GHEORGHE PIPEREA REACŢIONEAZĂ LA DECLARAŢIILE LUI ŞTEFAN VUZA "La Oltchim nu există corupţie şi firme căpusă"

Emilia Olescu
Piaţa de Capital / 26 iulie 2017

Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea

Ştefan Vuza a făcut o serie de declaraţii, în ultima perioadă, afirmând că Oltchim nu face investiţii, că în cadrul societăţii activează firme căpuşă şi că profitul combinatului nu este real

Piperea: "Dacă, din cauza acestor declaraţii, procesul de vânzare pe active separate va pica, atunci Oltchim va deschide o acţiune în răspundere civilă delictuală, sub semnătura mea"

La Oltchim nu există nici corupţie şi nici firme căpuşă, ne-a spus, astăzi, avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al combinatului din Râmnicu Vâlcea, reacţionând la declaraţiile făcute, în ultima săptămână, de Ştefan Vuza, proprietarul Chimcomplex Borzeşti.

Printre altele, Ştefan Vuza a afirmat că profitul Oltchim nu este real, că societatea nu a făcut investiţii, că are probleme sindicale şi de corupţie şi că în cadrul combinatului sunt firme căpuşă.

În replică, avocatul Piperea ne-a declarat: "Pentru ca, în cazul unei proceduri de insolvenţă, să fie corupţie şi firme căpuşă trebuie ca, laolaltă, judecătorul sindic, comitetul creditorilor, administratorii judiciari, administratorul special, executivii societăţii, toţi aceştia să fie corupţi. Deci, domnul Vuza declară că toţi suntem corupţi, iar acest lucru este inacceptabil, pentru că este o calomnie la adresa tuturor celor care s-au implicat în acest proces şi pentru că este extrem de periculos din perspectiva reacţiei pe care s-ar putea s-o aibă cei de la UE. Din păcate, au fost o serie de situaţii în care cei de la UE au luat în considerare ce s-a scris în presă, nu cea ce le-am spus noi.

Este adevărat că în Oltchim a fost corupţie, au fost foarte multe firme căpuşă, dar acestea nu mai există din secunda în care am ajuns acolo. Toate au fost eliminate. În Oltchim nu există corupţie şi firme căpusă.

De patru ani şi jumătate, de când suntem în procedura de insolvenţă, totul este transparent, totul este vizibil pentru creditori, pentru judecători, pentru Bursa de Valori, pentru presă, cu excepţia aspectelor pe care Comisia Europeană şi banca de investiţii nu ne lasă să le facem publice - şi este normal acest lucru, într-o anumită măsură.

Domnul Vuza ne spune că sunt probleme cu sindicatele. Atât de "mari" sunt problemele cu sindicatele, încât au fost semnate toate listele cu salariaţi care ar trebui să treacă la cumpărătorul activelor.

De asemenea, domnul Vuza mai afirmă că nu sunt investiţii la Oltchim. Vă dau doar câteva exemple:

În primul rând, în ultimii trei ani de zile, la Oltchim au fost făcute investiţii de tip CAPEX - investiţii tehnologice şi de refacere a unor utilaje - de 7 milioane de euro, din surse de finanţare interne, care au făcut ca, acum, Oltchim să aibă o EBITDA - profitul înainte de taxare - de 3,5 milioane de euro. Această EBITDA a fost obţinută într-o lună. Aşadar, dacă înmulţim 3,5 milioane de euro cu 12, atunci vom vedea ce EBITDA are Olchim pe an.

În acelaşi timp, pe parcursul îndelungatei perioadă în care la conducerea Oltchim era Constantin Roibu, au fost făcute nişte nenorociri în privinţa condiţiilor de mediu, nu doar sub aspectul poluării, ci şi în privinţa neluării unor măsuri la timp de decontaminare, încât noi, acum, plătim circa 12 milioane de euro pentru conformare şi 100.000 de euro lunar, cu titlu de amendă. Iar această poluare nu este făcută de noi, ci decontaminăm ceea ce a contaminat Roibu până acum cinci ani.

O altă declaraţie stupidă a domnului Vuza este aceea că profitul Oltchim nu este real. Această companie este listată la Bursă. Ca să declarăm profit, trebuie să anunţăm Fiscul şi Bursa de Valori. Odată ce anunţăm Fiscul că avem profit, facem şi plata impozitului pe profit. Săptămâna trecută s-a plătit, prin bancă, 6,25 de milioane de lei cu titlu de impozit pe profit. Cum poţi să spui că acesta este profit nereal, în aceste condiţii?

Dacă, din cauza declaraţiilor făcute de Ştefan Vuza în ultima săptămână, se va ajunge ca procesul de vânzare pe active separate să pice, atunci va fi deschisă o acţiune în răspundere civilă delictuală, înaintată de Oltchim sub semnătura mea, pentru că este vorba despre 2000 de salariaţi şi de alte câteva mii de persoane care depind de existenţa acestei afaceri".

Chimcomplex Borzeşti a depus o ofertă angajantă pentru preluarea activelor Oltchim, societate aflată în insolvenţă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Draga domnule avocat Piperea,

    inainte de a face acuzatii la adresa domnului Vuza de ce folositi notiunea de nenorociri la adresa domnului Roibu. Este neproductiv a folosi Argumente bazate pe principiul grelei mosteniri, pe care actualii lideri in munca lor sisifica o depun. Dumneavoastra sunteti in ochii domnului Vuza Noul Roibu. De ce nu va focalizati atentia asupra faptului ca cercetarea ajutorului de stat din 2009 a fost facuta in baza vechiului tratat european, expirat cu o Luna inaintea deschiderii procedurii, ca KPMG evidentieaza o pierdere suplimentara de 980 milioane RON in 2008 prin simpla retratare retroactiva a raportului financiar pe 2007 faraa mentiona folosirea IAS8,ca aprobarea CE de transformare a datoriilo in eigenkapital a fost pe 7 si nu pe 6 martie 2012 cum mentioneaza domnii Chiritoiu, Ponta si Georgescu. Daca punem la socoteala faptul ca imprumutul statului pentru care s-a facut dosarul C28 per 2009 la Bruxelles nu erste decat un imprumut mezanin ale carui propietati ar fi trebuit sa fie cunoscute domnului Preussner ramane o singura intrebare: de ce Are nevoie Erste Group Bank de creanta Oltchim.... 

    1. pai doar no fii buna MOSTERNIRE ? ca daca era bun roibu , combinatul nu era in insolventa

      ROIBU a fost excelent pentru ca l-a facut pe feciorul sau putred de bogat in imobiliare si nu numai.....

      si apoi raportul de Audit al KPMG. Daca tu poti sa afirmi ca KPMG a citit raportul financiar pe anul 2008 inseamna ca esti un geniu...IExista oameni deosebiti la Oltchim cate au invatat mrserie de la inginerul Roibu, ciudat ca AT Kearney nu observa...

    Daca nu era Roibu nu mai avea ce scoate la privatizare domnul Piperea & Co.

    Daca suntem realisti hai sa vedem cand a preluat Roibu ca Director General combinatul Oltchim ce cifra de afaceri avea acesta si ce structura si de asemenea ce structura si cifra de afaceri ajunsese sa aiba in anul de gratie 2007 cand functiona Petrochimia de la Arpechim integrata cu Oltchim. In rest sigur ca in viziunea domnului Piperea Roibu este vinovat si daca iese soarele sau daca ploua.

    Din pacate articolele de presa nu tin loc de mecanisme de reactie si de rapoarte stoechiometrice spun asta pentru cine stie si cunoaste in rest pentru ceilalti va urez success. Timpul le ve rezolva si clarifica pe toate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb