GHEORGHE PIPEREA, ADMINISTRATOR JUDICIAR OLTCHIM "Circa 50 milioane de euro din banii pentru Oltchim merg la bănci"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii / 13 decembrie 2018

"Circa 50 milioane de euro din banii pentru Oltchim merg la bănci"

Actualizare : Suma încasată de Electrica de la Oltchim este în jur de 10 milioane de euro şi nu de 23 milioane de euro, ne-a precizat avocatul Gheorghe Piperea.

"A fost o eroare pentru care prezint scuze în mod public", a adăugat administratorul judiciar al Oltchim.

------

Circa 50 de milioane de euro din banii pe care Oltchim i-a încasat de la Chimcomplex Borzeşti vor merge către bănci, iar 23 de milioane de euro către Electrica, a declarat, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului din Râmnicu Vâlcea, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că tocmai au fost efectuate ultimele plăţi către creditorii Oltchim.

Domnia sa a spus: "Conform planului de reorganizare votat în data de 28 noiembrie de creditori şi confirmat de judecători ieri (n.r. alaltăieri), 40 de milioane de lei merg către CET Govora. Către AAAS (n.r. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) merg 100 de milioane de lei, iar către Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, aproximativ 56 de milioane de lei. Mai sunt plăţi de vreo 50 de milioane de euro către bănci. De asemenea, Electrica a încasat 23 de milioane de euro din această distribuire.

Să nu uităm plăţile care s-au făcut către salariaţi şi către foştii salariaţi, care au fost disponibilizaţi în 2015 şi 2016, care se ridică la circa 8 milioane de euro".

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, cu suma primită, CET Govora va reuşi să evite falimentul, care ar fi putut să se producă anul viitor.

"Practic, am asigurat supravieţuirea sistemului de încălzire centralizată a localităţii Râmnicu Vâlcea", a spus administratorul judiciar al Oltchim, care a adăugat: "Procedurile de insolvenţă nu sunt un rău necesar, ci pot fi soluţii de succes dacă sunt aplicate cu insistenţă şi profesionist. Fără insolvenţă, în cazul Oltchim am fi avut 20.000 de şomeri în loc de 20.000 de oameni cu salarii asigurate şi mai puţin TVA la bugetul de stat. Am fi avut o industrie petrochimică trecută deja la capitolul istorie, pentru că dacă s-ar fi intrat în faliment, nu ar fi dispărut doar Oltchim, ci şi ceea ce înseamnă la ora actuală petrochimie".

Niculae Bălan, Partener Coordonator BDO Business Restructuring, a precizat că, în acest moment, 1.164 de salariaţi ai Oltchim au trecut la Chimcomplex, chiar de la începutul acestei săptămâni, iar o sută de persoane au un statut de detaşaţi.

"Din cei 600 de salariaţi care rămân în Oltchim, sunt necesari pentru procedura ce se va desfăşura ulterior aproximativ 150 de salariaţi, iar diferenţa va face obiectul concedierilor colective cu plata salariilor compensatorii, conform contractului colectiv de muncă, imediat la expirarea termenului de preaviz. Vom vedea în această perioadă de analiză ce posturi se desfiinţează, ce oameni vor pleca, pentru ce activităţi etc", au precizat administratorii Oltchim.

Potrivit acestora, salariul mediu net este de 3.300 de lei, iar angajaţii disponibilizaţi vor primi între 6 şi 12 plăţi compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă.

Totodată, Gheorghe Piperea a precizat că Chimcomplex a preluat circa 60% din totalul activelor Oltchim, adică tot ceea ce este la Râmnicu Vâlcea.

La începutul acestei săptămâni, tranzacţia prin care Chimcomplex Borzeşti, societate controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, a preluat o parte din activele Oltchim s-a încheiat, combinatul din Râmnicu Vâlcea încasând suma de 127 milioane de euro plus TVA.

Chimcomplex a achiziţionat integral cinci pachete de active (pachetele 1 - 5) şi unul parţial (pachetul 7), respectiv Pachetul Clorosodice, Pachetul Oxi-alcooli, Pachetul Polioli, Pachetul Servicii pe teren, Pachetul Vagoane şi parţial Pachetul VCM/PVC I.

Pe lângă suma de 127 de milioane de euro, Chimcomplex a preluat probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro, angajându-se la un program de investiţii de 70 milioane euro în următorii trei ani.

Pentru finanţarea tranzacţiei, Chimcomplex Borzeşti a încheiat două facilităţi de credit, în sumă totală de 164 milioane de euro.

Practic, s-a împrumutat de la VTB Bank (Europe) SE - Frankfurt, parte a grupului bancar rusesc VTB, suma totală de 124 milioane de euro, ce cuprinde o facilitate de credit la termen în sumă de 94 milioane de euro şi o facilitate de credit de tip revolving în sumă maximă de 30 milioane de euro.

De asemenea, de la entităţile din Grupul Credit Suisse, Chimcomplex a mai împrumutat suma de 40 milioane de euro.

În urma acestei tranzacţii, Oltchim va rămâne cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin Planul de Reorganizare.

Este vorba despre Divizia Petrochimică Bradu (Pachetul 8), Instalaţia Anhidridă Ftalică din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 9) şi, parţial, Instalaţia PVC II din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 7).

Combinatul petrochimic se găseşte în procedură de insolvenţă din luna ianuarie a anului 2013.

După primele nouă luni ale anului, Oltchim a raportat un profit net de 83,96 milioane de euro, mai mult decât dublu faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, când entitatea a raportat un profit net de 39,91 milioane de lei.

La data de 20 iunie, Statul Român, prin Ministerul Economiei deţinea 54,81% din combinatul petrochimic din Râmnicu Vâlcea.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce facem cu actiunle cumparate pe bursa cine ne despagubeste daca oltchim se delisteaza

    1. Nimeni.Ramaneti cu ele!

      Le vinzi inainte de delistare daca nu vrei sa ramai captiv in societate cu actiunile.

      Cui sa le vinzi ca nu le cumpara nimeni

    Dupa ce a pacalit o multime de debitori cu pseudoprocesele lui,acum ii arde si pe cei de la Oltchim.

    La brutarie cu el ! 

    1. E istet pipernicitul.

      Se invarte numai unde iese banul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb