Restricţiile impuse de sucursala din ţara noastră a "Bank of Cyprus" încalcă atributele dreptului de proprietate prevăzute în Codul Civil, respectiv posesia, folosinţa şi dispoziţia proprietarilor asupra bunurilor pe care le deţin, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Domnia sa explică: "Măsurile adoptate de BoC încalcă în proporţie de 100% drepturile, nu doar pe cele ale persoanelor fizice, ci şi ale persoa-nelor juridice. Practic, banca împinge titularii de cont spre faliment. Din păcate, nu se poate face mare lucru în acest sens. Singura variantă care s-ar putea încerca este iniţierea executării silite prin poprire".
Conform legislaţiei în vigoare, poprirea reprezintă unul din mijloacele procesuale prin care se poate solicita şi realiza urmărirea silită în cazul în care debitorul nu îşi execută obligaţiile de bunăvoie. Dacă terţul poprit (banca) nu-şi mai îndeplineşte obligaţiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, creditorul, debitorul sau organul de executare pot sesiza instanţa de executare, în vederea validării popririi, caz în care banca ar putea fi obligată să plătească sumele datorate de debitor.
De la 1 aprilie, orice persoană - fizică sau juridică - care are cont la BoC România este limitată la retragerea a maxim 4.000 de lei de la bancomatele instituţiei. Orice alte operaţiuni sunt restricţionate în totalitate, inclusiv cele de internet banking, ne-a precizat Liana Voinescu, Marketing&PR Coordinator al sucursalei autohtone a BoC. Orice solicitare care depăşeşte acest plafon este analizată în mod individual, iar, în cazul în care este considerată excepţională, urmează să fie onorată, a adăugat domnia sa.
"Situaţiile excepţionale cu care ne-am întâlnit au fost sesizate şi analizate fiecare în parte", ne-a declarat oficialul BoC, oferind drept exemple, pentru astfel de situaţii, cazurile de spitalizare, în care banca solicită adeverinţe medicale, sau ajutoarele de înmormântare, unde necesare sunt certificate de deces.
Potrivit Lianei Voinescu, cazurile excepţionale necesită două zile pentru a fi onorate şi deşi plata salariilor nu constituie, în accepţiunea BoC, o conjunctură extraordinară, firmele care au cont la sucursala autohtonă a instituţiei cipriote pot efectua plăţile aferente salariilor, dacă au bani în contul curent.
Bank of Cyprus se află în situaţie de faliment, potrivit analistului Florin Cîţu, care, săptămâna trecută, scria pe blogul său: "După toate definiţiile, (n.r. Bank of Cyprus) a intrat în faliment. Faptul că nu a mai putut să-şi plătească datoriile devine clar prin stoparea activităţii şi limitarea accesului la propriile fonduri chiar şi a celor cu depozite garantate până la suma de 100.000 de euro. Dacă BoC nu este în faliment atunci aceşti bani ar trebui să fie disponibili imediat, pentru că ar înseamnă că BoC poate să-şi plătească datoriile".
Acelaşi punct de vedere îl are şi Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, care consideră că clienţii băncii "sunt batjocoriţi", domnia sa susţinând că există oameni care au făcut plăţi şi au banii blocaţi în bancă, întrucât nu au reuşit să ajungă în conturile furnizorilor. Ionel Blănculescu ne declara săptămâna trecută că Bank of Cyprus "va sfârşi în faliment", iar Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să transmită foarte concis "ce ar trebui să facă firmele care au banii blocaţi acolo".
Activitatea sucursalei Bank of Cyprus din ţara noastră a fost închisă pe 1 aprilie, în vederea încheierii unui acord de preluare a activelor băncii. Iniţial, perioada de suspendarea era de o săptămână, însă, ulterior, a fost prelungită cu încă două săptămâni. Luni, sucursala locală a BoC ar trebui să îşi reia activitatea.