Germania susţine interzicerea "treptată" a petrolului rusesc în UE

G.U.
Internaţional / 28 aprilie 2022

Germania susţine interzicerea "treptată" a petrolului rusesc în UE

În timp ce UE încearcă să impună unitate pe fondul încărcării rapide a gazului pentru blocarea rublelor şi a potenţialei crize energetice, Germania a declarat pentru prima dată că susţine interzicerea "treptată" a petrolului rusesc în UE, conform ZeroHedge.

Potrivit unui raport Bloomberg, "Berlinul ar sprijini o abordare treptată a ţintirii petrolului, mai degrabă decât unele dintre celelalte opţiuni care au fost discutate, cum ar plafonarea preţurilor sau introducerea unor mecanisme de plată pentru a reţine părţi din veniturile Moscovei''.

Între timp, după ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul zilei de ieri, a acuzat Kremlinul că a încercat să spargă răspunsul Europei cu "şantaj", Moscova a mai lansat câteva trucuri proprii, pe fondul semnalării Germaniei de o schimbare a posturii cu privire la energia furnizată de Rusia.

"Banca de gaz a Rusiei a respins plata unei firme comerciale pe care Germania a pus-o sub controlul Moscovei", potrivit Bloomberg.

Gazprombank afirmă că a respins plata unor livrări de gaze din aprilie şi mai - chiar dacă a fost făcută în ruble la cererea fermă a Rusiei - pe baza faptului că guvernul german a preluat anterior filiala germană a Gazprom PJSC, ca parte a aplicării sancţiunilor, notează sursa citată.

"Este foarte clar că cererea părţii ruse de a plăti în ruble este o decizie unilaterală şi nu conform contractelor. Companiile cu astfel de contracte nu ar trebui să accepte cerinţele Rusiei. Aceasta ar fi o încălcare a prevederilor sancţiunilor, deci un risc ridicat pentru companii", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în cadrul unui briefing de presă susţinut la Bruxelles.

De asemenea, Ursula von der Leyen a denunţat acest lucru "ca fiind un instrument de şantaj" după ce Gazprom a suspendat livrarea de gaz către Polonia şi Bulgaria. "Acest lucru este nejustificat şi inacceptabil", a adăugat preşedintele Comisiei Europene.

Deşi nu este foarte clar care sunt cele patru companii care au încălcat directiva UE şi plătesc în ruble, Reuters subliniază că OMV din Austria şi Uniper din Germania se numără printre firmele care s-au conformat cerinţelor.

La o zi după ce Rusia a sistat livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria din cauza "neplăţii în ruble", unitatea UE se zdruncină deoarece alte patru ţări au plătit deja în ruble pentru gaze.

Conform Bloomberg care citează o sursă din conducerea gigantului energetic Gazprom, patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja în ruble pentru cantităţile contractate, aşa cum Rusia a cerut.

Între timp, Ungaria a încheiat un acord pentru a plăti într-un cont denominat în euro la Gazprombank, care la rândul său va depune suma în ruble la Gazprom Export, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto într-un videoclip postat pe Facebook. Următoarea sa plată este scadentă pe 22 mai, a spus el. Slovacia a ajuns la acelaşi acord, a adăugat acesta.

Potrivit sursei citate, zece cumpărători europeni au deschis conturi în ruble la Gazprombank, banca indicată de Moscova pentru plata gazelor naturale.

Rusia a oprit ieri livrările de gaz către Polonia şi Bulgaria, după ce au refuzat mecanismul propus de Gazprom pentru plăţi în ruble.

Rusia furnizează gaz prin conducte către 23 de ţări europene. Moscova a cerut să fie plătită în ruble pentru transporturile de gaze naturale, după ce UE a impus sancţiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Cu toate acestea, UE le-a transmis statelor membre că mecanismul propus de Kremlin care impune deschiderea de conturi în euro şi ruble la Gazprombank ar încălca sancţiunile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb