George Soros: Depresiunea poate fi evitată prin crearea unei trezorerii comune în zona euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 septembrie 2011

Criza datoriilor suverane din zona euro ar putea declanşa o nouă Mare Depresiune, dacă liderii regiunii nu vor adopta o serie de măsuri radicale, inclusiv crearea unei trezorerii comune a uniunii monetare, consideră miliardarul George Soros, potrivit Reuters.

Soros afirmă că autorităţile trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca Grecia, Portugalia şi, posibil, Irlanda, să fie nevoite să intre în incapacitate de plată şi să iasă din zona euro.

Soros a precizat: "Se pare că autorităţile au ajuns la capătul drumului cu politica de amânare dusă până acum. Chiar dacă o catastrofă poate fi evitată, un lucru este sigur: presiunea reducerii deficitelor va împinge zona euro într-o recesiune prelungită. Acest scenariu va avea consecinţe politice incalculabile".

Tot mai mulţi politicieni şi economişti consideră că intrarea Greciei în faliment este doar o chestiune de timp. În plus, Italia şi Spania, ţări afectate de datorii publice mari, de un grad ridicat de îndatorare a sistemului bancar şi de o creştere economică slabă, s-au confruntat în ultimul timp cu presiuni pe pieţele obligaţiunilor de stat. Ambele economii sunt prea mari ca să poată fi salvate de Fondul European de Stabilitate Financiară, folosit în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

Pe lângă pregătirea pentru intrarea în faliment şi ieşirea din zona euro a ţărilor de la periferia regiunii, Soros a recomandat patru măsuri radicale de combatere a crizei: protejarea depozitelor bancare în statele cu probleme; salvarea unor bănci din ţările falimentare pentru a nu risca blocarea activităţii economice; recapitalizarea sistemului bancar european şi plasarea instituţiilor financiare sub supraveghere europeană (nu naţională); protejarea obligaţiunilor guvernamentale ale celorlalte ţări cu deficite mari.

"Toate aceste măsuri costă. Nu există alternativă la crearea ingredientului lipsă: o trezorerie europeană cu puterea de a taxa şi de a se împrumuta", a afirmat Soros, adăugând că aceasta ar fi singura soluţie de evitare a prăbuşirii sistemului financiar şi intrării într-o nouă Mare Depresiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb