"Gazprom" va obţine primul profit din valorificarea gazelor pe piaţa internă

Ghennadi Abalov
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 august 2004

Preţurile la energie vor continua să crească în Rusia

Conducerea "Gazprom" anticipează că, la sfîrşitul anului 2004, compania rusă va obţine pentru prima oară profit din valorificarea gazelor pe piaţa internă - circa 1%. Acesta este rezultatul creşterii preţurilor la gaze cu o medie de 20%, de la începutul anului.

Conform "Strategiei energetice a Rusiei pînă în anul 2010", preţurile la gaze trebuie să crească de încă 2-2,5 ori. Experţii consideră că această creştere se va reflecta în primul rînd asupra consumatorilor industriali şi a energeticienilor, care folosesc gazele la producerea energiei electrice, ceea ce va duce la creşterea costului energiei electrice şi al aprovizionării cu căldură. Este de aşteptat ca populaţia să plătească pentru acestea la nivelul ţărilor dezvoltate industrial.

Monopolul gazelor, "Gazprom", plănuieşte să introducă şi o plată diferenţiată, în funcţie de distanţa pînă la consumator. Astfel, în regiunile vestice, "combustibilul albastru" va fi mai scump decît în cele estice. În timp ce "Gazprom" vinde gazele cu 731 de ruble (20 de euro) pe 1.000 m.c., producătorii independenţi oferă aceeaşi marfă cu 500-600 de ruble. Posibilităţile lor sînt, însă, foarte limitate. După cum se ştie, "Gazprom" deţine monopolul asupra reţelelor de transport, astfel încît producătorii independenţi livrează cu o mai mare dificultate gazele pînă la consumator. Experţii cred că, pentru a schimba această situaţie, piaţa trebuie demonopolizată sau măcar să fie despărţit "Gazprom"-ul în două părţi: una de extracţie şi cealaltă de transport.

"Gazprom" va da naştere unei companii integrate

"Gazprom" intenţionează să creeze o companie petrolieră integrată. Vicepreşedintele consiliului director al holdingului, Aleksandr Reazanov, afirmă că problema va fi rezolvată în toamna acestui an. Se pare că această companie va fi înfiinţată pe infrastructura existentă, extracţia petrolului făcîndu-se în zonele periferice ale zăcămintelor de gaze, pe aşa-numitele "torţe". Din calculele specialiştilor reiese că numai din folosirea zăcămintelor sale, "Gazprom" poate asigura o producţie de extracţie de 30-40 milioane tone de petrol şi gaze condensate pe an. De asemenea, a declarat Reazanov, grupul are proiecte comune cu compania "Rosneft", printre care şi unul de exploatare a zăcămîntului numai de petrol de la Prilazlomnoe. "Gazprom" dispune şi de rafinării proprii pentru prelucrarea petrolului şi a gazelor condensate, cum este cea de la Surgut, care-i permite obţinerea de benzină, motorină, kerosen pentru aviaţie şi alte produse petroliere.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb