Activele spaţiale nu sunt esenţiale doar pentru stilul de viaţă, asigurând totul - de la telefonul mobil la serviciile bancare şi prognozele meteo, ci sunt esenţiale şi pentru operaţiunile militare, pentru a naviga, a urmări forţele, a aduna informaţii şi a detecta lansările de rachete, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, conform agerpres.ro.
"Activele spaţiale nu sunt doar esenţiale pentru stilul nostru de viaţă, asigurând totul - de la telefoane mobile la serviciile bancare şi prognozele meteo, ci şi sunt esenţiale pentru operaţiunile militare, pentru a naviga, a urmări forţele şi a aduna informaţii şi a detecta lansările de rachete. Şi tocmai pentru că acestea sunt esenţiale sunt şi vulnerabile. Adversarii potenţiali investesc în tehnologii care pot restricţiona accesul nostru şi libertatea de acţiune în spaţiu sau pot degrada capacităţile noastre spaţiale, cu toate consecinţele pe care le pot avea asupra securităţii economiei noastre. Acum doi ani Rusia a distrus unul dintre proprii săi sateliţi, eliberând în acest proces un uriaş nor de deşeuri spaţiale. Prin urmare, trebuie să facem activele noastre spaţiale mai reziliente. (...) Lucrăm pentru a face sateliţii mai rezistenţi şi mai puţini vulnerabili la lasere şi interferenţe", a afirmat Geoană, duminică, într-o intervenţie video la festivitatea de deschidere a SpaceFEST - eveniment dedicat explorării spaţiului cosmic care se desfăşoară în perioada 11 - 13 iunie la UPB.
El a spus că tehnologia spaţială progresează foarte, foarte rapid, sute de sateliţi fiind lansaţi în fiecare an.
"Încurajăm acum ţările precum România şi aliaţii care nu au aceeaşi capacitate ca aliaţii mai mari să investească şi ei în economia spaţiului, pentru că acest lucru va aduce beneficii şi va genera dividende pentru economia noastră, pentru securitatea noastră. (...) Vedem ce se întâmplă în războiul din Ucraina. Pe de o parte actorii comerciali din spaţiu, precum Starlink şi alţii, sprijină în mod semnificativ Ucraina furnizând informaţii în timp util şi facilitând comunicaţiile. (...) Pe de altă parte am fost martori la cât de disruptiv poate fi accesul în spaţiul contrar. La o oră după invazia Rusiei în Ucraina, anul trecut, satelitul Viasat a fost forţat offline, afectând comunicaţiile pentru poliţia Ucrainei, serviciile militare de informaţii şi economia", a explicat oficialul NATO.
El a amintit, în context, că aliaţii NATO lucrează împreună pentru a asigura siguranţa celor 1 miliard de cetăţeni ai ţărilor care compun alianţa.
"Cei 31 de aliaţi şi în curând 32, când va adera şi Suedia, lucrează mână în mână pentru a asigura siguranţa celor 1 miliarde de oameni oriunde: în Bucureşti, în Canada, în Ţările Baltice şi în întreaga mare familie transatlantică de naţiuni pe care o reprezentăm. Facem acest lucru inclusiv în spaţiu", a transmis Mircea Geoană, potrivit agerpres.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 11.06.2023, 17:48)
Bine dragostea mea Mihaela,am înțeles.
Multă Slava