Geoană: "România se află în cel mai bun moment al istoriei, sigură şi protejată dinspre exterior"

F.D.
Politică / 19 octombrie 2023

Geoană: "România se află în cel mai bun moment al istoriei, sigură şi protejată dinspre exterior"

România se află în cel mai bun moment al istoriei, "sigură şi protejată dinspre exterior, dar şi mai vulnerabilă decât oricând în interior", a afirmat, joi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Conferinţa anuală a Asociaţiei Proiectul România 2030, conform Agerpres.

"Pentru România, istoric ţara formelor fără fond, această schimbare de paradigmă şi adaptarea la nouă realitate politică şi economică globală va fi extrem de complicată. Dictatura mediocrităţii şi politizarea dusă la extrem a instituţiilor statului face că factorul politic să nu poată opera cu fenomene atât de complexe. Iar modelul existent este el însuşi greu de desluşit şi cu atât mai greu de transformat. S-au aruncat cu furca instituţii şi politici profund neo-liberale (privatizare, dereglementare, un rol redus al statului în economie, taxarea redusă a capitalului) cu o spoială de stat social, în care educaţia şi sănătatea, pensiile şi ajutoarele sociale vin, cel puţin pe hârtie, din zona Statului Providenţă. Am vorbit în mod repetat de paradoxul românesc în care ţara se află în cel mai bun moment al istoriei, sigură şi protejată dinspre exterior, dar şi mai vulnerabilă decât oricând în interior", a afirmat Geoană.

El a apreciat că acesta este un paradox, "pentru că potenţialul strategic al României nu a fost niciodată mai mare şi niciodată mai mare incapacitatea de a transforma această valenţă strategică excepţională în dividende economice şi de dezvoltare".

"O economie competitivă merge mână în mână şi se potenţează reciproc cu un contract social generos. Investiţia în educaţie, sănătate, infrastructuri şi inovare nu sunt simple cheltuieli bugetare, ci catalizatorii şi indicatorii succesului oricărei naţiuni. Nu nivelul taxelor este cel care reflectă un anume contract social, ci importanţa şi calitatea acestor politici şi servicii publice, reflectate ca norme şi valori în societate", a completat Geoană.

El a vorbit despre capacitatea politică a românilor.

"Avem potenţial, cum s-ar spune, dar n-avem relevanţă. Avem geografie, dar n-avem economie pe măsură. Avem resurse naturale, dar ne-am risipit resursa umană. Avem politicieni, dar nu avem inteligenţă politică", a spus secretarul general adjunct al NATO.

El a apreciat că "România s-a afundat într-o criză de inteligenţă naţională, de leadership, de educaţie politică".

"Anvergura ei a stagnat atât la nivel de stat, cât şi la nivel de societate. Ţara pare că se sufocă sub presiunea unui program de stagnare, nu de dezvoltare. Am intrat cu toţii într-o cadenţă a pasului pe loc, în care nimic nu pare să meargă. Nu există dezvoltare pentru că nu există ştiinţa de a o concepe şi implementa. Economia şi societatea sunt ţinute în loc şi trase în jos de modul de operare al clasei politice", a spus acesta.

În opinia lui, "clasa politică trebuie să-şi revizuiască resursa umană şi acest lucru trebuie nu doar spus, ci şi asumat".

"Nu poţi ridica o economie fără cultură, fără educaţie, fără conştiinţa valorii", a subliniat Mircea Geoană.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Daca mascariciul Trump castiga alegerile, este posibil ca dupa cel mai bun moment pentru Romania, sa urmeze unul mai putin bun, poate chiar dificil, pentru intreaga zona.

    1. Măscăriciul bune așa periculos, dar o necunoscută e republicanul, cu șanse , din Florida parca, îmi scapă numele.

    Si in spatele vorbelor goale despre siguranta ,stabilitate si perspective pozitive se afla uleltirile pentru a finanta razboaie din bugetele tarilor membre si gaselnita cea noua cu interventie in razboi numai cu forte din Romania si Bulgaria ! Vorbiti despre aceste discutii particulare de la Consiliul Atlanticului ,d Geoana !

    Noi vedem devastarile razboiului in Ucraina si acum in Gaza ,in ambele situatii Nato e prezent ,isi arata forta ,trateaza cu partile sa ...treaca ceva ajutor umanitar etc . Dar dupa ce Romania ar ajunge parte in razboi , ceea ce ar mai ramane ar semana cu tinuturile altadata roditoare din est Ucraina . Odata intrati nu ne mai scoate nimeni !Candidati independent ,cei care va admira va voteaza dar lasati tara in pace ,ca ne am lamurit incotro trageti ! 

    Trebuie pornit de la realitatea tristă că modelul economic de astăzi, cu 70% din PIB produs de 12 mari orașe ale țării, și-a atins limita de creștere și efectul de tracțiune pentru restul țării și întreagă economie. Cu toate astea România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin reorganizare administrativ-teritorială s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București.

    Lucrul acesta se poate face mai simplu fără modificarea constitutiei, printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta ar permite reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.

    Pentru asta nu trebuie asteptat Proiectul România 2030. 

    1. Nu se va face niciodata asa ceva.Pentru ca,cei care ne conduc de 30 de ani isi trag seva exact din aceasta organizare.Mai pe intelesul tuturor,aparatul politic si angajatii din aceste unitati si organizatii administrative, sunt piesa de rezistenta a PSD,PNL si UDMR.Suntem fara speranta,intr-o fundatura,cum spune si Geoana.Doar apartenenta la NATO si UE ne mentine statul intreg si cat de cat functional.

    Daca mai incepe si China un război cu Taiwan si SUA tre sa ajute si acolo rămânem fii ploii.Ne mai apara doar Cerul!..Atatia ani de pace de dupa revolutie risipiti de o turmă de politicieni f slabi,tradatori de tara...Nu invatam nimic din istorie...Inainte de cel de-al doilea război mondial nu ne-am dezvoltat o armata puternica ci ne-am bazat, ca si acum ,pe aliati puternici...Asa ca dupa ce hitler a învins marele nostru aliat de atunci -Franta si a semnat dictatul de la Viena am adoptat pozitia ghiocelului...si am cedat FARA LUPTA Adealul de Nord.!Si atunci ca si acum aveam o armata slab echipata, nemodernizata.In perioada interbelica am avut 20 ani de pace si relatii f bune cu Franta si Anglia de care nu am profitat sa ne modernizam armata...Ca si acum cand nu am profitat de parteneriatul strategic cu SUA si de 30 de ani de pace si libertate....Polonia s-a inarmat noi nu.Vulnerabilitatea noastra creste cu fiecare nou conflict aparut...Ungaria ,ca si in perioada inerbelica ,are relatii excelente cu cei ce vor schimbarea ordinii mondiale si insista, ca si atunci pt Ardeal...Fara SUA, Rusia nu are oponent serios n Europa...asa ca daca vor incepe negocieri de pace ghiciti cine va fii moneda de schimb?Noi,incapabiliii, noi nenorocitii noi care i-am exasperat pe europeni cu politicienii nostrii incredibili de slab pregatiti ,de corupti si de tradatori....Doamne fereste!

    Doresti sa spui sigura si supusa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb