Liderul PSD, Mircea Geonă, a anunţat într-un interviu BBC-Hotnews că va renunţa la mandatul de preşedinte al partidului dacă, la alegerile parlamentare sau locale din 2008, PSD nu va obţine un scor electoral peste cel al PLD.
"Dacă la alegerile parlamentare viitoare PSD-ul nu câştigă alegerile, măcar cu un procent sau cinci înaintea PD-ului sau PDL-ului ăstuia care este competitorul nostru numărul unu, Geoană Mircea îşi pune demisia pe masa partidului, pentru că aşa face un bărbat de onoare", a declarat liderul PSD. Preşedintele PSD a precizat că va lua o decizie similară în cazul în care partidul nu va obţine un scor electoral bun la alegerile locale, însă s-a arătat optimist că formaţiunea va avea succes în scrutinul local. "Dacă este un scor foarte prost la locale, ceea ce nu va fi cazul, răspunsul este da", a declarat Mircea Geoană, care a menţionat că un scor prost, în opinia sa, este cifrat sub cel obţinut la europarlamentare. "Un scor mai prost decât cel pe care îl avem acuma. Dacă lucrurile merg prost, Geoană îşi pune frumuşel demisia, dacă lucrurile sunt în continuare în grafic, Geoană continuă", a răspuns liderul PSD la întrebarea ce înseamnă "un scor foarte prost".
Mircea Geoană a declarat că problema demisiei sale din fruntea partidului se putea pune acum în condiţiile în care PSD ar fi obţinut un procent mic în alegerile europarlamentare, însă a precizat că partidul a avut rezultate sensibil mai bune faţă de sondajele postreferendum pentru suspendarea şefului statului, când PSD se situa la 13%.
Liderul PSD a recunoscut că procentul de 13% în sondajele realizate după referendumul privind suspendarea şefului statului a fost "un scor extrem de prost". "Am luat-o rău de tot", a admis Mircea Geoană. Sinceritatea preşedintelui PSD a mers mai departe, el mărturisind că partidul a plătit scump decizia de a-l suspenda din funcţie pe şeful statului. "Suspendarea în sine, ca gest politic, cred că a fost o chestiune justificată. A merge la referendum împotriva unui preşedinte, ca instituţie, în cultura românească a fost o greşeală. Şi am plătit, electoral, sever", a declarat Mircea Geoană.
Mircea Geoană a lansat şi o serie de critici la adresa lui Octav Cozmâncă, pe care l-a amendat că "a uitat" să precizeze că la decizia de suspendare a preşedintelui Băsescu a subscris inclusiv liderul de onoare al partidului, Ion Iliescu. "Am greşit. Se mai întâmplă în viaţă", a declarat Geoană referitor la hotărârea partidului de a subscrie demersului de suspendare a şefului statului.
Preşedintele PSD s-a arătat însă optimist în ceea ce priveşte şansele pe care partidul le va avea în scritinul local, în contextul în care, aşa cum a spus, social-democraţii au avut scoruri mai proaste "în "96, cu Iliescu preşedinte, cu Văcăroiu prim-ministru, cu Adrian Năstase preşedinte executiv la partid, a facut un scor de 21, 22%". "Au fost scoruri şi mai proaste", a punctat liderul PSD.
În continuare, Mircea Geoană l-a criticat pe Octav Câzmâncă cel care a spus că, în contextul rezultatului la euroalegeri, PSD se îndreaptă spre un eşec de proporţii. Preşedintele PSD a spus despre fostul preşedinte executiv că "are o memorie selectivă". "Scorul cel mai prost pe care l-am facut a fost în 1996, 20% la alegerile locale, şi 22% la alegerile parlamentare, când am pierdut la CDR", i-a transmis Geoană.
PSD a obţinut la alegerile europarlamentare 23%, procentajul fiind taxat într-o primă instanţă de Ion Iliescu drept prost şi fiind invocat ca motiv pentru organizarea unui congres extraordinar. Ulterior, Iliescu şi-a nuanţat poziţia, păstrându-şi însă opinia că este nevoie de o analiză serioasă în partid pentru recâştigarea alegătorilor tradiţionali, opinie împărtăşită şi de restul Biroului Permanent. Scorurile slabe obţinute de unele filiale, în special din zona de sud, fief tradiţional al PSD, era pe punctul să-i coste funcţia pe unii preşedinţi de filială, însă pentru a nu stârni şi mai mult nemulţumirile din partid, liderii de la centru au renunţat la sancţiuni, cerându-le însă filialelor neperformante rapoarte de activitate şi soluţii până pe 15 decembrie. Strategia electorală a partidului pentru următoarele alegeri va fi stabilită la Consiliul Naţional din ianuarie.
Geoană a mai spus săptămâna trecută că nu va renunţa la funcţia de şef al PSD decât când, după alegerile prezidenţiale din 2009, partidul va trebui să-şi aleagă alt preşedinte, arătându-se astfel optimist că l-ar putea înfrânge pe Traian Băsescu. Recent, şi Adrian Năstase şi-a manifestat intenţia de a concura împotriva lui Băsescu în 2009.
1. hai,Basescu
(mesaj trimis de sandu în data de 14.04.2008, 17:37)
cred ca PSD demult ar fi trebuit sa paraseasca scena politica romaneascea ,dat fiind faptul ca nu si-a ceea ce si-a propus