Puţin peste jumătate dintre români (56%) au o relaţie cu o bancă sau mai multe, acest nivel plasând România pe ultimul loc din Europa Centrală şi de Est într-un clasament condus de Slovenia, Austria şi Croaţia, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare a pieţei GfK.
Studiul Financial Market Data Services (FMDS) măsoară obiceiurile bancare ale locuitorilor cu vârsta de pes-te 15 ani din 13 ţări ale Europei Centrale şi de Est. Gradul de bancarizare pentru ţările din regiune era în 2010 de 80% şi va creşte în continuare.
"Dacă ţări precum Austria, Slovenia, Cehia şi Croaţia au populaţia aproape integral bancarizată, Polonia, Bosnia Herţegovina sau Kazahstan au un potenţial uriaş, cu aproximativ o treime din populaţie încă nebancarizată în prezent", se arată într-un comunicat al GfK.
Polonia şi Kazahstan au un grad de bancarizare a populaţiei de 71%, iar Bosnia Herţegovina de 74%, iar în fruntea clasamentului se află Slovenia, cu o polulaţie bancarizată integral, urmată de Austria cu 98%, Croaţia şi Cehia, cu câte 90%.
În ceea ce priveşte folosirea produselor bancare, o treime dintre români deţineau cel puţin un cont curent în prima jumătate a anului, în timp ce în regiune procentajul a cres-cut de la 41% în 2008 la 47% anul trecut.
În România, patru din zece ro-mâni sunt posesorii unui card, aproape 39% având carduri de debit şi 4,5% carduri de credit. În Europa, numărul cardurilor a crescut în mod constant în ultima perioadă, câştigând fiecare al doilea locuitor al ţărilor din regiune.