Gazprom accelerează proiectul South Stream

Ziarul BURSA #Companii / 23 ianuarie 2012

Gazprom accelerează proiectul South Stream

Construcţia gazoductului ar putea începe în acest an

Construcţia gazoductului rusesc South Stream ar putea începe în luna decembrie a acestui an şi nu în 2013, aşa cum era planificat anterior, a anunţat grupul rus Gazprom, care dezvoltă proiectul. Gazoductul, care concurează proiectul Nabucco susţinut de UE, este conceput să asigure livrări de gaze ruseşti către Europa ocolind Ucraina. Anunţul grupului rus, de stat, are loc în contextul negocierilor cu Ucraina privind preţul gazelor şi controlul asupra sistemului de gazoducte al fostului stat sovietic.

South Stream ar trebui să exporte anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către sudul Europei începând din 2015. "Vom putea începe construcţia gazoductului cel mai devreme în decembrie 2012 şi nu în 2013, cum era planificat anterior", potrivit Gazprom. Noul calendar al construcţiilor va fi prezentat consiliului director al consorţiului South Stream Transport AG în februarie.

Gazprom nu a precizat dacă 2015 rămâne în continuare anul stabilit pentru începerea livrărilor de gaze naturale.

Grupul rus deţine 50% din proiectul South Stream, estimat să coste peste 15 miliarde de euro. Eni (Italia) are o participaţie de 20%, iar EDF (Franţa) şi Wintershall (Germania) câte 15% fiecare.

Analiştii consideră că South Stream este un proiect prea scump, iar Gazprom ar face mai bine să ajungă la un acord cu Ucraina asupra exporturilor de gaze.

În noiembrie, Rusia a început livările directe de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream, pe sub Marea Baltică. Prima fază a proiectului are o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi pe an, circa o cincime din exporturile anuale de gaze ale Rusiei către Uniunea Europeană.

Grupul german RWE ar putea renunţa la proiectul Nabucco

Săptămâna trecută, grupul german RWE a anunţat că ar putea renunţa la proiectul Nabucco, la care participă alte cinci companii, inclusiv Transgaz Mediaş şi OMV Austria. Comentariile lui Grossmann reprezintă primul semnal concret din partea unui membru al consorţiului Nabucco că gazoductul s-ar putea să nu mai fie construit, în pofida pregătirilor din ultimii ani. Retragerea din proiectul Nabucco ar însemna o economie importantă pentru RWE.

RWE, Transgaz, OMV, Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi MOL (Ungaria) plănuiesc de mai mulţi ani să construiască Nabucco şi au beneficiat de sprijin politic puternic din partea UE, care consideră proiectul cheie pentru diversificarea aprovizionării Europei. Totuşi, costurile Nabucco, oficial de 7,9 miliarde de euro, sunt enorme, iar unii analişti din industrie se aşteaptă la o creştere considerabilă. Un acord recent între Turcia şi Azerbaidjan pentru construcţia unui gazoduct de la Marea Caspică până la graniţa vestică a Turciei pentru a exporta gaz azer în Europa a alimentat temerile legate de proiectul Nabucco.

Gazoductul Nabucco este proiectat să transporte gaze naturale pe o distanţă de peste 3.900 de kilometri, din Turcia în Austria, pe traseul Bulgaria - România - Ungaria. Lucrările de construcţie a gazoductului, care va avea o capacitate de 31 milioane de metri cubi pe an, sunt planificate să aibă loc în perioada 2013-2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb