Garanţiile- soluţii practice şi eficiente pentru economia României

Comunicate de presă / 15 mai

Garanţiile- soluţii practice şi eficiente pentru economia României

Perspectivele economice pentru România sunt promiţătoare, România urmând să devină cea mai mare piaţă din UE pentru licitaţiile publice în următorii patru ani, aproximativ 160 de miliarde de euro aruncate in piaţă pentru investiţii în infrastructură rutieră, feroviară, aeriană, reţele de apă şi canal, spitale, în cercetare şi inovare... Cu toate acestea, accesul antreprenorilor români la finanţare rămâne o provocare majoră.

Deşi se preconizează că România va deveni un hub principal pentru licitaţiile publice, firmele mari din alte ţări europene domină câştigurile în licitaţii, lăsând antreprenorii locali într-o poziţie defavorizată. De asemenea, instituţiile bancare din Austria, Italia şi Franţa domină pe piaţa financiară românească, limitând capacitatea de finanţare pentru antreprenorii locali.

Companiile de asigurări din aceleaşi ţări impun condiţii restrictive foarte greu de îndeplinit, de asemenea, accesul la servicii financiare pentru antreprenorii români a devenit o misiune foarte greu de îndeplinit, ceea ce complică şi mai mult situaţia.

Odată cu apropierea alegerilor locale, europarlamentare şi prezidenţiale în aproximativ 60% din ţările europene, inclusiv în România, şi alegerilor la Parlamentul European, la Comisia Europeană şi la conducerea Alianţei Atoanticului de Nord - NATO, România are nevoie de o schimbare crucială atât politică cat şi economică.

În ciuda acestor provocări, există soluţii în creştere pentru antreprenorii români. Garanţiile/ asigurările sunt văzute tot mai mult ca o modalitate eficientă de a obţine finanţare pentru proiectele de creştere. Aceste garanţii au un efect de multiplicare în economie şi stimulează interesul capitalului bancar şi investiţional în sprijinul capitalului antreprenorial.

Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) în parteneriat cu Banca Naţională a României(BNR) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)organizează conferinţa pe tema: "GARANŢII. POLITICI PREZENTE ŞI VIITOARE", ce va avea loc marţi, 28 mai 2024, în intervalul orar 10:30 - 13:30, la Banca Naţională a României, în sala Mitiţă Constantinescu, strada Doamnei 8-10, Bucureşti, conferinţa va fi moderată de Bogdan Petre - membru al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale ( ASPES ).

Prin acest parteneriat Banca Naţională a României şi Autoritatea de Supraveghere Financiară vin în sprijinul antreprenorilor români vital mediului de afaceri local.

În cadrul conferinţei ar urma să expună puncte de vedere reprezentanţi ai Bancii Naţionale a României, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Curţii de Conturi, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Fondului de Garantate a Asiguraţilor, Federaţiei Patronatelor Societăţilor în Construcţii.

Este evident că este nevoie de mai mult decât de soluţii ad hoc pentru a aborda provocările din mediul de afaceri românesc. Este esenţial ca autorităţile şi instituţiile financiare să colaboreze pentru a crea un mediu mai favorabil pentru dezvoltarea afacerilor locale şi pentru a maximiza potenţialul economic al ţării. De asemenea, este necesară o mai mare transparenţă şi accesibilitate în procesul de finanţare, astfel încât antreprenorii români să poată valorifica pe deplin oportunităţile oferite de fondurile europene şi de alte surse de finanţare.

Cu abordarea adecvată a provocărilor şi promovarea unui climat de afaceri mai favorabil, România poate să-şi maximizeze potenţialul economic şi să devină un actor important în peisajul economic european, dacă vom face tot posibilul să sustinem antreprenorii români oferindu-le sprijin total. În următorii ani, este esenţial să se continue eforturile pentru a crea un mediu propice pentru afaceri şi inovare, astfel încât antreprenorii români să poată contribui la dezvoltarea durabilă a ţării.

Bogdan Petre, membru al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) : Finanţarea economiei naţionale, a antreprenorilor romani este sursa cheie a avantajului competitiv Naţional.

Structura, costul şi perioada unei finanţări sunt factori determinanţi ai costului capitalului, a rentabilităţii investiţionale şi deci a fezabilităţii unui proiect de creştere sau dezvoltare.

Sistemele financiare bancar şi nebancar, au limitările inerente. Acestea depind esenţial de existenţa şi disponibilitatea unui sistem de garanţii adecvat la care antreprenorii români să apeleze pentru a putea fi sprijiniţi în demersul lor de a participa la licitaţiile publice organizate de autorităţile statului român.

Garanţiile pot fi asimilate ca o subvenţie financiara inteligenta, cu efect de multiplicare in economie, de angrenare a interesului capitalului bancar şi investiţional în sprijinul capitalului antreprenorial. Astfel, garanţiile sunt una din soluţiile practice şi eficiente, ieftine şi transparente de finanţare a proiectelor de creştere.

Piaţa garanţiilor este de fapt un "shadow" banking cu impact sistemic şi deci de mare interes pentru mediul economic şi dezvoltarea acestuia pe plan naţional.

Suntem obligaţi să conştientizam complexitatea acestei mari probleme, cea a finanţărilor şi provocările mediului de afaceri românesc, dar şi de oportunităţile uriaşe pe care le oferă. Este vital să continuăm să abordăm aceste provocări şi să ne concentrăm asupra soluţiilor inovatoare şi a colaborării între toţi actorii implicaţi.

Este foarte clar pentru toată lumea că fără sprijinul total al BNR şi al băncilor din România nu se va putea face mare lucru.

Doar prin eforturile noastre colective putem contribui la crearea unei economii mai competitive şi stabile în România, care să ofere oportunităţi egale pentru toţi antreprenorii şi să stimuleze creşterea economică reală în România.

Cu această convingere, invitam pe toţi participanţii să fie parte a acestei mişcări pentru schimbare şi să contribuie cu idei şi iniţiative pentru a construi un viitor pentru mediul de afaceri românesc. Să lucrăm împreună pentru a transforma provocările în oportunităţi şi pentru a realiza potenţialul extraordinar al României în peisajul economic european.

Ziarul BURSA este partener media al evenimentului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb