Nouă milioane de doze în plus în primul trimestru, pentru un total de 40 de milioane, care să ajungă cu o săptămână mai devreme: acesta este noul angajament al AstraZeneca în furnizarea de vaccinuri anti-Covid către Uniunea Europeană, a anunţat într-un tweet preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, care a reiterat obiectivul vaccinării a 70% din populaţia adultă până la sfârşitul verii, conform G4media.
Vestea vine după mai multe polemici cu compania farmaceutică anglo-suedeză, care anunţase reduceri drastice ale distribuirii de vaccinuri, ceea ce alimentase suspiciunea că favorizează clienţii britanici în detrimentul celor din Uniunea Europeană.
De aici, decizia Comisiei UE de a activa o monitorizare strictă a exportului de vaccinuri către ţări terţe şi ameninţarea, arhivată ulterior, de a efectua controale asupra transportului dozelor la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, unde trecerea mărfurilor a rămas liberă după Brexit.
În plus, un alt anunţ a venit de la preşedintele Comisiei UE, tot pe Twitter: "Pfizer-BioNTech va livra 75 de milioane de doze în plus în al doilea trimestru al anului şi până la un total de 600 de milioane de doze în 2021".
Fiecare german va avea posibilitatea să fie vaccinat împotriva COVID-19 până la sfârşitul verii, a anunţat cancelarul Angela Merkel, după un summit organizat la Berlin. Aproximativ 2,5 milioane de persoane au fost vaccinate până acum, pe fondul unor discuţii aprinse despre reducerea ofertei de doze din partea AstraZeneca.
"Până la sfârşitul celui de-al treilea trimestru, până la sfârşitul verii, vom putea vaccina fiecare cetăţean, putem să ne păstrăm acest angajament", spune cancelarul Germaniei.
În Marea Britanie, au fost asigurate 40 de milioane de doze de vaccin Valneva, care vor fi fabricate în Scoţia. Puţin peste 9 milioane de persoane au fost vaccinate până acum, dintre care 10% doar în weekend. Ţara a comandat în total peste 400 de milioane de doze de vaccinuri.
"Aşa cum am făcut întotdeauna, am investit devreme şi cu un anumit risc, înainte de a şti dacă totul va merge bine, pentru că încă de la început am adoptat o atitudine care vizează susţinerea vaccinurilor, încercând să nu lăsăm nicio urmă de îndoială. Dacă Valneva va obţine aprobarea, acest vaccin şi multe altele vor fi produse aici în Marea Britanie", afirmă ministrul Sănătăţii, Matt Hancock.
Portugalia, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, este ţara membră cea mai suferindă în acest moment, cu noi infecţii şi decese zilnice, în raport cu populaţia, de record mondial.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat pe Twitter că va primi pacienţi portughezi, aşa cum a făcut deja cu italieni, francezi şi muntenegreni pentru a uşura munca din terapiile intensive din aceste ţări. Armata germană va oferi, de asemenea, personal şi sprijin material.
Potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins, Portugalia are 720.516 de infecţii şi 12.482 de decese. Din ţară nu se poate ieşi decât pe motive de sănătate şi muncă. În Algarve, la graniţa cu Spania, sunt în curs verificări atente.
Între timp, Austria va începe să relaxeze restricţiile din 8 februarie: frontierele vor avea controale consolidate pentru a împiedica intrarea turiştilor.
În Franţa, însă, teleschiurile vor rămâne închise în februarie, dezamăgind pasionaţii de zăpadă. Companiile staţiunilor de schi, precum şi magazinele de echipamente din sector, vor putea solicita ajutor financiar de la guvern.
După acordul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), vaccinul AstraZeneca a obţinut acordul şi în Italia de la Agenţia Naţională a Medicamentelor (AIFA), care a recomandat totuşi administrarea acestuia la persoanele sub 55 de ani. Ţara aşteaptă să cunoască noul plan de administrare a vaccinului, în vederea reducerilor anunţate şi de Moderna şi Pfizer.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2021, 18:00)
Interesanta relatie economica!
UK continua sa suga capital din UE pe rute ocolitoare.