GELU DIACONU, PREŞEDINTE ANAF: "Dezaprob campania împotriva ANAF purtată de nume sonore din politica românească"

Elena Deacu
Companii / 6 aprilie 2015

Preşedintele Agenţiei Naţionale Actifraudă Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu, dezaprobă ferm campania împotriva ANAF, purtată de nume sonore din politica românească, şi doreşte să asigure opinia publică că instituţia se află "în mijlocul unui proces ireversibil de reformă instituţională veritabilă".

Gelu Diaconu a răspuns astfel la declaraţiile europarlamentarului Monica Macovei, care a transmis, zilele trecute, că ANAF ar trebui să confişte "marile averi neimpozitate", nu să "omoare" micul sector privat.

"Este a doua oară când, în deplină cunoştinţă de cauză, europarlamentarul Monica Macovei lansează acuzaţii false la adresa ANAF. După ce a îndemnat românii să picheteze sediile ANAF, europarlamentarul Monica Macovei a reafirmat recent că «în loc să se ducă după marii datornici», Fiscul se duce «peste cei mici, 5 lei, 10 lei, 100 lei, 1.000 lei»", transmite preşedintele ANAF.

Potrivit domniei sale, deşi, în mod repetat, ANAF a prezentat opiniei publice rezultatele direcţiei Antifraudă din primul an de funcţionare şi din primele două luni din 2015, Monica Macovei, membru al Parlamentului European, "continuă să dezinformeze opinia publică cu privire la activitatea uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului".

"Europarlamentarul Monica Macovei ştie că 90% din dosarele instrumentate de Direcţia Antifraudă sunt dosare de peste 1 milion de euro şi că în primul an de activitate a înaintat organelor de anchetă peste 700 de sesizări penale, cu o valoare estimată a prejudiciilor de peste 800 milioane de euro. Căţărată pe valul populismului, manipulează însă fără nicio reţinere opinia publică, afirmând că Fiscul se ocupă de buticuri", arată preşedintele ANAF.

Reprezentantul instituţiei menţionează că, "deşi europarlamentarul Monica Macovei, ca fost ministru al Justiţiei, ştie că recuperarea prejudiciilor de către ANAF este îngreunată, în procent de aproape 50%, de activitatea sistemului judiciar, dezinformeză cu lejeritate şi în această privinţă, aruncând întreaga responsabilitate în spatele ANAF".

"De doi ani, de când mă aflu la conducerea ANAF, această instituţie a trecut prin transformări structurale profunde, ale căror rezultate au început deja să se vadă. În tot acest timp, am reuşit să menţin activitatea ANAF în afara oricăror bătălii politice, însă nu pot să tac atunci când munca mea şi a colegilor mei este dusă în derizoriu de interese politicianiste meschine", explică Gelu Diaconu.

Potrivit domniei sale, "alături de doamna Alina Gorghiu şi de alţi lideri politici, europarlamentarul Monica Macovei a reuşit performanţa de a se situa pe o poziţie adversă celei exprimate de Transparency International România, care e emis recent un comunicat de presă legat de acţiunile ANAF de combatere a evaziunii şi de întărire a disciplinei fiscale".

"(...)Transparency International România salută campania de promovare a disciplinei fiscale ca atitudine de justiţie socială, de combatere a fraudelor şi a corupţiei privind veniturile bugetare. Considerăm că nu este indicată aplicarea unor decizii cu jumătate de măsură, pentru că evaziunea fiscală reprezintă furt din banii publici.(...)

(...)Totodată atragem atenţia că o campanie împotriva ANAF este greşit direcţionată (...)

(...) De exemplu, un antreprenor care face evaziune de 300 de lei privează de ajutorul social un cetăţean aflat în dificultate. Este injust ca o persoană să nu poată beneficia de dreptul la asistenţă socială din cauza lipsei de resurse şi a toleranţei pentru furt şi înşelăciune. (...)", se afirmă în comunicatul menţionat.

Astfel, potrivit preşedintelui ANAF, marii datornici şi marii evazionişti nu numai că nu sunt ocoliţi de instituţiei, dar unii dintre ei se află deja în puşcărie, "iar europarlamentarul Monica Macovei ştie acest lucru".

Gelu Diaconu subliniază că programul de verificare a marilor averi a început să dea primele rezultate, "însă o astfel de activitate nu se desfăşoară în faţa camerelor de luat vederi. Iar europarlamentarul Monica Macovei ştie acest lucru. Nu intenţionez să transform activitatea ANAF într-un circ, doar pentru că aşa vrea unul sau altul.

Să ai pretenţia şi să induci publicului ideea ca Fiscul poate repara în doi ani tot ce s-a făcut greşit în 25 de ani este o dovadă a neseriozităţii şi a incapacităţii de înţelegere a complexităţii acestei instituţii".

"Nu voi intra în jocul meschin al celor care aleargă după voturi, însă nici nu voi lăsa pe nimeni să-şi bată joc în asemenea mod de activitatea instituţiei pe care o conduc", conchide Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte ANAF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa fie cautati toti si cei mici si in special cei mari, ar trebui reintrodusa legea ilicitului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb