Geopolitica - în capul listei riscurilor, pentru managerii de fonduri

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iulie

Geopolitica - în capul listei riscurilor, pentru managerii de fonduri

English Version

Prashant Kothaari, Alpha Alternatives: "Toate politicile lui Trump vor fi, probabil, inflaţioniste; este posibil ca dolarul să se deprecieze faţă de aur"

Matt Sherwood, Perpetual: "Geopolitica poate declanşa evenimente cu implicaţii de tipul «cozi groase» pentru pieţele financiare"

Michael Rosen, Angeles Investments: "Timp de treizeci de ani, pieţele au beneficiat de cea mai puternică globalizare şi stabilitate politică văzută; o nouă eră, mai riscantă, a început"

Geopolitica se află în fruntea listei de riscuri în acest an pentru administratorii de fonduri, fapt ce se vede şi în fluxurile investiţionale, în condiţiile în care banii ies din puncte sensibile - precum bursa din Taiwan - şi se îndreaptă către active de refugiu, precum aurul, care a atins un nou record istoric săptămâna trecută, scrie Reuters.

Conform sursei menţionate, ideea de bază este că perioada de pace şi comerţ liber s-a încheiat, iar următoarea perioadă pare mai puţin profitabilă.

În aproape jumătate de glob sunt alegeri în acest an, iar rezultatele de până acum indică o schimbare a stării de spirit: Taiwan-ul a ales un preşedinte detestat la Beijing, alegătorii din Franţa au mizat masiv pe extrema dreaptă, iar în Marea Britanie s-a instalat cea mai mare majoritate de stânga din ultima generaţie. În doar opt zile, politica Statelor Unite a fost lovită de două şocuri: republicanul Donald Trump a fost atins de un glonţ, iar democratul Joe Biden a demisionat cu mai puţin de patru luni înaintea zilei votului.

În acest climat, perspectivele geopolitice se află în prim-planul investitorilor, potrivit Reuters.

"Este, cu siguranţă, unul dintre cele mai importante aspecte la care am lucrat în procesul nostru tot anul", a declarat Erik Knutzen, director de investiţii pentru mai multe clase de active la Neuberger Berman, entitate ce administrează active de 481 miliarde de dolari. "Asta se manifestă, în primul rând, prin evaluarea nivelului de risc al portofoliului în ansamblu. Un mediu cu risc geopolitic ridicat ne determină să reducem gradul de risc".

Conform Reuters, acest lucru se vede în preţuri, deoarece pieţele se concentrează pe două potenţiale capcane care ar putea fi accentuate de o victorie a lui Trump: inflaţia şi restricţiile sau perturbările vânzărilor de semiconductori, în special pentru Taiwan.

Aurul, considerat activ de protecţie împotriva inflaţiei şi beneficiar al cererii din partea băncilor centrale în perioade tulburi, a atins un record de peste 2.450 de dolari uncia în zilele de după atentatul asupra lui Trump, eveniment care i-a aprins pe susţinătorii fostului preşedinte.

"Toate politicile lui Trump vor fi, probabil, inflaţioniste - fie că este vorba de reduceri de taxe, imigraţie, relocarea afacerilor în Statele Unite, prin urmare, bearish (ce presupune scădere) pentru dolar ... prin urmare, este posibil ca dolarul să se deprecieze faţă de aur", a spus Prashant Kothaari, CEO la Alpha Alternatives, citat de Reuters.

Publicaţia britanico-canadiană notează că, peste 100 miliarde de dolari au fost şterse din valoarea de piaţă a Taiwan Semiconductor Manufacturing în mai puţin de o săptămână după ce Trump a avut o poziţie oarecum echivocă în legătură cu angajamentul său privind protecţia Taiwan-ului şi industria de semiconductori.

Moneda taiwaneză coborâse, ieri, la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani, pe măsură ce investitorii părăsesc insula ce se află în fruntea tehnologiei de fabricare a semiconductorilor, dar şi în prima linie a tensiunilor dintre Statele Unite şi China.

"Reaprinderea riscului geopolitic a redus semnificativ entuziasmul pentru comerţul cu hardware folosit în Inteligenţa Artificială", a declarat Norman Villamin, strateg şef la Union Bancaire Privee, citat de Reuters.

Riscul de coadă

Pe măsură ce administratorii de fonduri devin mai siguri de reducerea dobânzilor în Statele Unite în septembrie şi de victoria candidatului republican la Casa Albă, îngrijorările geopolitice au un orizont mai îndelungat, fiind legate de potenţialul economic al globului şi de riscurile ce se întrevăd în fundal, potrivit publicaţiei britanico-canadiană.

Dobânzile ridicate încep să muşte din economie, iar creşterea Chinei încetineşte, au loc războaie în Orientul Mijlociu şi la marginea Europei, unde marile puteri sunt aliniate în tabere opuse.

"Vedem că tensiunile rămân ridicate, ceea ce determină consecinţe politice care probabil vor dura întregul deceniu", a spus David Bianco, director de investiţii la DWS. Conform directorului administratorului de active, acţiunile companiilor energetice şi de apărare, precum şi mărfurile, inclusiv cuprul şi uraniul, sunt pe radarul investiţional al DWS,

Acţiunile franceze au avut o dinamică inferioară acţiunilor europene în ansamblu, iar titlurile suverane germane au cel mai mare discount din ultimii doisprezece ani, inclusiv din cauza temerilor că un guvern divizat va fi euro-sceptic.

"Avem poziţii reduse pe obligaţiunile franceze şi italiene, deoarece credem că în aceste ţări va fi zgomot politic, în condiţiile în care vor negocia un deficit bugetar mai redus", a declarat David Zahn, şeful departamentului de titluri cu venit fix europene la Franklin Templeton.

Matt Sherwood, strateg şef de investiţii multi-active la Perpetual, administrator de fonduri din Sydney, este de părere că geopolitica nu a fost niciodată principalul element pe care îşi concentrează atenţia pieţele financiare, ci alte aspecte, de pildă ratele dobânzilor şi creşterea profiturilor companiilor pentru pieţele de acţiuni.

Dar, geopolitica poate declanşa evenimente cu implicaţii de tipul "cozi groase" pentru pieţele financiare, spune strategul, referindu-se la scăderi ale cotaţiilor mai mari decât cele prezise de o distribuţie normală de probabilitate. "Prin urmare, un investitor are nevoie de o strategie de diversificare cu costuri reduse, care să ofere protecţie în faţa scăderilor şi potenţial de creştere", a adăugat managerul de la Perpetual.

Michael Rosen, director de investiţii la Angeles Investments din Santa Monica, California, a punctat că, timp de treizeci de ani, pieţele au beneficiat de cea mai puternică globalizare şi stabilitate politică pe care a văzut-o lumea. "Dar, o nouă eră, mai riscantă, a început", a spus Rosen, citat de Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb