Grupul rus "Gazprom", cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a obţinut ultima aprobare de care mai avea nevoie pentru construcţia unei conducte către Germania, o investiţie de 10 miliarde de dolari. Acesta va fi primul gazoduct care va lega Rusia de Europa de Vest, ocolind ţările de tranzit.
Vineri, o agenţie regională din Finlanda a aprobat construcţia conductei Nord Stream, care va lega portul rusesc Viborg de portul german Greifswald, pe o distanţă de 1.220 de kilometri, pe sub Marea Baltică. Conducta va intra în funcţiune în anul 2011 şi va avea o capacitate anuală de 27,5 miliarde de metri cubi, iar a doua conductă, paralelă cu prima, care va fi gata până în 2012, va permite dublarea cantităţilor transportate, la 55 miliarde de metri cubi.
Proiectul este administrat de societatea "Nord Stream" AG, înregistrată în Elveţia şi deţinută în proporţie de 51% de "Gazprom". Mai deţin participaţii în această investiţie companiile germane "Wintershall" AG şi "E.ON Ruhrgas" AG (câte 20%), şi societatea olandeză "Nederlands Gasunie" NV (9%). În proiect ar putea fi cooptată şi compania franceză "GDF Suez" SA. Anul acesta, "Nord Stream" va contracta împrumuturi de 3,9 miliarde de euro, de la 27 de bănci, pentru finanţarea construcţiei gazoductului.
Anterior avizului acordat vineri, de Finlanda, proiectul a primit încă două aprobări din această ţară. Investiţia mai are aprobarea Rusiei, a Germaniei, Suediei şi Danemarcei.
Mai multe ţări, printre care Estonia şi Polonia, sunt ostile proiectului, considerând că acesta prezintă riscuri de mediu.