Cererea de centre de date este într-un trend ascendent accelerat, la nivel global, iar asta atrage după sine o creştere foarte mare a nevoii şi consumului de energie, afirmă George Dritsanos, Secure Power VP South-East Europe în cadrul Schneider Electric. Potrivit datelor prezentate de acesta, până în anul 2030, la nivel global, consumul cumulat al centrelor de date din întreaga lume va ajunge până la 187 de gigawaţi, fapt ce va necesita atât o optimizare la nivel de centru, prin intermediul inteligenţei artificiale, cât şi metode optime de producţie a energiei, care să fie şi sustenabile.
Conform acestuia, inteligenţa artificială, aflată acum în fază incipientă, va deveni tot mai prezentă în vieţile oamenilor, însă, în viitor, va avea un impact mult mai mare în procesele de zi cu zi, atât în mediul profesional cât şi în vieţile personale ale fiecăruia, fiind, astfel, o nouă revoluţie digitală.
"Când a apărut internetul, a fost nevoie de aproximativ 7 ani pentru ca World Wide Web să ajungă la 100 de milioane de utilizatori. Acum, privind la inteligenţa artificială (IA), vedem că au fost necesare doar două luni pentru a atinge acelaşi număr de utilizatori. În prezent, vedem că toată lumea foloseşte mai multe instrumente de IA, precum ChatGPT, Gemini şi alte instrumente adoptate în industria noastră şi în munca de zi cu zi. Suntem la începutul acestui drum, abia am început, astfel că va fi o călătorie imensă, iar acest pas va reprezenta o revoluţie şi o schimbare majoră în modul în care lucrăm, în viaţa de zi cu zi şi, desigur, în munca noastră. Există încă multe aplicaţii care nu au fost adoptate, cum ar fi maşinile autonome, operaţiunile spitaliceşti gestionate de maşini, nu de oameni, şi alte activităţi ce sunt în mod obişnuit procesate în birouri, cum ar fi organizarea şi alocarea fondurilor, dar suntem abia la începutul IA şi nimeni nu ştie unde se va ajunge" a declarat George Dritsanos.
Referitor la centrele de date, reprezentantul Schneider Electric afirmă că, odată cu implementarea digitalizării şi a tehnologizării prin intermediul AI, ecosistemul interconectat la nivel global va necesita tot mai multe centre de date, fapt ce va duce la o creştere masivă a consumului de energie la nivel global. Totuşi, în acest moment, Europa nu conduce acest domeniu, cele mai multe centre de date şi consumul principal de energie în acest domeniu fiind în Statele Unite şi China.
"Desigur, această revoluţie a IA a avut un impact şi asupra domeniului centrelor de date. Prin impact, ne referim la creşterea dramatică a consumului de energie. Consumul de energie va creşte masiv şi vom avea nevoie de multe resurse pentru a adopta această tehnologie în domeniul centrelor de date. Este o aplicaţie cu un consum ridicat necesar în centrele de date, pe care toată lumea trebuie să o adopte. Totodată, observăm că această tehnologie progresează rapid. Studiind datele despre consumul de energie, vedem că majoritatea instalaţiilor vor fi în Statele Unite şi China. În Europa, încă nu suntem pe un traseu rapid de adoptare a acestei tehnologii, în principal din cauza existenţei mai multor guverne, mai multor cadre de reglementare şi a unor reglementări precum GDPR, care nu accelerează această tranziţie, dar, cu toate acestea, este inevitabilă" a afirmat George Dritsanos.
Tototdată, România, care se află pe o poziţie bună în ceea ce priveşte domeniul IT şi tehnologizarea, va fi una dintre ţările care vor implementa cel mai rapid tehnologiile de centre de date bazate pe inteligenţă artificială, având una dintre cele mai bune infrastructuri digitale.
"România va face parte din acest drum şi cu siguranţă va adopta această tehnologie, deoarece este o ţară cu competenţe digitale foarte ridicate şi, de asemenea, cu o infrastructură digitală solidă. Desigur, nu la aceeaşi viteză ca Statele Unite sau China, dar, cu siguranţă, va ajunge acolo" afirmă reprezentantul Schenider Electric.
Potrivit acestuia, creşterea anticipată a numărului de centre de date şi a digitalizării va fi un pilon al economiei, aproape toate aplicaţiile şi reţelele necesitând, în viitor, existenţa unui centru de date.
"Ne aşteptăm la o creştere în domeniul centrelor de date şi al digitalizării. Digitalizarea este un pilon principal al economiei. Fără ea, nu vom avea o economie în creştere, aşa că, din acest motiv, estimăm că până în 2028 consumul total de energie pentru centrele de date va ajunge la aproximativ 90 de gigawaţi la nivel global. Aceasta include şi cadrul pentru mai multe aplicaţii precum streaming video, realitate augmentată, realitate virtuală şi reţele sociale, toate acestea necesitând centre de date" afirmă acesta.
Reprezentantul Schneider Electric consideră, de asemenea, că cel mai bun mod de a inova cu IA şi tehnologiile imersive pentru a promova viitoruri digitale sustenabile, etice şi incluzive este să prioritizăm sustenabilitatea şi etica în ceea ce priveşte tehnologia IA. Utilizarea IA pentru a optimiza utilizarea resurselor, reducerea deşeurilor şi îmbunătăţirea eficienţei energetice în industrii precum producţia, logistica şi managementul energetic este esenţială. La APC şi Schneider Electric, lucrăm cu instrumente IA. În ceea ce priveşte etica, ştim că trebuie să venim cu soluţii tot mai eficiente pentru centrele de date pentru a face faţă cererii accelerate declanşate chiar de IA. De exemplu, analizele de date conduc la decizii mai inteligente privind utilizarea eficientă a energiei.
"În segmentul Centrelor de Date, Schneider Electric are un portofoliu unic de produse. Suntem singurul furnizor cu un portofoliu atât de mare. Putem oferi toate soluţiile din perspectiva produselor, până la ultimul rack din interiorul unui Centru de Date. De asemenea, suntem capabili să oferim software-ul şi soluţiile potrivite pentru a le face sustenabile. Vorbind despre acest lucru, nu doar că oferim soluţii sustenabile pentru partenerii noştri, ci şi soluţii care pot fi adaptate uşor şi utilizate de o gamă largă de operatori. În ceea ce priveşte Europa, Schneider Electric are operaţiuni mari în România, care face parte dintr-un cluster de 17 ţări. Suntem foarte mândri de prezenţa noastră în România. Avem aici un centru de asistenţă pentru clienţi care oferă suport complet în toată Europa şi vom continua să rămânem în această ţară şi să investim în ea" a declarat George Dritsanos.
Potrivit acestuia, pe lângă nevoia de energie, creşterea numărului de centre de date va atrage după sine şi necesitatea resursei umane, în Europa fiind anticipate circa 75.000 de noi locuri de muncă în acest domeniu, în viitorul apropiat.
"La Schneider Electric, suntem foarte sensibili la aspectul uman. În Europa, aproximativ 75.000 de noi locuri de muncă vor fi create în domeniul centrelor de date şi, în prezent, nu există suficient personal calificat pentru a ocupa aceste locuri de muncă. Căutăm persoane educate digital, deschise la minte, care iubesc provocările şi doresc să se dezvolte. Avem un plan de a investi în acest domeniu nu doar în România, ci şi la nivel global" a conchis George Dritsanos.