George Simion şi oraşele sale de "aur"

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 26 iulie

Sorin Rosca Stanescu

Liderul AUR, George Simion, a lansat pe o piaţă o ofertă cel puţin şocantă la adresa tuturor celor dispuşi să îi susţină candidatura la prezidenţiale. Un milion de apartamente ieftine, de 35.000 de euro bucata. Viitoare oraşe de "aur", ctitorite de viitorul preşedinte al României. Este un truc electoral sau un nou sistem piramidal? Sau, Doamne fereşte, o escrocherie, aşa cum deja acuză unii?

Într-o ţară în care, în ultimul an, s-au dat în folosinţă doar câteva zeci de mii de apartamente noi, în condiţiile în care noii proprietari au plătit sume de bani care depăşesc cu mult plafonul celor 35.000 de euro, oferta lui George Simion, la prima vedere cel puţin, este pur şi simplu o fantasmagorie. Un milion de apartamente cu două camere înseamnă practic câteva noi oraşe, la care candidatul prezidenţial, după ce se dă de câteva ori peste cap, se angajează în mod ferm. Desigur, atunci când va ajunge preşedinte. "România educată", faimosul proiect prezidenţial la care s-a angajat Klaus Iohannis, fără să-l realizeze în cei zece ani de mandat, pare a fi o simplă joacă de copii în comparaţie cu proiectul lansat de George Simion. În plus, "Româna educată" este ceva mai potrivit ca proiect pentru profilul unui preşedinte, în comparaţie cu cele un milion de locuinţe ieftine, care sunt mai degrabă treaba unui antreprenor sau mai bine zis a unui grup de antreprenori şi, la limită, ar putea fi şi un angajament al unui premier. Mai complicate sunt însă lucrurile în situaţia viitorului locatar de la Cotroceni.

E adevărat că George Simion, explicându-şi proiectul, a sugerat că el va deveni fezabil în situaţia în care băncile îşi vor reduce la sânge dobânzile pentru credite imobiliare sau, la limită, dacă guvernele vor decide să plătească ele însele dobânzile în locul beneficiarului. Executivul României ar trebui deci să se transforme într-un fel de instituţie de caritate. Şi de aici cei care astăzi tună şi fulgeră împotriva "proiectului George Simion" au făcut imediat o analogie cu escrocheria jocurilor piramidale, dintre care Caritasul a devenit celebru la începutul anilor '90. Apar şi ameninţări din ce în ce mai explicite privind dosare penale care sunt sau urmează să fie deschise pe numele lui George Simion, fie pentru o tentativă flagrantă de a înşela în masă populaţia, fie pentru colectarea, se spune frauduloasă, dar care e totuşi voluntară, a datelor personale ale cetăţenilor doritori de chilipir.

Şi realitatea este că "proiectul Simion" a făcut valuri nu numai în politică, ci şi în rândul a mii şi mii de oameni nevoiaşi. Întrucât speranţa moare ultima, aceştia s-au grăbit, dând chiar buluc, să se înscrie pe lista viitorilor beneficiari de apartamente ieftine. În rândul acestor oameni fără prea multe speranţe, popularitatea lui George Simion creşte vertiginos. Şi din această perspectivă curg acuzaţii dintr-o nouă direcţie, şi anume pe considerentul că acesta a recurs la o soluţie ultrapopulistă pentru a se înscrie mai ferm şi cu şanse mai mari în campania electorală prezidenţială.

Sunt tentat însă - şi să nu-mi ia nimeni această încercare în nume de rău - să văd dacă nu cumva există şi o jumătate plină a paharului. În partidul condus de George Simion există cu siguranţă un anumit număr de antreprenori imobiliari. Este exclus ca liderul AUR, înainte de a lansa proiectul "oraşelor de aur", să nu se fi consultat cu aceştia. Dacă a făcut-o, dacă ipoteza mea stă în picioare, atunci sunt sigur că aceştia i-au garantat că la o masă critică de solicitări, adică de comenzi, preţul materialelor de construcţie poate să scadă, la fel ca de altfel şi preţul forţei de muncă, în condiţiile în care este asigurată continuitatea pe parcursul mai multor ani. Probabil că aşa se şi explică de ce George Simion a precizat că, dacă va ajunge preşedinte, va proceda în aşa fel încât terenurile pentru aceste proiecte gigantice precum şi utilităţile să fie puse la dispoziţie în mod gratuit de stat. Mai rămâne în această demonstraţie teoretică extrem de problematică chestiunea dobânzilor. Câte bănci sunt oare dispuse să renunţe cu desăvârşire la dobânzi? Cu certitudine, nici una. Dar câte bănci ar fi dispuse ca, în condiţiile în care li se garantează contracte pe un număr apreciabil de ani, să accepte o inginerie de tip locativ, în care un milion de apartamente să poată fi achiziţionate în regim de leasing? Presupun că George Simion are un răspuns şi la această întrebare şi aştept cu nerăbdare să ni-l împărtăşească şi nouă.

Una peste alta, pentru ca un asemenea proiect să se transforme din vorbe în fapte, ar mai fi necesar ca liderul AUR să câştige nu numai Preşedinţia României, ci şi sau mai ales un guvern al său. Până una alta însă, uriaşul zgomot creat în jurul acestei generoase oferte electorale îi aduce un plus substanţial de vizibilitate, de favorabilitate şi de popularitate. Ceea ce nu e puţin lucru la debutul în forţă al unei campanii electorale. Cu singura condiţie ca proiectul "oraşelor de aur" să nu se transforme într-un mare fâs.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. O aiureala de nedescris .Simion se viseaza a fi Ceausescu .Nimic din ceea ce spune nu poate fi facut .Antreprenorii sau prietenii lui presupusi antreprenori nu pot face nimic in acest sens al demersului .Materialele , forta de munca , imprumuturile bancare , terenurile , nu sunt la dispozitia vreunui conducator de Stat .Romania nu este un sat fara cîini asa cum total aiuristic incearca unii sa ne pacalesca .Legile din UE trebuiesc respectate .Furnizorii nu sunt la mina lui Simion .Contractele presupuse a fi facute nu pot aparea decit daca exista un cadru legislativ adecvat care nu poate fi pus in scena de Presedinte .Exista separatia puterilor in Stat .Una peste alta totul este o gogomanie o minciuna sfruntata .Nici nu ar trebui sa ne batem capul cu astfel de ineptii . 

    1. Nu este aiureala, ci batalie pentru voturile prostilor.

    Investitorii aia imobiliari n-or sa se impuste singuri in picior, fiindca dc ar aparea intr-adevar apartamentul nou de 2 camere la 35.000 euro, cu zero la suta dobanda, nimeni n-ar mai cumpara la pret normal, unde au si dezvoltatorii profit. deci de ce s-ar autodistruge lucrand pe gratis sau cu subventii de stat.

    Problema e serioasa, casele s-au scumpit mult, materialele de constructii s-au dublat, manopera in constructii a crescut si ea foarte mult, terenurile construibile s-au scumpit in ritm mult mai mare decat au crescut salariile. La asta se adauga dobanzile la banci mari , peste 5% si, da e o mare problema. O problema la care guvernul actual ridica din umeri. Atata timp cat altii-si permit... de ce ar fi o problema? Asa apar demagogii.  

    Memele cu Simion care promite cate-n luna si stele spun clar ca lumea simte ca e doar un demagog mincinos. Pun aer conditionat in parcuri si etc. Au aparut si in US asemenea meme cu Trump, alt mincinos, votati-ma pe mine si dau netflix gratis la toata lumea si etc.

    In concluzie , va face Simion 1.000.000 de apartamente noi la 35.000 euro, cu dobanda zero, cam cum a facut Trump gardul la granita cu Mexic, si Mexic a platit pentru gard. 

    ce repede a uitat lumea de sutele de km de autostrada promise de stolojan si altii ca el , Simion acun

    Nu va fi un milion, vor fi câte vor trebui.

    Poate aflăm astfel câți "saraci" avem, dar si unde isi doresc să trăiască. Bănuiesc ca nu in orasele depopulate vrea să construiască. 

    In anii 2000 a fost ANL, s-au construit ceva blocuri cu ocazia asta care din ce stiu au fost vandute chiriasilor. 

    Partea cu profitul e o prostie, dacă putem da bani la firme (investiție), putem da si pentru locuințe - tot o investiție. Cei 35000 euro sunt simbolici = nu e pomană, nici nu e nevoie de vreo banca, va plăti statul.  

    Cat despre firmele de construcții care ar sabota/bloca proiectul, nu vor ai nostri vin altii - piata nu duce lipsa. Asta fara sa punem la socoteală, activiștii progresului care ar putea face munca voluntară (ma refer la arhitecti, ingineri, designeri, studenți si voluntari dar si la latifundiari doritori sa -si albeasca imaginea)

    Asa ca ideea lui Simion nu e nici Caritas, nici vreo fantezie. Initial nu am crezut ca se va înscrie cineva, dar m-am înșelat. Cred ca mă înscriu si eu. 

    1. nu e caritas, e pomanageala pt voturi

    Cu 35000 euro ar putea să construiască în ceva orășele și sate uitate de timp, dar se mută cineva acolo ?

    Dimpotrivă, de acolo pleacă lumea... 

    Apoi, în orice zonă, utilitățile costă foarte mult. De unde vor veni banii de la buget ? Alte impozite și taxe ? 

    Căt despre munca voluntară sau prost plătită a mii de oameni, ideea nu a ținut nici măcar pe vremea lui 

    Ceaușescu.

    Din vorbă totul este ușor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb