Garanti Bank: Inflaţia scăzută, finanţarea mai ieftină în lei şi producţia agricolă vor impulsiona PIB

F. A.
Macroeconomie / 24 septembrie 2013

Cel mai probabil, inflaţia va atinge ţinta Băncii Naţionale a României (BNR) de 2,5 +/- 1% până la finele lunii, permiţând continuarea ciclului de scădere a ratei politicii monetare, se arată în Raportul Macroeconomic Trimestrial, aferent trimestrului III al acestui an, transmis redacţiei de către Garanti Bank România.

Efectul pozitiv asupra consumului va fi vizibil către sfârşitul anului, estimează instituţia de credit, preconizând, totodată, un proces mai puternic de dezinflaţie, urmând ca preţurile la alimente să scadă şi mai mult în următoarele două luni, datorită recoltei bune.

Rozalia Pal, economist-şef al Garanti Bank, a declarat: "Ne aşteptăm ca îmbunătăţirea cererii interne să fie minoră anul acesta, în timp ce proiectele de investiţii ar putea să fie întârziate pe anul viitor. În plus, ne aşteptăm ca actuala expansiune a cererii externe să se diminueze, ţinând cont că este concentrată în doar câteva industrii. Prin urmare, ne menţinem estimarea creşterii PIB-ului pentru întregul an la 1,7%, dar nu excludem nici valori mai mari în cazul recoltei de toamnă peste aşteptări şi în cazul în care cererea externă se dovedeşte a fi robustă şi în a doua parte a anului".

De asemenea, tot pe baza procesului de dezinflaţie, este de aşteptat ca ciclul de scădere a ratei politicii monetare să continue cu încă 0,25 puncte procentuale anul acesta şi cu alte 0,25 puncte procentuale la începutul lui 2014. Ca urmare, finanţarea în lei va deveni din ce în ce mai atractivă. De exemplu, noul program Prima Casă va fi pentru prima dată disponibil doar în moneda locală (până acum, 94% dintre împrumuturile ipotecare au fost contractate în valută), potrivit aceluiaşi document.

"Aceasta este o constrângere pentru client, căci îi limitează posibilitatea de a alege tipul preferat de finanţare, însă orice diferenţiere de dobândă între finanţarea în lei şi cea în monedă străină - de doar 2,5 puncte procentuale începând cu iulie 2013 - poate fi considerată în acelaşi timp o asigurare necesară împotriva deprecierii leului, şi care poate deveni benefică în cazul unei volatilităţi mai mari a leului", explică Rozalia Pal.

Politica fiscală a revenit în limitele bugetate, se mai arată în raport. Noul cod fiscal intrat în vigoare în februarie, ţintind surse noi de impozit pe profit, ar putea să-şi arate rezultatele concrete în a doua parte a anului, se mai arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte reformele structurale, o veste bună este asistenţa pe care FMI o oferă procesului, a mai precizat economistul şef al instituţiei de credit. Domnia să a declarat: "Noul acord cu FMI va creşte cu siguranţă credibilitatea ţării în a-şi îmbunătăţi măsurile ce promovează planificarea pe termen mediu, întărirea capacităţii administrative, accelerarea absorbţiei fondurilor europene, consolidarea administraţiei fiscale şi un mai bun control al datoriilor statului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb