Gerea şi Konieczny văd un 2015 fără listări, Sobolewski speră la surprize

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2015

Gerea şi Konieczny văd un 2015 fără listări, Sobolewski speră la surprize

Gerea: "BVB încearcă să treacă de la piaţă «junk» la statutul de piaţă emergentă"

Fondul Proprietatea a avut o influenţă semnificativă asupra tranzacţiilor şi a numărului de investitori de la Bursa de Valori Bucureşti, iar faptul că s-au derulat oferte publice ale unor companii de stat demonstrează interesul investitorilor pentru sectorul energetic românesc, a spus Andrei Gerea, ministrul Energiei, cu ocazia aniversării a patru ani de la listarea FP.

Domnia sa a amintit că BVB încearcă să treacă de la calificativul de piaţă "junk" la statutul de piaţă emergentă.

Andrei Gerea a mai spus că discuţiile privind noi listări la bursă ale companiilor de stat sunt premature, şi că subiectul trebuie analizat împreună cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI, următoarele companii energetice care ar trebui listate la bursă sunt Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia. Prima dintre cele două companii este însă în insolvenţă, iar cealaltă are dificultăţi în privinţa producţiei şi vânzării electricităţii.

Potrivit ministrului, în cazul Complexului Energetic Oltenia este nevoie de "o mică restructurare".

"Primul interes este ca, atunci când sunt listate, companiile să aibă o valoare", a spus Gerea.

Ministrul a mai declarat că priorităţile sale la conducerea instituţiei sunt finalizararea strategiei energetice şi continuarea reformei sectorului energetic.

Greg Konieczny: "2015 - primul an după 2013 şi 2014 în care nu apar listări ale marilor companii la Bursă"

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, este de părere că este foarte puţin probabil să urmeze vreo listare în acest an, primul an după 2013 şi 2014 în care nu apar listări ale marilor companii la Bursă, în cazul în care nu vor avea loc oferte private. "Este destul de greu ca listarea Hidroelectrica să aibă loc chiar în 2016 din cauza insolvenţei", a spus domnia sa, adăugând: "Complexul Energetic Oltenia nu cred că mai este un candidat bun pentru o ofertă publică iniţială şi reprezintă o poveste diferită, iar Poşta Română va face obiectul unei vânzări strategice, nu prin intermediul pieţei de capital".

Potrivit lui Konieczny, la sfârşitul primului semestru al acestui an se va afla dacă procesul de privatizare în cazul Poştei Române va continua şi dacă poşta belgiană va fi singurul candidat.

Reprezentantul FP a reamintit că alte trei companii din portofoliul Fondului sunt candidaţi buni pentru oferte publice iniţiale, respectiv Administraţia Porturilor Maritime (Portul Constanţa), Aeroporturile Bucureşti şi Salrom.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, s-a arătat mai optimist. Domnia sa a spus, referitor la comentariile legate de faptul că 2015 va fi un an fără listări: "Din fericire, există situaţii când toată lumea este convinsă de un lucru (n.r. absenţa listărilor în 2015), iar apoi se întâmplă ceva total opus. Poate vom fi norocoşi să avem un astfel de curs al evenimentelor".

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a precizat, marţi, că ASF are în atenţie, în vederea unor listări, 15 companii din Ministerul Economiei.

Mircea Ursache a spus: "2015 înseamnă continuarea politicilor de listare. Sunt în atenţia noastră, în vederea unor posibile listări în acest an, 15 companii din Ministerul Economiei, aproape 7 din administrarea participaţiilor statului, din energie, precum şi din alte ministere, de la turism, societate informatică sau Ministerul de Finanţe. Va fi mult mai uşor. Avem în momentul de faţă legislaţia capabilă să ne facă interesanţi pe piaţa europeană a investitorilor".

Domnul Ursache consideră că piaţa ar trebui să se mişte şi în zona listărilor companiilor private.

Dean Thompson, SUA: "Managerii companiilor de stat trebuie recompensaţi în funcţie de rezultatele obţinute"

Însărcinatului cu afaceri al SUA Dean Thompson consideră că statul român trebuie să se asigure că societăţile în care statul este acţionar sunt conduse de manageri profesionişti, din sectorul privat, selectaţi prin competiţie transparentă, lipsită de orice influenţe politice.

Domnia sa a spus: "În al doilea rând, statul român ar trebui să le ofere acelor manageri puterea de a lua decizii viabile de afaceri, fără teama amestecului funcţionarilor guvernamentali în afacerile interne ale companiei. În schimb, statul ar trebui să-i recompenseze, în mod adecvat, pe managerii privaţi în funcţie de rezultatele obţinute. De exemplu, aşa cum a dovedit Hidroelectrica, o administrare privată competentă conduce la eficienţă şi profitabilitate, care aduce beneficii tuturor acţionarilor, inclusiv statului şi, în final tuturor cetăţenilor români".

Oficialul SUA a mai spus că bunele practici de guvernanţă corporativă stabilesc "reguli clare ale jocului" şi "mecanisme de control": "Prin urmare, actele de corupţie sunt mai greu de ascuns şi responsabilizarea se asigură mai uşor. Conduse adecvat, companiile unde statul este acţionar constituie fundamentul susţinerii eforturilor guvernamentale de a combate corupţia din domeniul economic. Limitând oportunităţile de corupţie, companiile în care statul este acţionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului".

Konieczny: "Vom continua să ne concentrăm pe maximizarea randamentelor pentru acţionari"

Greg Konieczny a făcut, ieri, bilanţul celor patru ani de la listare. Potivit domniei sale, Fondul Proprietatea a reuşit - creşterea preţului acţiunilor cu aproximativ 85% la 20 ianuarie 2015 (78% la 31 decembrie 2014); creşterea VAN-ului cu peste 21% la 20 ianuarie 2015 (25% la 31 decembrie 2014); o reducere semnificativă a discountului faţă de VUAN la sub 30% la 20 ianuarie 2015 (26% la 31 decembrie 2014).

Referitor la obiectivele Fondului pentru anul 2015, domnul Konieczny a spus: "Vom continua să ne concentrăm pe maximizarea randamentelor pentru acţionari, creşterea VAN-ului şi reducerea discountului faţă de VUAN. Acţiunile corporative pe care le-am planificat includ lansarea celui de-al cincilea program de răscumpărări în luna februarie, o distribuţie în numerar în valoare de 0,05 lei pe acţiune la finalul lunii iunie, precum şi listarea secundară a Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori de la Londra, pe care sperăm să o finalizăm în al doilea trimestru al acestui an. De asemenea, un obiectiv major pentru noi îl va reprezenta o implicare foarte activă din partea noastră pentru continuarea îmbunătăţirii guvernanţei corporative şi rezultatelor finaciare ale companiilor din portofoliul nostru"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb