Negocierile privind unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă sunt destul de greoaie, investitorii sunt încă temători, dar autorităţile speră că vor asigura condiţii optime, astfel încât aceste unităţi să fie finalizate cât mai repede, a declarat, ieri, Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei.
Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Dorim să vedem finalizate cât mai repede grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă. Negocierile, mai ales în astfel de domenii şi în perioade de regres economic, criză financiară la nivel mondial, sunt destul de greoaie. Investitorii încă sunt temători, dar noi sperăm că vom asigura condiţii optime, în aşa fel încât aceste unităţi 3 şi 4 de la Cernavodă să fie finalizate cât mai repede".
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 este evaluat, momentan, la 6,45 miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate, în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiţii, va fi revizuit.
Autorităţile intenţionează să realizeze un studiu de fezabilitate în domeniul deşeurilor înalt radioactive, respectiv combustibil nuclear ars, a mai spus Andrei Gerea. Deşeurile cu activitate joasă şi medie vor fi depozitate într-un depozit naţional, al cărui proiect de execuţie constituie în prezent o prioritate a domeniului nuclear autohton.
Ministrul Energiei a mai afirmat că se fac cercetări pentru evaluarea unui depozit geologic, iar autorităţile doresc să sprijine aceste demersuri.
1. cu ce combustibil
(mesaj trimis de szabo în data de 18.03.2015, 18:45)
unitatile 3 si 4 vor fi gata darminereu de uraniu si combustibil de unde se va asigura? Doar stiti ca singura mina de uraniu din tara are rezervele epuizate.