Gartner apreciază că livrările de PC-uri la nivel mondial au scăzut cu 19,5% în al treilea trimestru din 2022

G.D.
Companii / 19 octombrie 2022

Gartner apreciază că livrările de PC-uri la nivel mondial au scăzut cu 19,5% în al treilea trimestru din 2022

Volumul total de PC-uri livrate la nivel mondial în al treilea trimestru al anului 2022 s-a ridicat la 68 de milioane de unităţi, ceea ce reprezintă o scădere cu 19,5% faţă de trimestrul al treilea din 2021, conform rezultatelor preliminare date publicităţii de Gartner, informează un comunicat remis redacţiei. Acesta reprezintă cel mai puternic declin al pieţei de la mijlocul anilor '90, de când Gartner a început să analizeze piaţa PC-urilor şi, concomitent, cel de-al patrulea trimestru consecutiv de declin de la an la an.

"Rezultatele acestui trimestru ar putea marca o încetinire istorică a pieţei PC-urilor," a declarat Mikako Kitagawa, Director Analyst la Gartner. "În timp ce întreruperile de pe lanţurile de aprovizionare s-au atenuat în cele din urmă, stocurile ridicate au devenit acum o problemă majoră, având în vedere cererea slabă de PC-uri atât pe piaţa consumatorilor individuali, cât şi pe cea a companiilor. Vânzările de toamnă din campaniile "back to school" s-au încheiat cu rezultate dezamăgitoare, în ciuda promoţiilor masive şi a scăderilor de preţ, cauza fiind cererea redusă, deoarece mulţi consumatori cumpăraseră computere noi în ultimii doi ani. În ceea ce priveşte segmentul de piaţă al companiilor, incertitudinile geopolitice şi economice au dus la cheltuieli IT mai selective, iar computerele nu se aflau în fruntea listei de priorităţi," a detaliat Mikako Kitagawa.

Potrivit sursei citate, primii trei furnizori de pe piaţa mondială de PC-uri au rămas neschimbaţi în al treilea trimestru al anului 2022, Lenovo menţinându-se locul 1 în livrări cu o cotă de piaţă de 25,2%.

Lenovo a câştigat cotă de piaţă comparativ cu perioada similară a anului anterior, deşi numărul unităţilor livrate de companie au scăzut de la an la an. În timp ce livrările totale ale Lenovo au scăzut în toate regiunile cu excepţia Canadei, piaţa desktop-urilor din EMEA a cunoscut o creştere, alimentată de rezultatele generate de prima unitate de producţie proprie a companiei din Europa, deschisă în Ungaria în luna iunie a acestui an.

HP a avut un trimestru plin de provocări, cu o scădere bruscă a livrărilor globale. HP a înregistrat o creştere pe piaţa desktop-urilor în anumite regiuni, dar cifrele aferente livrărilor generale de laptopuri au suferit diminuări.

Dell şi-a redus diferenţa faţă de HP la capitolul cotă de piaţă, înregistrând o creştere de la an la an pe piaţa desktop-urilor în toate regiunile, cu excepţia regiunii Asia Pacific. Cu toate acestea, livrările de laptopuri Dell au scăzut în toate regiunile, cu excepţia Japoniei.

Piaţa PC-urilor din SUA a scăzut cu 17,3% în al treilea trimestru din 2022, acesta fiind al cincilea trimestru consecutiv de scădere a livrărilor ţinând cont de raportările de la an la an. Scăderea vânzărilor de laptopuri a condus la scăderea pieţei generale din SUA, dar piaţa desktop-urilor a înregistrat o creştere modestă, determinată de cererea reţinută în rândul companiilor, precum şi de achiziţiile din sectorul public.

"Inflaţia este cel mai mare motiv de îngrijorare pe piaţa din SUA, dar companiile mai mici s-au dovedit a fi relativ optimiste cu privire la condiţiile macroeconomice," a spus Kitagawa. "În timp ce cererea de laptopuri în rândul companiilor mari a scăzut drastic în al treilea trimestru al anului 2022, companiile mici şi mijlocii nu au înregistrat o scădere la fel de puternică," a subliniat Kitagawa.

Cu o cotă de piaţă de 26,8%, Dell şi-a asigurat primul loc pe piaţa PC-urilor din SUA pe baza volumelor livrate, în timp ce HP a urmat în ierarhie cu o cotă de 23,2%, subliniază sursa citată.

Piaţa PC-urilor din EMEA a scăzut cu 26,4% de la an la an în al treilea trimestru, fiind cea mai mare scădere dintre toate regiunile şi atingând 17 milioane de unităţi vândute. Acesta este al treilea trimestru cu descreştere pentru piaţa PC-urilor din EMEA, după un boom înregistrat la începutul pandemiei.

"Au fost mai mulţi factori care au condus la o deteriorare semnificativă a pieţei PC-urilor din EMEA, inclusiv condiţii macroeconomice dificile, scăderea cererii de pe piaţa companiilor şi cea a consumatorilor individuali, precum şi niveluri ridicate ale stocurilor," a spus Kitagawa. "În plus, mulţi furnizori de PC-uri şi-au oprit operaţiunile în Rusia în primele două trimestre ale acestui an, ceea ce a afectat negativ volumul total al livrărilor şi este în special vizibil în comparaţiile anuale," a continuat Kitagawa.

Cu excepţia Japoniei, piaţa din Asia Pacific a scăzut cu 16,6% de la an la an, în mare parte din cauza încetinirii ritmului livrărilor pe piaţa din China. În al treilea trimestru al anului 2021, China şi-a reluat aproape pe deplin viaţa de zi cu zi şi activitatea economică normală, dar blocajele de anul acesta din diferite oraşe au încetinit operaţiunile comerciale şi au dus la scăderea cererii de PC-uri pe pieţele guvernamentale, ale companiilor şi ale consumatorilor individuali.

Aceste rezultate sunt preliminare. Statisticile finale vor fi disponibile în curând pentru clienţii programului Gartner PC Quarterly Statistics Worldwide by Region. Acest program oferă o imagine cuprinzătoare şi în timp util a pieţei PC-urilor la nivel mondial, permiţând organizaţiilor care derulează planificarea, distribuţia, marketing-ul şi vânzarea produselor să fie la curent cu problemele-cheie şi cu implicaţiile lor viitoare la nivel global.

În perioada 7 -10 noiembrie va avea loc la Barcelona, Spania Gartner IT Symposium/Xpo 2022, un eveniment marcant pentru industrie care oferă o experienţă unică în contextul provocărilor din ziua de astăzi. Conţinutul prezentărilor are în vedere priorităţile şi iniţiativele cheie ale liderilor IT în funcţie de industrie, oferind în exclusivitate cele mai bune modalităţi de a crea strategia, de a executa şi rezolva provocările, maximizând impactul de lider în industrie, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb