GARANTI BANK: PIB cu 2,6% mai mare în 2014

A.C.
Macroeconomie / 2 aprilie 2014

În 2014, Garanti Bank anticipează o creştere a PIB-ului de 2,6%, sub cea de 3,5% din 2013, în special pe fondul producţiei mai slabe în agricultură şi a decelerării creşterii exporturilor, datorită efectului de bază determinat de saltul de anul trecut, potrivit unui comunicat remis de bancă.

În comunicat se arată: "Pe de altă parte, vom asista la o creştere a importurilor, pe măsură ce se vor redresa consumul şi investiţiile. Acestea sunt principalele previziuni ale Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice şi inovatoare bănci de pe piaţa locală, în cel mai recent Raport Macroeconomic Trimestrial, aferent primului trimestru din 2014".

În prezent, o serie de sectoare prezintă indici favorabili privind evoluţia întregii economii. "Spre exemplu, se estimează redresarea segmentului construcţiilor, care beneficiază şi de creşterea absorbţiei fondurilor europene pentru proiectele de infrastructură. Comerţul este un alt sector care ar trebui să aducă o contribuţie pozitivă în 2014", se mai arată în comunicat.

Consumul privat arată primele semnale de îmbunătăţire, pe măsură ce puterea de cumpărare creşte, datorită inflaţiei scăzute şi a finanţării mai ieftine în monedă locală.

Rozalia Pal, Economist-Şef Garanti Bank a declarat: "Indicele încrederii în economia românească (ESI - Economic Sentiment Indicator) a urcat în luna februarie a acestui an cu 3 puncte, atingând 97.7, cel mai mare nivel din mai 2012, urmând de altfel trendul pozitiv european. Deşi rata anuală a inflaţiei a atins în februarie 2014 un minim istoric de 1,1%, estimăm că aceasta va creşte în a doua jumătate a anului până la 3,5 - 3,8%. Majorarea semnificativă a preţurilor din 2014 va fi cauzată de indexarea accizelor cu 4,77% începând din ianuarie şi de creşterea accizelor la carburanţi începând cu aprilie (cu o creştere de 18% a accizelor şi preţ final mai mare cu 5,5%). Alţi factori care ar putea influenţa semnificativ dinamica inflaţiei sunt evoluţia preţurilor la produsele alimentare din a doua jumătate a anului (în strânsă legătură cu recolta) şi posibila creştere a preţurilor energiei electrice, pe fondul disputei privind schema de sprijin a proiectelor de energie verde".

Pe parcursul anului 2013, investiţiile străine directe (ISD) au urcat la valoarea de 2,7 miliarde euro (o creştere cu 27% faţă de anul anterior), în timp ce în ianuarie 2014 s-au investit 244 milioane euro, o creştere de 8% faţă de anul trecut. În 2014, se estimează o valoare a ISD de 3 miliarde euro (2% din PIB).

În comunicat se arată: "Anul acesta, cea mai mare provocare rămâne rambursarea împrumutului de 4,7 miliarde euro contractat de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Având însă în vedere că anul trecut s-a rambursat o tranşă cu o valoare similară, nu ar trebui să apară nicio problemă în această privinţă".

În ceea ce priveşte sectorul bancar românesc, se aşteaptă în continuare un nivel de lichiditate sporit pe piaţa interbancară, datorită relaxării politice monetare, iar dobânzile bancare ar trebui să se menţină sub dobânda cheie. "Estimăm că Banca Naţională a României va păstra dobânda cheie la nivelul actual de 3,5% până la sfârşitul anului şi că ratele dobânzilor în moneda locală, practicate de bănci, nu se vor modifica semnificativ pe parcursul anului în curs. Rămâne însă posibilă încă o reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii".

În raportul Garanti se mai arată că luând în considerare un raport credite-depozite apropiat de 1, reducerea gradului de îndatorare ar trebui să se tempereze iar analiştii băncii estimează un trend ascendent al creditării.

În Raportul Macroeconomic citat, Garanti Bank estimează şi evoluţia cursului de schimb euro/leu, care ar trebui să se stabilizeze la 4,5 în prima parte a anului şi să se deprecieze spre 4,55 (+1%) în a doua jumătate, în special din cauza mişcărilor de capital străin pe termen scurt determinate de evenimentele internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb