GEORGE FRIEDMAN, STRATFOR: "Rusia ar putea implica România într-un război"

Anton Iordan
Internaţional / 1 februarie 2015

"Rusia ar putea implica România într-un război"

Probabilitatea intervenţiei Rusiei în Ucraina cu armate regulate este foarte mare, iar situaţia ar putea extinde conflictul în regiune, ţara noastră nefiind exclusă din acest scenariu, a declarat, joi, pentru Fox News, George Friedman, fondatorul şi directorul agenţiei de analize militare Stratfor.

Friedman a afirmat că războiul din Ucraina ridică anumite întrebări la care Europea cea "paşnică şi prosperă" nu ştie să răspundă. În schimb, Statele Unite ale Americii cunosc răspunsul şi au început deja să lucreze la o barieră împotriva Rusiei peste tot în lume. La rândul ei, Moscova înţelege acest lucru şi, de aceea, este "furioasă".

Întrebat dacă admite posibilitatea unui război între Federaţia Rusă şi una sau mai multe ţări europene, George Friedman a răspuns: "Generalul american Hodges (Ben Hodges - n.r.), comandantul NATO în Europa, a fost, săptămâna trecută, în Ucraina, unde a acordat medalii soldaţilor ucraineni. El a spus că instructorii americani vor sosi în curand în această ţară, ca să antreneze armata ucraineană. Apoi, el a anunţat că Statele Unite intenţionează să aducă blindate americane, artilerie şi alte mijloace în statele baltice, Polonia şi România. Statele Unite au început procesul de creare a unei bariere contra Rusiei şi acţionează chiar şi în exteriorul NATO. Partea rusă înţelege acest lucru, care o face să fie furioasă. La un moment dat, ei vor începe să acţioneze în Ucraina. Probabilitatea declanşării unor operaţiuni militare cu armate regulate în această regiune este foarte ridicată, dar nu este neapărat ca ele să implice trupe americane. Conflictul se poate răspândi în statele baltice, în România, în multe alte ţări".

În acest context, Friedman a îndemnat Rusia "să lase în trecut războiul", pentru că, pentru Europa, "nu este aşa de uşor pe cât pare".

Întrebat dacă preşedintele rus Vladimir Putin va paria pe agresiunea împotriva Occidentului, ca o contrabalansare a declinului economic din Rusia, George Friedman a răspuns că ruşii au convingerea că Ucraina a ieşit învingătoare după Euromaidan şi că SUA au pregătit aşa-numita "lovitură de stat" şi au adus la putere în Kiev un guvern care se împotriveşte preşedintelui liber ales, Friedman făcând aluzie la fostul şef de stat prorus Viktor Ianukovici, răsturnat de la putere în februarie 2014.

Şeful Stratfor a comentat: "În plus, serviciile de informaţii ruse au suferit un eşec. La Moscova, o serie de oameni, responsabili cu situaţia din Ucraina, au fost pedepsiţi, iar Putin a iniţiat o amplă restructurare a FSB şi a altor servicii de informaţii. Astfel, Moscova crede că SUA a împiedicat-o să realizeze una dintre cele mai importante sarcini: menţinerea neutralităţii Ucrainei. Partea rusă a făcut o încercare penibilă de răspuns, dar nu a reuşit. Iar acum, economia lor a intrat într-o criză pe scară largă. Dacă priveşti situaţia prin ochii lui Putin, poţi vedea că, pe de o parte, are criza economică, iar pe de altă parte - un eşec politic. El trebuie să găsească un răspuns, dar încă aşteaptă o ofertă de la SUA. Cel mai mult îşi doreşte ca estul Ucrainei, cu populaţie majoritar rusofonă, să primească autonomie".

Dacă Putin va eşua, se va confrunta cu o situaţie în care economia ţării sale "se descompune rapid", iar liderul de la Kremlin "va arăta ca un idiot în materie de politică externă", caz în care "îi va fi dificil să se abţină de la acţiuni mai hotărâte", a punctat Friedman.

Rugat să comenteze creşterea în sondaje a lui Putin după anexarea Crimeei (până la peste 90%), George Friedman a declarat: "Când SUA se confruntă cu o criză politică externă, oamenii se adună în jurul preşedintelui. Acelaşi lucru se întâmplă în Rusia. Dacă preşedintele american nu acţionează eficient, solidaritatea dispare repede. Situaţia este valabilă şi pentru Rusia. Momentan, Putin nu se concentrează doar asupra opiniei publice. Pentru el, sunt mai importanţi susţinătorii, anturajul, care este împărţit în două grupuri: oligarhii, care pierd mulţi bani, şi serviciile de informaţii, umilite în urma ultimelor evenimente".

În aceste condiţii, Friedman a atras atenţia că eşecurile diplomatice ale lui Vladimir Putin l-ar putea determina să aleagă calea militară, ca să nu se confrunte cu o criză de imagine.

Chestionat dacă mai este valabil conceptul de Uniune Europeană care îşi reduce forţele armate, ţinând cont de agresiunea din Ucraina, în legătură cu care este acuzat Putin, şeful Stratfor a replicat: "Uniunea Europeană a fost fondată în 1992. În 2008, criza financiară a zguduit destul de puternic sistemul - şi ar trebui să ne uităm la Grecia de azi. Este interesant faptul că noi vorbim despre excepţionalismul american. Între timp, sentimentul europenilor de exclusivitate este într-adevăr incredibil. Ei cred că au lăsat în urmă toate probleme şi acum dau lecţii lumii cum să trăiască în pace şi prosperitate. Prosperitatea, însă, nu mai este de actualitate, iar pacea este cel puţin fragilă, având în vedere actuala situaţie din Ucraina. Ţinând cont de accentuarea sentimentului naţionalist ("fiecare pentru sine") şi de războiul din regiune, se pune întrebarea: ce se va întâmpla cu sentimentul de exclusivitate al Europei şi cu experimentul european în ansamblul lui? Consider că Europa îşi demonstrează inconsecvenţa".

Astfel, George Friedman a dat Ucraina ca exemplu al inconsecvenţei europene, deoarece criza din fosta republică sovietică este o problemă europeană la care europenii nu au răspuns.

"Cei care au soluţii sunt SUA", a subliniat Friedman.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. SUA nu cunoaste decat o singura solutie:razboiul. Ori asta e o solutie inacceptabila pentru Europa. Masurile luate pana in prezent n-au facut decat sa duca la escaladarea crizei. Sunt necesare negocieri trilaterale UE-Rusia-Ucraina.

    1. Scuze, dar in Ucraina se afla trupe rusesti acoperite care lupta efectiv, plus tehnica aferenta si nu trupele americane. Americanii i-au indemnat pe Rusi sa intre in Ucraina ca sa fie astfel acuzati ca le place razboiul? Sau au gresit poate ca nu i-au lasat pe rusi sa inghita Ucraina si apoi Polonia, apoi Romania si tot asa. Sa fim seriosi! Este corect sa actionezi imediat ce apare mizeria pentru ca altfel se extinde iar europenii dorm in continuare (inca sunt sub anestezia WWII ceea ce este de inteles avand in vedere ca s-a dus pe teritoriile lor). Din pacate rusii au uitat asta mult prea repede. Putin este de formatie KGB-ista, dura si trateaza politica si oamenii cu aceeasi duritate care nu isi are locul in politica si nici in viata oamenilor din secolul XXI. Oamenii vor liniste, indiferent de granitele intre care isi duc traiul. Au apus vremurile cand granitele se schimbau cu forta, acum omenirea nu mai poate intelege si accepta asa ceva. Suntem beneficiarii unei planete minunate si in loc sa ne bucuram de asta ne luptam intre noi ca idiotii pentru o suprematie nationala desarta. Suntem fire de praf la mana universului dar avem impresia gresita ca sunt stapanii naturii si ca este bine sa actionam din persepectiva acestei gandirii. Fals! Suntem doar in vizita pe acest parc natural umit Terra si ar trebui sa profitam cat mai mult de timpul petrecut aici si nu sa-l irosim din vanitate si nationalism fals (nationalismul lui Hitler a condus in final la distrugerea propriei tari). Americanii, rusii, chinezii etc. trebuie sa inteleaga ca noi, oamenii, suntem la fel, indiferent de locul nasterii si ca nu ne intereseaza expunerea muschilor facuta de un guvern sau altul. Nu au respect fata de noi, nici unii si nici altii, dar actioneaza in numele nostru. Ar trebui ca cineva sa duca toti conducatorii astia in desert, sa ii lase acolo doua saptamani doar cu hainele de pe ei, dupa care cu siguranta vor ajunge sa aprecieze viata si frumuseata ei si a planetei mai mult decat vanitatea personala sau lupta pentru voturi. Oricum, Putin este un inconstient care a iinitiat un joc periculos si greu de controlat. Este prea periculos pentru toti si mai ales pentru propria tara (a se vedea istoria recenta scrisa de Hitler plecand de la motivatii teritoriale similare celor invocate de Putin). In concluzie, nu sunt de acord cu afirmatia ta, Cineva trebuie sa stopeze acest elan nefast impotriva libertatii si a pacii cat inca nu ia avant prea mare si pe care lipsa de fermitate din partea natiunilor il incurajeaza.

      Din ce comuna esti vanatorule? daca-mi spui o sa-i rog pe americanii, rusii, chinezii etc. sa vina pe plaiurile mioritice, sa inteleaga ca noi si sa stopeze acest elan nefast impotriva libertatii si a pacii.

      Filozofic vorbind, visezi frumos....  

      Din retorica rusofobă este în mesajul tău. Este atât de ușor de combătut:

      - Cetățeni ruși în Donbas? Cetățeni americani în Siria, Libia? Cetățeni francezi în Libia 

       

      Wikipedia: In late September 2012, reports erupted about the involvement of French secret services in the tracking and killing of Muammar Gaddafi. According to some sources, Gaddafi was in fact killed by a French spy who infiltrated the mob of rebels that captured Gaddafi, and shot him in the head after his capture. The motive was alleged to be to prevent Gaddafi from being interrogated and revealing links with French President Nicolas Sarkozy. 

       

      Stai tu liniștit în angoasa ta rusofobă că nu te-ar fi înghițit nicio Rusie. Ar fi avut probleme de digestie. 

      Ai dreptate că oamenii vor liniște. Și nu vei putea niciodată demonstra că Rusia era în expansiune imperialistă. Asta vor unii să crezi. Era în creștere economică. Dar asta îi este interzis. Dacă vei citi și altceva decât propaganda de la TV sau jurnaliștii SRI-ului (sau CIA-ului în Germania), atunci vei vedea adevărul. Rusia creștea economic. Influența ei asupra statelor vecine creștea (începând de la gaz până la cetățenii care munceau în Rusia). Și gata. Americanii au spus STOP. Doar că să împingă Rusia către China (o și mai mare primejdie pentru US) și să pună Europa în dezavantajul lipsei resurselor naturale rusești. Când unii se joacă pe harta lumii, mor nevinovați în tranșee, pe maidan, în grădinițe și școli din Donbas sau în propriile case cu o bombă cu fosfor sau cu fragmentare în cap ("cluster bombs" folosite de armata ucrainiană asupra civililor). 

    Iată ce scria Friedman anul trecut.

     

    While the United States can welcome a powerful Turkey, the same can't be said for a powerful Russia, particularly not one allied with Germany. The single greatest American fear should not be China or al Qaeda. It is the amalgamation of the European Peninsula's technology with Russia's natural resources. That would create a power that could challenge American primacy. That was what the 20th century was all about. The German-Russian relationship, however early and subdued it might be, must affect the United States. 

     

    It is not clear to me that the American leadership understands this. This is not a time of clear strategic thinking in Washington. I find it irritating to go there, since they regard my views as alarmist and extreme while I find their views outmoded and simplistic. 

    I regard NATO as a bureaucracy overseeing an alliance whose mission was accomplished 20 years ago. It is the Intermarium -- Poland, Slovakia, Hungary, Romania and perhaps Bulgaria -- that represents this generation's alliance. It blocks the Russians, splits them from the Germans and gently limits Turkey's encroachment in southeastern Europe. 

     

    The Intermarium countries remain infatuated with the European Union and NATO, but the infatuation is declining. The year 2008 and Germany's indifference to these countries was not pleasant, and they are learning that NATO is history. The Poles must be the leader of the bloc and the Romanians the southern anchor. I think the Poles are thinking in these terms but the Romanians are far from this idea. I'm not sure. I want to find out. For me, a U.S.-backed Poland guarding the North European Plain, with Slovakia, Hungary and Romania guarding the Carpathian approaches, would prevent what the United States should fear the most: an alliance between Russia and Germany plus Western Europe. The key is the changing perception of the European Union in the Intermarium. I want to see how far this has come. 

     

    Deci, dacă ce citesc eu este corect, trebuie să fii un cretin și jumătate să mai dai credibilitate în ceea ce spun Friedman. El este un ameri-taliban cu o optică de american-exceptionalism care trebuie să conducă lumea și Europa implicit. Merci, Friedman. Ia-ți rufele de aici și bate toba în altă parte. 

     

    Toată povestea despre războiul care ar putea ajunge în Romania nu este decât un ton alarmist (despre cum chiar el spune) pentru a construi acea stare de criză, de înarmare și unitate în ostilitate comună dintre țările spațiului Intermarium (cum îl numește el). 

    Războiul va fi doar dacă șefii noștri sunt atât de proști încât să creadă că trebuie să se implice militar. Fie chiar și doar în a trimite armament unei țări corupte, falite și cu foarte puține tangențe la drepturile omului. Orice om de bun simț înțelege că Ucraina este mult prea ne-europeană (oligarhică, mafiotă, rasistă) pentru ca 10-20 de ani de acum să se discute de vreo aderare la ceva (NATO sau UE). 

    1. Pai, tocmai acesta-i interesul Europei- sa "oblige" aceasta tara mafiota sa se civilizeze, altfel vom sta cu "sula-n coaste" tot timpul. 

      Le spunea cineva (ca Brucan, cu stupid people și 20 de ani) ucrainienilor că 20 de ani de muncă, reformă, lupta antimafie, anticorupție, anti-tot-ce-sunt-ei-acum și abia apoi UE, drept de muncă, fonduri europene.

       

      Nu era niciun Maidan, pentru că trebuiau să se bată cu oligarhii lor întâi. Ce vrei, să mă bat eu, român, sau UE cu ei? 

       

      În schimb Soros cere acum 50 de mld de E pentru Ucraina și acceptarea ei în "lumea liberă". Așa cum România a adus în UE populația romă, Ucraina va aduce mafia. 

       

      Iar poziția Rusiei, ca să spargem și această dezinformare, a fost: aderare la UE poate, la NATO NIET. 

      În privința aderării la UE, rușii au vrut să participe și ei la discuțiile de aderare pentru a negocia ce este free trade între UE și Ucraina și ce nu, economiile ruse și ucrainiene fiind destul de integrate. UE a spus nu discuțiilor trilaterale, amatorul de Barroso susținând că chestiunea Ucrainei este un bilaterală între UE și Ucraina. Ei, na. După ce căposul (și incompetentul) de Barroso ne-a condus către inamiciție cu Rusia, acum avem și ostilitate deschisă și criză economică în UE. Bravos, autocrați europeni. 

      Du-te tu Iliescus-ule si bate-te in razboi in Ucraina ca sa-i civilizezi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb