Garanti Bank estimează o creştere de 3,7% a PIB, în acest an

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 aprilie 2016

Garanti Bank estimează o creştere de 3,7% a PIB, în acest an

Garanti Bank estimează anul acesta o creştere puternică a produsului intern brut (PIB), de 3,7%, ca urmare a accelerării consumului, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic, corespunzător primului trimestru al acestui an.

Banca preconizează că principalele motoare ale economiei în 2016 vor continua să fie comerţul şi sectorul IT&C, în timp ce domeniul imobiliar ar putea să îşi intensifice contribuţia la PIB. Piaţa rezidenţială tocmai începe un ciclu nou, iar sectorul serviciilor va înregistra o cerere tot mai mare pentru spaţii de birouri, conform raportului citat.

Raportul precizează: "Bugetul de stat a înregistrat un excedent de 0,8 miliarde de lei în primele două luni ale anului. Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, implementată în 2015, reducerea TVA-ului general, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie, precum şi creşterea cu 25% a salariilor în sistemul public de sănătate, vor continua să îşi arate efectele asupra execuţiei bugetare anul acesta". Deficitul bugetar, însă, se va menţine sub 3% din PIB, arată Raportul Macroeconomic al Garanti Bank.

"2016 a început sub auspicii foarte bune. Comerţul a crescut, serviciile de IT şi externalizare înfloresc, iar sectorul imobiliar dă semne de revigorare. Astfel, ne aşteptăm ca anul acesta să îşi păstreze perspectivele pozitive, iar economia să continue să progreseze", a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank România.

Garanti Bank estimează că preţurile vor scădea în primul semestru, ca urmare a reducerilor TVA, şi că inflaţia va intra pe un teritoriu pozitiv, în a doua jumătate a anului. Potrivit Raportului Macroeconomic al băncii, relaxarea monetară va continua pe parcursul anului datorită ratelor interbancare menţinute sub nivelul dobânzii cheie. Totodată, Garanti Bank preconizează că următoarea creştere a ratei dobânzii de politică monetară va avea loc în 2017.

În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii (RMO), banca se aşteaptă ca acestea să fie reduse în 2016, de la 12% (pentru pasivele în valută) şi 8% (pentru pasivele în lei), la 9% şi, respectiv, 6%.

În luna decembrie, Moody's a îmbunătăţit perspectiva ratingului pe termen lung a României, de la stabilă la pozitivă. Potrivit estimărilor Garanti Bank, parametrii macroeconomici ai ţării vor continua să fie într-o formă bună. Inflaţia medie şi ratele dobânzilor pe termen lung se află la un nivel minim istoric, în timp ce datoria publică şi deficitul bugetar sunt sub pragurile limită - de maxim 60% şi, respectiv, 3% din PIB.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb