Omul de afaceri sud-american German Efromovich, acţionar majoritar al companiei aeriene Avianca, se oferă să achiziţioneze 30 % din acţiunile Alitalia, aflată în insolvenţă din mai 2017, relatează agenţia EFE, citând un interviu din cotidianul "Il Sole 24 Ore".
Efromovich, care până în mai a fost preşedintele Consiliului Director al Avianca Holdings şi care a fost destituit, a dat asigurări că este vorba despre o propunere personală şi că deja a trimis-o companiei publice italiene Ferrovie dello Stato, însărcinată de anul trecut cu elaborarea planului strategic, scrie Agerpres.
Omul de afaceri a adăugat în interviul pentru cotidianul italian că intenţia sa este "de a participa la gestionarea şi restructurarea companiei aeriene".
"Ar trebui să fiu director general, cel puţin la început. Nu caut o modalitate de a cheltui 200 de milioane de dolari. Cred că se poate ajunge la o schimbare în numai şase luni", a adăgat el.
Cotidianul explică faptul că o participaţie de 30 % la Alitalia ar presupune o investiţie de cel puţin 240 milioane euro.
Efromovich a fost demis din conducerea Avianca pentru că nu a achitat un împrumut de 456 milioane de dolari, dar în interviu acesta a precizat că avea un termen de şapte ani pentru a-l plăti, informează Agerpres.
De asemenea, a dat asigurări, în interviul pentru "Il Sole 24 ore" că are banii pentru realizarea investiţiei în Alitalia fără a fi nevoit să recurgă la un credit bancar.
El a menţionat că a cumpărat Avianca când era în faliment, în 2004 şi a transformat-o în a doua cea mai mare companiei aeriană din America Latină, cu 189 de avioane, 22.000 de angajaţi, iar încasările au crescut de la 350 milioane de dolari la 4,5 miliarde.
Surse apropiate negocierilor au explicat, în aprilie, pentru EFE, că Delta Air Lines ar fi dispusă să intre cu 15 % în acţionariatul Alitalia, în timp ce Ferrovie intenţionează să cedeze 30 % şi, de asemenea, s-a arătat interesat şi omul de afaceri şi preşedintele al clubului de fotbal Lazio, Claudio Lotito.
Compania germană Lufthansa şi cea britanică de low cost easyJet s-au arătat iniţial interesate de a prelua unele active ale Alitalia, dar ulterior s-au retras de la negocieri, deoarece nu le-a convenit propunerea Guvernului italian.
Alitalia trebuie să returneze şi un împrumut de 900 milioane de euro pe care i l-a acordat fostul Executiv al Partidului Democrat pentru a-i asigura operaţiunile, un credit pe care Comisia Europeană îl investighează dacă a fost sau nu ilegal şi dacă respectă normele europene privind ajutorul pentru companiile în dificultate, conform Agerpres.
Guvernul italian a prelungit până pe 15 iulie termenul pentru prezentarea unui plan de revitalizare al companiei.