GELU DIACONU, FOST ŞEF ANAF: "Execuţia bugetară arată fără dubii degringolada finanţelor publice"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 iunie 2020

Gelu Diaconu

Gelu Diaconu

Diaconu: "Vă anunţ în premieră că MFP nu realizează în luna iunie nici 90% din programul rectificat"

Deficitul bugetar s-a adâncit la 3,59%, de la 1,4% din PIB, în primele cinci luni ale anului

Execuţia bugetară pe primele cinci luni ale anului arată fără dubii degringolada finan­ţelor publice, subliniază Gelu Diaconu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care MFP a anunţat un deficit bugetar care s-a adâncit la 3,59% din PIB (38,84 miliarde lei), în primele cinci luni ale acestui an, faţă de 1,4% cât a fost în aceeaşi perioadă din 2019, când oricum deficiul se dublase comparativ cu intervalul ianuarie-mai anul precedent.

Gelu Diaconu ne-a transmis: "După ce guvernanţii s-au împăunat cu «realizari fantastice pentru români», cred că a venit timpul să recunoască faptul că sunt depăşiţi de situaţie.

În dosul prezentării cifrelor nu stă numai influenţa condiţiilor obiective generate de coronavirus, ci şi o incompetenţă ad­ministrativă cronică.

Aşadar, continuă creşterea necontrolată a cheltuielilor statului cu salarii şi asistenţa socială, în timp ce economia reală este înăbuşită de măsuri anti-virus. Stimulentele pentru mediul de afaceri (profund afectat) sunt la cea mai scăzută cota din UE.

Dacă vi s-ar fi prezentat cum a fost evoluţia veniturilor şi cheltuielilor bugetare doar pe lunile aprilie şi mai aţi fi realizat cu toţii dimensiunea dezastrului bugetar. Venituri reduse la cote istorice şi cheltuieli cu nemiluita. Diferenţa o acoperim cu împrumuturi până la alegeri. Apoi, va urma adevarata criză.

De altfel, vă anunţ în premieră că nu realizează în luna iunie nici 90% din programul rectificat. Adică vreo 70% din bugetul iniţial aprobat!

Între timp, premierul şi ministrul de finanţe asigura contorizarea victimelor Covid şi finanţarea «fantastică» a importurilor de echipamente anti-virus".

Execuţia bugetară publicată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) subliniază că aproape jumătate din deficitul bugetar aferent primelor cinci luni din 2020 este generat de "sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19".

Ministerul de resort arată: "Creşterea deficitul bugetar aferent primelor cinci luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, (i) de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgenţă şi de alertă (11,7 miliarde lei), (ii) de creşterea cu 2,26 miliarde lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie-mai 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, (iii) precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 miliarde lei. De asemenea, pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 3,43 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 3,83 miliarde lei".

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 119,59 miliarde lei, în perioada analizată, în scădere cu 3,4% faţă de nivelul încasat în intervalul similar al anului trecut. Dinamica este explicată de facilităţile fiscale acordate pentru susţinerea economiei în contextul crizei actuale - în principal amânarea plăţii unor obligaţii fiscale şi bonificaţiile acordate la plata impozitului pe profit, conform execuţiei bugetare. Aceasta arată că, suplimentar, contracţia încasărilor din luna mai, de 12%, a avut la bază evoluţia nefavorabilă a activităţii economice din aprilie, fiind luna acoperită în totalitate de instituirea stării de urgenţă.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 158,43 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 14,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit sursei citate, care arată: "Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creştere cu 1,57 puncte procentuale, de la 13,07% din PIB 2019 la 14,64% din PIB în 2020". Majorarea cheltuielilor se datorează şi măsurilor care au fost avute în vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, respectiv a sumelor necesare finanţării în regim de urgenţă a cheltuielilor de gestionare a situaţiei epidemiologice cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pe de o parte, precum şi a măsurilor cu caracter excepţional, în domeniul social şi economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile adoptate pentru limitarea infectării în rândul populaţiei, conform execuţiei bugetare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Tu vorbesti , dupa ce tu ai adus rideshering in Romania hot nenorocit cu familia ta....sa ai parte de ce ai facut tu , la cetatenii acestei tari , le-ai distrus afacerea nu-ti mai ajung banii....

    1. si sunteti bland in exprimare fata de ce a facut acest calau nesatios, fara nici un pic de jena!

    tu ce ai facut cit ai fost seful Anaf , militian securist? ai facut macar cit seful Anaf Blejnar, frauda de 35 de milioane de euro din petrol?

    Gelutzule ! Acum iesi in strada pentru dezinformarile tale stupide...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb