GEOANĂ CERE GUVERNULUI EXPLICAŢII: De ce împrumutăm 20 de miliarde de euro?

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 2 iunie 2009

De ce împrumutăm 20 de miliarde de euro?

Aflat în campanie electorală, preşedintele PSD, Mircea Geoană a cerut, ieri, Guvernului să identifice toate condiţionalităţile pe care ţara noastră şi le va asuma în privinţa acordului de împrumut cu Comisia Europeană.

Liderul PSD a explicat: "Am solicitat, în mod oficial, în principal, Ministerului Finanţelor, să identifice toate condiţionalităţile pe care România este pe cale să şi le asume în relaţiile cu Comisia Europeană. Este ştiut faptul că în această perioadă are loc o negociere între Ministerul Finanţelor şi Comisia Europeană cu privire la cele cinci miliarde euro împrumut. Aceste lucruri trebuie să fie coroborate cu obligaţiile asumate deja în acordul cu FMI şi, de asemenea, un lucru mai puţin cunoscut, cu câteva condiţii sensibile, acordul cu Banca Mondială".

Până la viitoarea şedinţă de Guvern, Mircea Geoană a precizat, potrivit Agerpres, că doreşte ca Executivul să ofere un punct de vedere integrat şi coerent pe care populaţia României să-l cunoască în detaliu, referitor la obligaţiile ce revin ţării noastre în schimbul împrumutului de 20 de miliarde euro de la organismele financiare internaţionale.

Certuri în coaliţie pe problema creditării

Mircea Geoană a declarat că a existat o "discuţie ceva mai apăsată" pe tema reducerii ratei dobânzilor atât în cadrul şedinţei de ieri dimineaţă a coaliţiei guvernamentale, cât şi în cadrul reuniunii conducerii PSD.

Liderul PSD a menţionat că a cerut Ministerului Finanţelor şi BNR un calendar "previzibil" cu privire la traseul legat de repornirea creditării şi scăderea ratei dobânzilor, "fără de care economia românească se va sufoca".

"În schimbul celor 13 miliarde de euro pe care le-am împrumutat pentru sistemul bancar din România, în schimbul unor promisiuni încă vagi de repornire a creditării şi de scădere a ratei dobânzii - pentru a face creditul accesibil pentru întreprinderi şi activitatea economică - aşteptăm un calendar", a argumentat Geoană.

Bătaie pe funcţii la CEC?

Pe de altă parte, liderul social-democrat a menţionat că formaţiunea sa nu doreşte o dispută politică cu democrat-liberalii şi pe tema numirii preşedintelui CEC, însă a subliniat că această bancă este o instituţie financiară importantă, ce nu ar trebui tratată ca pe o simplă agenţie sau ca un minister.

Mircea Geoană a arătat că, la ora actuală, nu există propuneri diferite între PSD şi PD-L pe problema numirii noului şef al CEC: "Nu sunt variante diferite. CEC este o instituţie financiară importantă şi noi o tratăm cu toată responsabilitatea. Există propuneri făcute de noi şi aşteptăm ca Ministerul Finanţelor, cu avizul obligatoriu al Băncii Naţionale, să facă numirile în Consiliul de Administraţie, aşa cum prevede legea românească. Nu facem din acest subiect un soi de dispută politică, până la urmă nu este un subiect pe care dorim să-l politizăm, dar considerăm că este important ca, în această perioadă, să folosim toate instrumentele care sunt la dispoziţia statului român ca pârghii de stimulare a relansării economice"

Preşedintele PSD a menţionat că banca de stat, CEC, care este o instituţie sensibilă ce necesită avizul BNR, rămâne un subiect care nu trebuie politizat, tocmai pentru a asigura toate pârghiile funcţionale pentru finanţarea şi creditarea economică.

Program de construcţii de locuinţe pentru tinerii săraci

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că formaţiunea sa doreşte şi un program de construcţie de locuinţe care să poată fi închiriate în sistem subvenţionat de stat de către tinerii cu venituri modeste. Conform spuselor sale, noul program este necesar pentru a veni în completarea programului "Prima casă", din cauză că acesta se adresează celor cu venituri peste medie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb