"General Motors" şi "Fiat" s-ar putea lupta în instanţă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 februarie 2005

Compania italiană vrea să vîndă divizia "Fiat Auto" producătorului american, în baza unei înţelegeri pe care acesta din urmă nu o recunoaşte ca validă

Compania italiană "Fiat" nu a reuşit să ajungă la un acord cu producătorul american de autoturisme "General Motors" (GM) asupra opţiunii de vînzare a diviziei sale auto neprofitabilă ("Fiat Auto"). "În pofida încercărilor de rezolvare a dis-putei privind marile probleme financiare şi industriale ale alianţei dintre cele două companii, nu am ajuns la nici o înţelegere", declară oficialii "Fiat", într-un comunicat de presă.

"General Motors" a cumpărat 20% din "Fiat Auto" în 2000, ca parte a unui plan de cooperare în dezvoltarea şi producerea de motoare şi autoturisme. Dacă opţiunea de vînzare mai sus amintită ar fi validată de o ins-tanţă de judecată, "Fiat" ar putea să forţeze "General Motors" să cumpere "Fiat Auto". Pe de altă parte, "Fiat" şi-a majorat capitalul în 2003, reducînd cota "General Motors" la 10%. "Aceas-tă mişcare, alături de vînzarea deţinerii la "Fidis" SpA, care furnizează servicii financiare, a anulat opţiunea companiei de a-şi vinde unitatea auto", susţin cei de la GM. "Continuăm să credem că înţelegerea a fost încălcată, iar în urma acestor demersuri ale companiei < Fiat >, i-a fost anulat dreptul de a utiliza opţiunea de vînzare", declară Tony Cervone, purtător de cuvînt al GM. "Fiat" consideră, însă, că opţiunea de vînzare este validă pînă în 2010.

Unii specialiştii sînt de părere că nu va putea fi evitată lupta în instanţă. "Această situaţie deschide calea unei bătalii legale", apreciază Fabrizio Barini, analist la "Websim" Milano, subliniind că într-o luptă în faţa instanţei, GM va fi în avantaj, dat fiind că este o companie mare (n.r. - cel mai mare producător auto din lume).

Alţi analişti cred că cele două companii ar putea continua negocierile înainte să ajungă la judecată. Aceştia atrag, însă, atenţia că este posibil ca discuţiile să dureze o lungă perioadă de timp. "Cred că disputa se va încheia pozitiv pentru < Fiat >, însă ea nu se va finaliza pînă cînd banii nu vor ajunge în conturile companiei italiene. Dacă disputa va ajunge într-o instanţa americană, atunci ea va fi de durată şi costisitoare pentru < Fiat >", consideră Claudio Morsenchio, analist la "Banco Emiliano Romagnolo".

Vînzarea "Fiat Auto" ar putea determina agenţia de rating "Standard & Poor"s" să îmbunătăţească la BB- calificativul companiei italiene, după cum afirma, la finele anului trecut, Scott Sprinzen, din cadrul S&P. La ora actuală, "General Motors" are un rating BBB- (al datoriei pe termen lung), iar dacă va decide să cumpere "Fiat Auto", situaţia sa ar putea fi pusă în pericol.

"General Motors" şi "Fiat" au creat două societăţi mixte, care realizează producţia de motoare, respectiv achiziţia de piese. Entitatea care se ocupă de motoare şi cabluri de transmisie este amplasată în Europa, cuprinde 17 fabrici şi 20.000 de angajaţi. Aceasta produce aproximativ 4 milioane de motoare şi cabluri pe an.

Unităţile deţinute de "General Motors" în Europa ("Adam Opel" şi "Saab") folosesc motoarele diesel produse de "Fiat", în vreme ce autovehiculele "Fiat" (Alfa Romeo şi Lancia) sînt fabricate cu motoare GM pe benzină.

"GM Europe" şi "Fiat Auto" au înregistrat pierderi de miliarde de euro, recurgînd la numeroase disponibilizări în ultimii trei ani, ca o consecinţă a competiţiei cu producătorii de profil din Franţa şi Japonia. "Fiat Auto" a avut pierderi operaţionale de 270 milioane de euro (353 milioane de dolari) în trimestrul al treilea din 2004, situaţie care se înregistrează pentru al 12-lea trimestru consecutiv. Datoriile nete ale companiei italiene erau de 16 miliarde de euro la finele lunii septembrie 2004, cu 530 de milioane mai mari comparativ cu sfîrşitul lunii iunie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb