, minte Europa că vrea să bage banii pe politici, iar el îi va băga în consum, ca să repornească economia.

"Efectul pozitiv [al obţinerii banilor europeni -n.n] va fi, aproape, imediat", a spus Ungureanu.

Nasol.

Pe politici, efectele apar pe termen lung.

Pe consum, imediat.

După acest răspuns, am ameţit când l-am auzit pe Ungureanu, întrebând cu sarcasm disimulat:

"Nu a fost suficient de articulat răs-punsul?"

Gâdea, gaz, desigur.

Explicaţiile premierului în cazul facultăţii de medicină în limba maghiară sunt cam pe nivelul de manipulare rudimentară practicată de Gâdea; el primeşte de la coaliţie o intenţie politică, iar el e executiv şi îi găseşte tehnica de aplicare, dar, în acelaşi timp, el e autonom şi poate să decidă singur, nu, fără glumă, el decide şi prin urmare elaborează un proiect de Hotărâre şi o supune dezbaterii şi vom vedea după aia, aşa că nu poate să zică de acum dacă va emite Hotărârea sau nu.

Bine, frate, dar mintea ta ce zice?

E-n regulă să consulţi naţiunea, dar tu ce crezi?

Domnule Ungureanu, ştii ungureşte?

Dacă, Doamne fereşte!, ajungi, de urgenţă, pe masa de operaţie a unui medic, absolvent la Târgu Mureş şi te întreabă "Sziv szenvednek?"

Ce te faci?

Ştii că, dacă nu poţi răspunde, atunci ai putea să o mierleşti?

Ţi-ai pus problema?

(Adevărul este că premierul o rupe şi pe ungureşte).

Eu, unul, nu am căzut deloc în admiraţie la răspunsul premierului în subiectul raporturilor sale cu Elena Udrea, acea şmecherie prin care, sub pretextul unui exemplu, a afirmat că ar putea şi el să presupună că Mihai Gâdea face jocul patronului său care este ostil arcului guvernamental.

N-am înţeles de ce a pretextat că este un exemplu.

Atât atitudinea lui Dan Voiculescu, cât şi abjecţia "personalităţii" sale sunt notorii.

De ce n-a spus-o direct?

Că n-ar fi fost "elegant"?

Aha.

Este vorba despre ceea ce Ungureanu a denumit "comportament politic dezirabil al generaţiei din care face parte Ponta, Gâdea" şi el însuşi: "bun simţ, corectitudine, critică fără invective, fără explozii de personalitate".

Adică, "euro-comportament".

Am văzut, într-un film, că Tony Blair ar fi afirmat că, dacă vrei să strici o plăcere, atunci îi adaugi prefixul "euro": "euro-money", "euro-food", "euro-sex".

Interviul ne-a furnizat un "euro-Ungureanu".

Un tip spoit cu logică (apropo, generalizarea nu este o eroare logică, aşa cum a susţinut premierul, ci "generalizarea ilicită", pentru că, altfel, procesele inductive ar conduce la falsuri), un tip cu pretenţii intelectuale neacoperite, practicând jocul de scenă al superiorităţii, aşa cum şi-o închipuie el.

La final, a fost impertinent cu Mircea Badea, spunându-i:

"Nu vă place stilul meu, nu e nici o problemă, vă puteţi acomoda cu asta şi trăi fără el".

Nu că Mircea Badea n-ar merita pleznit peste gură, măcar din când, în când, deşi, deseori are umor şi mă face să râd, dar, în intervenţia aceea, actorul reprezenta "cetăţeanul" şi trebuia tratat ca atare.

Răspunsul premierului Ungureanu seamănă cu altul, celebru, al lui Sorin Ovidiu Vîntu: "Românii trebuie să se resemneze să convieţuiască cu mine".

Dar, măcar, Vîntu este autor al unei observaţii valoroase: când conduci o naţiune, trebuie să ai în spate o viziune, iar în spatele viziunii, trebuie să ai o metafizică.

Ungureanu nu a dat semne că ar avea ceva de soiul ăsta, în pofida studiilor asupra iudeilor.

Ultimele cuvinte rostite de premier, în cadrul interviului, caracterizându-l, sunt cele care dau titlul acestui articol: "Micul truc al întrebărilor şi răspunsurilor".

Acest premier, reprezentant, după propriile spuse, al unei întregi generaţii de tineri, a pierdut fie ocazia să tacă, fie ocazia să ne spună ceva.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. 1 . Fara ai fi suporter, de fapt nu vizionez A3, dl Gadea, popa sectar,se pare ,nu este gaz dle Make . Si trebuie bagat in seama.. Gazul are presiune. Cel putin din partea celor care-l platesc, in opinia noastra. 2. In ce-l priveste pe dl MRU, noi C.A. am urmarit, cu atentie, toate interviurile date ziarului Adevarul ,anul trecut. In calitate de sef SIE. Era altul... Desi ,se pare , ca nici acolo , nu D-sa facea jocurile. Nici dl Silviu Predoiu ,adjunctul sau. De atunci. In opinia noastra ,in spatele dlui MRU stau alte categorii de forte. Si atunci si acum. Cele straine. Ostile tarii noastre. Dpdv .economic.. Sunt cateva..Care din cand ,se calca pe picioare. Unii pe altii. O dovada este numirea lui Sir Lancelot, ca sef al SIE. Cu acordul tacit al CIA. La care a defectat, inainte de 89. Fiind sotul sotiei sale , respectiv Felicia Melescanu ,nascuta Brucan, n-a suferit prea mult rigorile legii. Brucan era cineva..Triplu agent de intelligence si de influenta. Unul din asasinii lui N. Ceausescu. Alaturi de inca 9.! Dar acestea sunt deja istorie.. Dl MRU nu este european. Ci diabolic. ! Din pacate,sau invers, cam atat putem opina.. Realmente,persoana respectiva sminteste locul.. Cfm clasificarilor Dvs. 3. Va sugeram sa urmariti ,cu atente, reactia strazii vizavi de dl MRU. Care se va radicaliza pe masura ce vremea se incalzeste si masurile dictate tarii noastre si puse in opera de dl MRU vor duce la pauperizarea unui numar mai mare de cetateni. Ma refer la energie, sanatate,utilitati..etc. Solutii exista . Ele vor veni,in mod sigur ,din strada ! Si vor fi puse in opera de strada.!

    1. Da, este evreu ungur (mama evreica) si nu numai...ca si melescanu/cosa etc

      Li se cunosc ,,dosarele,, Vai de capul nostru..ca neam ! 

    bai frate asa a cazut si Constantinopolele - in ditirambi. Ia pune acolo osul la munca si pune presiune civica pe ce nu-ti place la administratie si mai adauga ceva onestitate si dispare abureala cu dusmanii melescanii.

    nu tre sa fim ca americanii dar nu putem ramine nici cu hrusca la leru-i ler pina ne vine greata 

    1. Intr-o traducere de tip Sherlock Holmes, asta ce inseamna? Un indemn la protest in Piata Universitatii?

      Se pare că autorul nu şi-a recitit articolul : MRU spune că primul mod de a reporni economia este consumul , deci nu este singurul ! De fapt chiar este o mică reparaţie , sunt salariaţi tineri în Primării care i-au 600 de lei şi au rate de 800 lei. Ştiai d-le MAKE ? Vă stă în gât tânăru` moldovean ? Pe scurt: maestrul Djuvara Neagu are o părere foarte bună despre persoana în cauză, iar eu pe cine să cred ? Evident că m`neata d-le MAKE ai asigurat argintul ! Apropo, MAKE vine din lumea eternă a lui IL Caragiale ?

      PS Patria noastră are nevoie de caractere că , de specialişti plină-i lumea! Mai vorbim! 

      VALERAS,ASCULTA DE DJUVARA CA SI DE SAVA,FI-EI TZARANA USOARA ,SA NE BUCURAM CA AVEM UN PRIMMINISTRU DE NIMIC.SINGURA SOLUTIE ,URGENTA,IESIREA ROMANILOR MASIV LA VOT SA SCAPAM DE UNGURI.VOTATI PE ORICINE ,APOI MAI VEDEM. PUSI IN FATA CU UN NR.MARE DE VOTANTI ,STRUCTURILE INTERNE SI EXTERNE VOR AVEA O PROBLEMA DIFICILA.

      este evreu ungur din..moldova. Cei mai multi evrei sunt sau au fost in Moldova.

      eu am auzit ca nevasta'sa ar fi "tiganca ne-imputita"

      nu am nimic impotriva evreilor si nici a ungurilor , dar o asemenea combinatie la al treilea om in stat mi s epare cel putin bizar daca nu ..suspect . Si ma intreb: oare va fi un premier al romanilor sau al nationalitatilor conlocuitoare ? In rest tot respectul si stima si ptr evrei si pentru unguri -sunt minunati- dar sa fie la ei in tara sa sa nu fie in pozitii cheie din Romania !!

      "Mon frere ennemi", de regula, imi recitesc articolele de 4-5 ori, uneori chiar si de zece ori. Dupa ce le public, le recitesc de doua-trei ori, ca sa invat din greseli si sa-mi explic cum s-au strecurat.

      Articolul de fata nu face exceptie. 

      Eroarea pe care o semnalezi, nu exista; nu am spus ca Ungureanu ar fi afirmat ca "singurul" mod de a reporni economia ar fi consumul, ci am reprodus exact ce a spus si nu am confundat intelesul, in demonstratia ulterioara care evidentiaza inconsistenta declaratiilor lui. 

      Daca vrei, detaliez - este o problema de logica si am impresia ca-ti scapa. 

      Dar, numai daca vrei. 

      Este interesant ligamentul, la care procedezi, intre consum si ratele tinerilor din primarii, totusi, asta nu-i decit o ingenioasa abatere de la subiectul abordat (degradarea increderii in liberalism si impostura premierului in materie de economie). 

      Tinarul moldovean nu-mi sta in git. 

      E-un baiat dragut. 

      Parerea mea este, insa, ca meritam pe cineva mai de Doamne-ajuta, ca premier, iar nu ales din lotul de "sperante". 

      Ma lasa rece parerea maestrului Djuvara Neagu despre Mihai Razvan Ungureanu; ce parere avea Raymond Aron despre Djuvara?; ce parere am eu despre Aron?; ce parere ai tu despre mine? 

      Te sfatuiesc sa crezi ce crezi, dar cum sfatul vine de la mine, care, inteleg de la tine ca nu am mare credit, atunci nu crede ce crezi, ci ce spun eu. 

      Da, MAKE vine din opera lui Caragiale si nu are nici o legatura cu numele primit la nastere, ci mi-a fost atribuit de fratele meu, cind, in clasa a IV-a, a citit Caragiale la Limba Romana. 

      Intrucit este cu trei ani mai mare si era de trei ori mai puternic, pe atunci, nu m-am impotrivit.

      Ii multumesc pentru aceasta sansa pe care mi-a acordat-o, cu forta. 

      Imi dai voie sa conduc ziarul BURSA sau trebuie sa ma retrag, multumindu-ti ca n-ai nimic cu mine?

      Stimate Domn,

      nu am nimic cu evreii (israelineii) si nici cu ungurii . Am prieteni f fbuni si evrei si unguri, ii stimez si-i iubesc chiar. Dar  

      imi dati voie sa am si eu niste retineri atunci cand este vorba de Romania ? 

      Imi iubesc tara si-mi iubesc poporul .

      Apropos- daca conduceti ziarul, nu vreti sa-l platiti pe MAKE , asta pentru dezminti o vorba din popor? :)) Nu de alta dar s-a plans ca nu a primit nimic pe articol si ..nu e frumos ! Altfel ce sa spun :SA NE IUBIM TARA IN CARE NE0-AM NASCUT SI IN CARE TRAIM ! 

      Nu vreau sa-l platesc pe MAKE - sintem suparati, nu vorbim unul cu altul.

      Pe de alta parte, fa, te rog, o vizita la cimitirul sephard, din Bucuresti, ca sa-mi povestestii despre retinerile soldatilor evrei care si-au dat viata pentru Romania, in razboaie succesive. 

      E un monument acolo, cu numele lor.

      O mentiune: cei mai multi sint soldati, nu ofiteri. 

      "SA NE IUBIM TARA IN CARE NE0-AM NASCUT SI IN CARE TRAIM ! "

      Până unde? 

      Este un raspuns simplu - pana la capat ! Eu cred ca merita .

      Sigur, TRADATORII -MOLES nu au nationalitate , pot fi si sunt cu siguranta

      si cei de acelasi neam..dar m-as simti mai in siguranta sau poate as acorda un altfel de credit . Sa dea Domnul sa ma insel .In definitiv drumul spre iad e plin de intentii bune..Cand o sa vad un roman prim ministru in Ungaria sau Israel, imi voi cere IERTARE. Pana atunci , dati-mi voie sa am indoieli ! Cu stima 

      Capătul cui, însă?

    Un articol de doi bani.

    1. Deoarece ziarul nu-mi da nici un ban pe articol, doi mi se par multi.

      Mi-i dai, te rog? 

      1. Articolul este foarte bun Make. Nu este cazul ca sa luati in seama unele opinii care incearca sa devieze discutia citandu-l pe dl Djuvara...2 Dl MRU ,dpdv a ceea ce se numeste intelligence este ca \brucan. Triplu agent de influenta. Si restul..3 Reactia cotrocenista la emisiunea citata de dvs a fost dura. Cu tot tacamul specific ,prezidential. Cfm intelegerii cu V.Blaga,dl MRU ramane primministru. Pana la alegerile din decembrie...In opinia noastra, cei din grupul C.A. ,nu se stie daca vor mai fi alegeri. Pentru ca strada va exploda. Maturand structurile de putere de sus in jos. Inclusiv clasa politica parlamentara...

    Scuze, am citit târziu "Bursa", am fost ieri la stupină.

    Părerea mea, de moldovean non-evreu din Botoşani, e că oricine îţi vorbeşte limba atât de bine cum o fac evreii e fratele tău. 

    Noi, moldovenii, suntem ospitalieri, inteligenţi şi creativi. Ospitalieri pînă la o limită (vezi 1907). Ne tragem din dacii liberi, necuceriţi de romani şi Dumnezeu ştie de ce vorbim italiana fără să fi învăţat mai întîâi latina. 

    Am fost viteji în a ne apăra glia până la Ştefan cel Mare inclusiv, după care ne-am ascuns glia în ADN, din pricina urgiilor de tot felul. 

    Evreii, la rândul lor, au în ADN frica şi fuga perpetuă iar în creier toate ştiinţele şi limbile lumii, precum şi ceva în plus, eventual un diamant care la nevoie să poată fi înghiţit. Există şi evrei care au o ţară a lor, numită Israel, dar ei sunt un caz aparte. Există şi evreii eranţi care nu înclină spre nici o ţară, fie ea şi adoptivă. 

    Pe noi ne interesează evreii din România. Spre deosebire de etnia rromă, aceştia promovează căsătoriile mixte (etnic vorbind). Masculul evreu se mulţumeşte cu tot ce pică (ca şi masculul român, el e veriga slabă). Femela evreică îşi alege însă cu atenţie partenerul deoarece produşii rezultaţi sunt socotiţi, de către evrei, tot evrei. Asta previne consangvinizarea ba uneori apare chiar efectul de heterosis - produşii sunt excepţionali ! 

    În acest context, abordarea mea de moldovean non-evreu a cazului Ungureanu (inţial îl numeam Udemereanu, din fler) e următoarea: omul e poliglot, a răscolit terfeloage, e şcolit (electoratul, mai ales cel neşcolit, adoră asta) dar e un ZERO BARAT ca administrator! E pe dinafară! Remarcam într-o altă "Bursă" emfaza cu care îi asigura pe nişte reprezentanţi străini că în România PIAŢA DE CAPITAL e predictibilă, că PREZUMTIVELE investiţii străine sunt predictibile. Ce grozăvie! Părem tâmpiţi prin reprezentant! Te trec fiori de instabilitate! Acestui Ungureanu nu-i poţi încredinţa nici măcar un cârd de gâşte! Ca lui Nicolae Iorga, Dumnezeu să-l odihnească. 

    Revenind la evreii din România, părerea mea de moldovean non-evreu, e că suntem mai cîştgaţi cu ei decât fără ei. Despre Holocaust nici nu vreau să vorbesc pentru că nu pot să-l concep. Sunt genul care mai degrabă se lasă ucis decât să omoare pe cineva. Mie maximă atrocitate mi-a apărut confiscarea garsonierei genialului Mihail Sebastian adunată tantiemă amărâtă cu tantiemă amărâtă (pe atunci teatrul nu era subvenţionat). 

    În încheiere, aş vrea să parafrazez în felul meu special proverbul cu bătrânii: "Cine n-are evrei, să se lase cumpărat!"

    Tudor Vasiliu 

    1. Boc nu e evreu, ci roman neaos.

      Vi se pare ca guvernarea lui a fost romaneasca? 

      Patriotica? 

      Ungureanu i se dovedeste superior la capitolul smecherie ieftina si joc de picioare. 

      Prezinta mai putina incredere decit Boc, pentru ca, eventual, ar fi de filiatie evreiasca?  

      Treziti-va-ti! 

      Sintem la limita dezastrului, iar voi vorbiti despre evrei!? 

      Ca avem retineri sau ca sintem sau nu prieteni cu ei? 

      Cretinism de intelectuali.

      Că sunt cretin, accept. Dar "intelectual"? Eu?!?

      Parcă văd că sunt pe jumătate evreu. 

      Sa nu tragem concluzii extremiste, departe de mine asta , sigur ne este f bine cu ei ,sunt bineveniti , dar nu in a treia pozitie in stat. Am senzatia ca o minte diabolica misca totul ca pe o tabla de sah ..Ce este in neregula so sper sa nu pierdem Ardealul si sa nu stim asta ..sa nu descoperim cand este deja prea tarziu. Suntem prostiti in fata, nici macar prin invaluire..

      L-am mai avut si pe Petre Roman, dar xenofobii au aparut dupa ce Vadim a iesit din vagauna in care scincea de frica.

      Da, evreii vor sa ne ia Ardealul.

      Hai sa ne aliem cu Iranul. 

      Azi, a treia poziţie în stat e a enşpea din Kama Sutra.

      Ideea că cineva îşi vâră de bunăvoie capul şi mâinile în butucul de cazne având UDMR-ul în spate şi PD-ul în faţă crezând că dă bine la CV e tragică, nu e nimic de invidiat sau de reclamat aici.

      Şi nu o minte diabolică mişcă totul pe tabla de şah ci noi, pionii, caii şi chiar nebunii suntem cam împleticiţi de atâta expectativă. 

      Azi, a treia poziţie în stat e a enşpea din Kama Sutra.

      Ideea că cineva îşi vâră de bunăvoie capul şi mâinile în butucul de cazne având UDMR-ul în spate şi PD-ul în faţă crezând că dă bine la CV e tragică, nu e nimic de invidiat sau de reclamat aici.

      Şi nu o minte diabolică mişcă totul pe tabla de şah ci noi, pionii, caii şi chiar nebunii suntem cam împleticiţi de atâta expectativă. 

      si cu asta am incheiat ,,dialogul,, .

      Sper ca viata sa nu-mi dea dreptate si mai sper ca cei care au iesit in fata cu Corbul 1 si Corbul 2 sa aibe suficient curaj s-o faca din nou. Pentru noi, pentru Romania .

      Sa auzim de bine ! 

      Mi se pare corect. Daca ar fi existat mintea diabolica, atunci nu s-ar mai fi canonit nimeni sa creeze un guvern european, pentru ca am fi avut unul mondial. Desigur, intentii oculte si coordonari pe sub masa exista, dar sa nu le confundam cu reflexele relativ naturale ale unor indivizi sau grupuscule care se agrega in virtutea intereselor, dind impresia ca au tinut sedinta.

      Pina una-alta, Pamintul inca este o planeta locuibila. 

      Singurul martir al Revolutiei Romane de la 1848 a fost un evreu nascut la Budapesta.

      Cred ca romani, evrei si unguri sintem toti oameni si avem drepturile oamenilor, inclusiv drepturile cetatenesti constitutionale, iar nu doar pe acelea care ne conduc la sacrificiu. 

      Domnule "un roman..acelasi" esti antisemit, chiar daca crezi ca poti sa o negi. 

      Rusine!

      Imi pare rau ca ti-ai ales acest pseudonim. 

      Make, diferenta dintre tine si Mereu e ca tu esti si propriul tau Base

    Foarte curand o sa ajungem sa-l regretam pe Boc. El era un robot cu trasaturi, defecte care il umanizau. A cazut s-a impiedicat, ba chiar a fost filmat in curul gol!

    MRU e un "Terminator" din ultima generatie care, si rareori cand rade, nu are nimic omenesc in el. Chiar cand ii e cald!

    Excelentul articol al lui Make, unic in presa romaneasca din punctul de vedere al abordarii, analizeaza prestatia lui in emisiunea "Sinteza Silei", fara sa tina seama de cele de mai sus. Nu, nu trebuie banuit c-ar fi de buna credinta. El nu stie ce-i aia! "Terminator" executa ordinul (programul), intocmai si la timp. Sansa sau ghinionul nostru va sta in ce ne vor rezerva programatorii in viitor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb