Armata germană a anunţat marţi retrategrea unei părţi a militarilor germani staţionaţi în prezent în Irak în cadrul unor misiuni de formare şi transferul acestora în Iordania şi Kuwait, din cauza tensiunilor din regiune, relatează AFP.
Contingentul german - aproximativ 30 de militari staţionaţi la Bagdad şi Taji, la nord de capitala irakiană - urmează să fie "redus provizoriu", iar militarii vizaţi să fie transferaţi în Kuwaitul vecin şi Iordania, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.
Această decizie intervine într-un context de tensiuni puternice între Statele Unite şi Iran, după asasinarea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani.
În afară de militarii desfăşuraţi în apropierea capitalei irakiene, Germania are trupe în Kurdistanul irakian, tot în misiunii de antrenament al forţelor de securitate locale.
În total, Berlinul a desfăşurat aproximativ 120 de militari în Irak, în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.
Anunţarea retragerii parţiale din Irak a fost comunicată prin curier de către Ministerul Apărării Camerei Deputaţilor, care încadrează strict misiunile militare germane.
Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a recunoscut într-un interviu acordat luni seara că retragerea trupelor occidentale din Irak este "o reflecţie pe care ar trebui s-o avem toţi" dat fiind contextul.
"Nu există vreo ţară membră a coaliţiei împotriva SI care să vrea să rămână în Irak dacă nu este dorită", a adăugat el, referindu-se la adoptarea duminică în Parlamentul irakian a unei moţiuni care cere retragerea coaliţiei internaţionale din ţară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2020, 11:52)
N-ai intrebat pe unchiul Sam daca e de acord cu cu aceasta afirmatie cuprinsa in ultimul paragraf !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2020, 17:22)
Unchiul Sam joaca dupa cum ii canta Israelul. O tara cu vreo 8 milioane de locuitori tine lesa unei superputeri militare. Pana si unii orbi au inceput sa vada. "Dilema lui Netanyahu cand vine vorba de Iran: Cum sa-l faca pe Trump sa actioneze fara ca Israelul sa fie in prima linie" Haaretz, mai 2019 Si acuma dupa ce s-a facut boacana cu Soleimani, Netanyahu se spala pe maini "E treaba Americii, nu trebuie sa ne amestecam".