Gazele înmagazinate pentru iarnă costă peste 400 de milioane de euro

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 septembrie 2008

Gazele înmagazinate pentru iarnă costă peste 400 de milioane de euro

Distribuitorii vor depozita, pentru iarna 2008 - 2009, un volum total de 1,65 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Valoarea investiţiilor aferente acestui program este de circa 1,4 miliarde de lei (circa 405 milioane de euro).

"E.ON Gaz România" avea înmagazinate, la sfârşitul lunii iulie, aproximativ 550 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru iarna 2008 - 2009. Oficialii companiei ne-au declarat: "La sfârşitul ciclului de înmagazinare, estimăm că stocul de gaze naturale al va fi de aproximativ 750 de milioane de metri cubi, dublul cantităţii de gaze naturale pe care avem obligaţia să o depozităm. Valoarea estimată a investiţiei este de aproape 618 de milioane de lei".

Oficialii "Distrigaz Sud" ne-au declarat că societatea are un program de înmagazinare a gazelor de aproximativ 900 de milioane de metri cubi, care se desfăşoară între lunile aprilie şi octombrie 2008. Cos-tul total pentru înmagazinare este estimat de "Distrigaz Sud" la aproximativ 800 de milioane de lei. Reprezentanţii companiei franceze ne-au explicat că volumele de gaz înmagazinat trebuie să reprezinte minim 12,5% din volumul total anual de vânzare.

Oficialii "E.ON Gaz Româ-nia" ne-au precizat că, de vreme ce societatea face acest efort de înmagazinare a gazelor în avans, speră ca preţurile finale la gazele naturale să acopere, în viitorul apropiat, costurile de achiziţie. Astfel, compania va putea să recupereze pierderile şi să asigure, în mod constant, cantităţile necesare pentru consumatori. Majorarea cu 11,6% a preţului final al gazelor naturale pentru clienţii "E.ON Gaz România", operată începând cu 1 iulie a.c., nu acoperă costurile de achiziţie a gazelor naturale. Reprezentanţii companiei germane susţin că "E.ON Gaz România" preia un efort financiar substanţial pentru a asigura cantităţile de gaze naturale necesare pentru iarnă, apelând la linii de credit pentru a acoperi costurile de achiziţie a gazelor naturale din import.

Conducerea "E.ON" a adăugat: "Suntem pe deplin conştienţi de efectul eventualelor scumpiri asupra populaţiei şi considerăm că instituţiile abilitate ale statului trebuie să sprijine categoriile de populaţie afectate. Activând pe o piaţă concurenţială, este în interesul nostru şi al clienţilor noştri să asigurăm gazele naturale la cel mai scăzut preţ posibil, dar nicio companie nu poate vinde gaze naturale la un preţ de vânzare inferior preţului de achiziţie al acestora".

"E.ON Gaz România" a ameninţat, în mai multe rânduri, în prima parte a anului, că nerecunoaşterea costurilor de achiziţie a gazelor importate va determina compania să recurgă la deconectările consumatorilor rău-platnici. Acum, oficialii societăţii ne-au declarat: "Aplicarea acestor măsuri restrictive a fost şi va rămâne ultima soluţie la care am recurs. Oricum, din cauza faptului că preţul de achiziţie a gazelor naturale nu este în totalitate acoperit de preţul final reglementat, noi a trebuit să adoptăm o politică de toleranţă zero faţă de consumatorii rău-platnici, care, de altfel, este corectă faţă de consumatorii bun-platnici. Sistarea serviciilor de furnizare a gazelor naturale este departe de a fi în avantajul vreuneia dintre părţi şi de aceea, în toată această perioadă, am căutat soluţii care să nu ne ducă la această soluţie extremă. În cele mai frecvente cazuri, cu acordul tuturor părţilor implicate, după încheierea de protocoale, stabilirea unor grafice de eşalonare a datoriilor şi plata efectivă a unor datorii s-a reluat furnizarea gazelor naturale la anumite companii şi instituţii".

Conducerea "Distrigaz Sud" nu a dorit să precizeze dacă a recurs la deconectări pentru consumatorii rău-platnici.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb