GE a vândut turbine de 30 milioane de dolari pentru parcul eolian Cerna

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 februarie 2013

Stephan Ritter, Director General al diviziei de energie regenerabilă GE, a declarat: "România este una dintre cele mai atractive ţări din Sud-Estul Europei pentru producţia de energie verde, în special pentru parcuri eoliene".

Stephan Ritter, Director General al diviziei de energie regenerabilă GE, a declarat: "România este una dintre cele mai atractive ţări din Sud-Estul Europei pentru producţia de energie verde, în special pentru parcuri eoliene".

General Electric (GE) a anunţat, vineri, vânzarea a şapte turbine eoliene tip 2,5 MW-103 pentru parcul eolian Cerna, din judeţul Tulcea. Valoarea totală a contractului, care include şi service-ul, este de aproape 30 milioane de dolari, a declarat, într-o conferinţă, Stephan Ritter, Director General al diviziei de energie regenerabilă GE.

Acest proiect, cu o capacitate instalată de 17,5 MW, deţinut de Energia Verde Ventuno, o companie româ-nească înfiinţată în acest scop, va produce energie pentru a alimenta aproximativ 7.000 de locuinţe, în momentul intrării sale în funcţiune, pe parcursul acestui an.

Proiectul este co-finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice. Finanţarea pentru construirea parcului eolian a fost asigurată de Unicredit Ţiriac Bank şi de Quercus Assets Selection.

Reprezentantul GE a precizat: "România este una dintre cele mai atractive ţări din Sud-Estul Europei pentru producţia de energie verde, în special pentru parcuri eoliene. Româ-nia are cea mai atractivă schemă suport cu certificate verzi, legislaţia din domeniu fiind definitivată anul trecut. De aceea sunt optimist că vânzările turbinelor GE în România vor fi foarte bune în următorii doi - trei ani".

Stephan Ritter a subliniat că, pe lângă furnizarea, instalarea şi punerea în funcţiune a turbinelor eoliene pentru Bester Generation, în calitate de contractant pentru inginerie, achiziţie şi construcţie (EPC) pentru proiect, GE a încheiat un contract de service complet pe termen de 10 ani, care va susţine funcţionarea parcului eolian Cerna. Contractul de service include o garanţie de disponibilitate pe bază de producţie pentru client, precum şi sistemul unic de monitorizare a situaţiei şi PulsePOINT, software-ul avansat de detectare a anomaliilor de la GE.

Turbinele eoliene achiziţionate pentru parcul Cerna reprezintă un produs progresiv, seria 2,5, care asigură eficienţă şi fiabilitate ridicate pentru o gamă largă de condiţii de vânt. Aceste aparate sunt prevăzute cu rotoare mai mari, turnuri mai înalte şi un butuc cu o înălţime mai mare decât modelele anterioare, atingând, astfel, o capacitate mai ridicată. Echipamentele de la Cerna vor fi prevăzute cu rotoare de 103 m pentru a maximiza producţia anuală de energie.

În România, GE a mai livrat turbine eoliene pentru parcul eolian Fântânele - Cogealac, dezvoltat de CEZ în Dobrogea, cu o capacitate de 600 MW. Acesta este cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, care a intrat integral în funcţiune şi produce suficientă energie pentru a alimenta pes-te un milion de locuinţe în fiecare an. Proiectul foloseşte 240 de turbine eoliene de 2,5 MW de la GE, inclusiv turbina cu numărul 1.000 din clasa de 2,5 MW instalată de GE la nivel global. Tehnologia GE este prezentă şi într-o serie de alte parcuri eoliene din România, printre care Mireasa 2, Siliştea 2 şi Gălbiori.

Energia Verde Ventuno mai are în proiect parcuri eoliene de 120 MW

"România are un potenţial imens de dezvoltare a energiei eoliene," a declarat Mario Costariol, directorul companiei Energia Verde Ventuno, care a dezvoltat proiectul eolian Cerna. Domnia sa a spus că societatea mai are, în faza de proiect, aproape de obţinerea autorizaţiilor necesare pentru construire şi funcţionare, încă patru parcuri eoliene, cu un total de 120 MW.

Reprezentantul Energia Verde Ventuno a subliniat: "Suntem o companie mică, aşa că nu o să dezvoltăm aceste proiecte în paralel cu Cerna. Finanţarea este dificilă în această perioadă de criză, iar conectarea la reţea a parcurilor în zona Dobrogei este problematică, din cauza multitudinii de proiecte din zonă. Parcul Cerna va fi gata în august, lucrările de construcţie efective începând în luna ianuarie a acestui an".

Mario Costariol s-a declarat mulţumit de modul în care a colaborat cu autorităţile din România pentru implementarea proiectului Cerna: "A durat patru ani de la proiect până la construcţia efectivă, cu tot cu obţinerea finanţării europene şi a cofinanţării de la Unicredit. Sigur că este multă birocraţie dar sunt mulţumit de cum au mers lucrurile. În Italia, de exemplu, durează mai mult de patru ani".

Compania Energia Verde face parte din grupul Eurecna, care este în România din 2006. Grupul a dezvoltat, mai întâi, afaceri în sectorul agricol din ţara noastră, unde cultivă, în prezent, peste 3.800 de hectare în circa 100 de ferme. Eurecna a început să se extindă pe piaţa energiilor regenerabile încă din 2005.

Proiectul, cu o capacitate instalată de 17,5 MW, deţinut de Energia Verde Ventuno, va produce energie pentru a alimenta aproximativ 7.000 de locuinţe pe an.

În România, GE a mai livrat turbine eoliene pentru parcul eolian Fântânele - Cogealac, dezvoltat de CEZ în Dobrogea, cu o capacitate de 600 MW.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb