GHEORGHE PIPEREA: "Situaţia împrumutaţilor în franci elveţieni este mai gravă la noi decât în Ungaria"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iunie 2014

"Situaţia împrumutaţilor în franci elveţieni este mai gravă la noi decât în Ungaria"

Situaţia persoanelor care s-au împrumutat în franci elveţieni este mai gravă în România decât în Ungaria, este de părere avocatul Gheorghe Piperea, doctor în drept.

Domnia sa ne-a explicat: "În timp ce la unguri debitorii îşi plătesc ratele în forinţi, la cursul franc elveţian-forint pe care îl practică banca respectivă, la noi, cei care au de plătit împrumuri contractate în franci elveţieni, fie cumpără această monedă exotică de pe piaţă, la preţuri foarte mari, în cazul în care găsesc să cumpere franci, fie achită în lei la bancă, la cursul zilei, instituţia financiară făcând întâi conversia din lei în euro şi apoi din euro în franci, fiecare dintre cele două operaţiuni presupunând comisioane de 2%".

În aceste condiţii, există toate motivele pentru ca recenta decizie a Curţii Europene de Justiţie (CJUE) se fie aplicată şi în ţara noastră, după cum ne-a declarat domnul Piperea.

Potrivit acestei hotărâri, dacă până acum unii judecători erau de părere că dosarele care au ca obiect diferenţa de curs valutar din cadrul creditelor în valută nu fac obiectul justiţiei întrucât această diferenţă ar reprezenta parte din preţul creditului, pe viitor instanţele se vor putea pronunţa pe astfel de cazuri, stabilind dacă respectivele clauze contractuale sunt sau nu abuzive.

Referitor la decizia CJUE, Răzvan Horaţiu Radu, agent guvernamental (avocat) al României la Curtea Europeană de Justiţie, ne-a declarat: "Decizia vine în sensul unei jurisprudenţe mai vechi a Curţii de Justiţie a UE care are tendinţa de a asigura un echilibru între consumatori şi bănci. Deşi hotărârea pronunţată priveşte o cauză care se află pe rolul unei instanţe din Ungaria, principiile ce rezultă din ea sunt aplicabile tuturor statelor membre UE. Este de remarcat că CJUE acordă un rol important instanţelor naţionale, în a analiza relaţia dintre consumatori şi bănci acolo unde se ridică probleme privind clauzele abuzive".

Decizia luată CJUE în cazul Kasler contra OTP Ungaria a stârnit controverse puternice pe piaţa noastră, bancherii şi juriştii interpretând în mod diferit hotărârea Instanţei europene. Chiar şi avocaţii au fost împărţiţi în două tabere de rezoluţia CJUE, unii reprezentându-i pe clienţii bancari, iar alţii fiind apărători ai instituţiilor financiare.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa susţine: "Este greu de imaginat că o monedă exotică aşa cum este francul elveţian ar putea fi 30 de ani atât de ieftină cum era înaintea crizei. Cred că întrebarea fundamentală o punem din punct de vedere al costurilor acoperite şi anume, pe lângă această măsură proactivă de educare a publicului, că trebuie să aibă în vedere în mod distinct riscul valutar al unui împrumut, mai ales într-o monedă ca francul elveţian. Putem discuta acum despre eventuala diferenţă de curs de-a lungul timpului, de cine urmează să fie acoperită. Şi aici trebuie să recunosc că trebuie să mai studiem lucrurile pentru că nu îmi este foarte clar".

Întrebat de Ziarul BURSA asupra faptului că dobânda variabilă transferă riscurile inflaţioniste la întreprinzător, asigurând profiturile sistemului bancar şi, practic, deturnând misiunea băncii centrale, în cadrul unui interviu pe care l-a acordat în anul 2008, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a răspuns: "Tocmai de aceea trebuie să ţinem inflaţia jos, asigurând stabilitatea preţurilor şi încrederea că ea se va menţine. Pentru că atunci când inflaţia va fi jos, băncile îşi vor schimba comportamentul. Altminteri, noi, dacă le-am impune acest lucru, am putea chiar să le determinăm pierderi. Băncile, la rândul lor, depind de inflaţie. De aceea, o bancă centrală trebuie să se bată «cu săbii de oţel» pentru o inflaţie scăzută, pentru stabilitatea preţurilor pe termen lung".

Expunerea în franci elveţieni în totalul creditelor acordate sectorului neguvernamental este de 4,1%, potrivit viceguvernatorului Popa, care spune că rata este mult mai mică în comparaţie cu alte ţări, întrucât o mare parte a împrumuturilor a fost refinanţată în perioada 2009-2010.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, împrumuturile date în controversata monedă exotică totalizează peste un miliard de lei.

"În aceste condiţii, suma de bani care ar urma să nu mai fie încasată de bănci dacă s-ar stabili că diferenţa de curs valutar plătită în cazul creditelor în franci elveţieni este abuzivă s-ar ridica la maxim câteva sute de milioane de lei, ceea ce, pentru 40 de bănci, câte avem în România, nu este un pericol. Nici pentru cele care au acordat astfel de credite nu reprezintă un pericol".

Avocatul Piperea consideră că îngheţarea cursului de schimb pentru acest tip de credite la valoarea la care ele au fost acordate nu reprezintă o pierdere pentru instituţiile bancare, "ci o corecţie a modelului de business": "În primul rând, dacă se va continua în acest mod, din 30% credite neperformante câte sunt acum, probabil se va ajunge la o proporţie de 60%. Nici dacă s-ar solicita restituirea unor sume nu vorbim despre un prejudiciu adus băncilor, pentru că este vorba despre o plată nedatorată".

Mai mulţi clienţi bancari s-au adresat atât instanţei, cât şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), reclamând, în primul rând, scăderea veniturilor financiare şi creşterea ratelor lunare pentru creditele acordate de bănci, aceasta fiind datorată atât majorărilor de dobândă, cât mai ales creşterilor cursului de schimb valutar, după cum ne-a declarat Marius Dunca, preşedintele ANPC.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Cei ce avem credite in franci elvetieni,ce trebuie sa facem acum. la ce institutii sa facem plingere,pentru a ingheta cursul valutar.

    1. La poarta raiului..... 

      va puteti adresa casei de avocatura piperea si asociatii

    Oameni buni, care patimiti ca si mine de pe urma minciunilor ticluite de prea-bine-voitorii angajati ai bancilor, care ne-au ademenit si ne-au spus ca francul elvetian este o moneda stabila, determinandu-ne sa accedem la aceste credite, nu fiti naivi!

    Credeti ca pe burtosii domni bancheri, care se lafaie in lux impreuna cu familiile lor, care fac vacantele in tari exotice si isi trimit copiii la studii in strainatate, toate pe banii nostri, pe care ii platim ca am fost creduli si am cazut in capcana pe care ei cu buna stiint ne-au intins-o, pe ei nu ii intereseaza de economia sau de inflatia tarii. De ce ne tot aburiti domnule Isaarescu? De ce nu recunoasteti ca nu va doare capul de soarta noastra, a celor indatorati in franci elvetieni, asa cum stiti prea bine ca sustineti oro d cate ori aveti ocazia, in cercurile de interese pe care le frecventati? 

    De ce tot incercati sa ii protejati pe domnii bancheri? Va este teama de fapt ca saracesc daca isi vor asuma si ei din acest risc valutar, daca va trebui sa mai puna si ei un banut sa acopere rata lunara a unui debitor umilit care a ajuns la limitele disperarii? Da domnule Isarescu, nu va este deloc rusine? Doar domnii bancheri si familiile lor sunt oameni? Noi, cei indatorati in franci elvetieni, nu avem deloc suflet? 

    De ce nu spuneti domnule Isarescu cum incercati d-voastra si bancherii sa influentati parlamentarii sa respinga proiectul de lege privind inghetarea cursului valutar la valoarea de la acordarea creditului? 

    De ce ati lasat domnule Isarescu bancile sa ne paleasca si sa ne atraga in capcana aceasta a francilor elvetieni, daca, avand experienta atat de mare in domeniul bancar, puteati anticipa derapajele acestei valute? De ce nu ati iesit pe post sau in presa sa ne preveniti? Atunci v-a convenit cum mergeau de bine creditarile, iar acum va comportati de parca sunteti sluga bancherilor. Dar chiar nu aveti bunsimt? Gasiti intotdeauna raspunsuri care sa vina in apararea bancilor si a bancherilor, dar pentru cei care ne-am indatorat, ce solutii aveti? RUSINE!

    Oameni buni, ar trebui sa cream un forum al celor indatorati in franci elvetieni, sa ne unim cu totii si sa nu mai platim nicio rata. Ce pot sa ne faca, sa ne execute pe toti silit, sa ne vanda casele sau alte bunuri cu care am girat? Nu o vor face, doar ne ameninta. Stim cu totii ca deja creditele in CHF sunt cele mai neperformante. Merita sa incercam! Respect 

    1. bravo. arfi bine sa nu se plateasca ratele si nici o taxa sau impozit catre stat

      Acum un an am solicitat la banca RAIFFEISEN unde am creditul sa mi se converteasca creditul in EURO,deoarece eu primesc salariul in euro , iar dupa 3 luni dupa ca mi-au cerut diferite documente pe care dealtfel le-am prezentat nu au facut nimic pt ca au spus ca nu ma incadrez!In septembrie anul trecut am facut din nou o solicitare direct la BUCURESTI si mi-au spus acelasi lucru (nu va incadrati). cUM ESTE POSIBIL ASA CEVA??? SE VEDE CLAR CA ERA MAI AVANTAJOS PT EI SA RAMANA CREDITUL IN FRANCI! CULMEA ESTE CA AM SUNAT IERI LA BUCURESTI SOLICITAND SCHIMBAREA IN EURO SI CE CDREDETI? ACUM MA INCADREZ DUPA CE AR TREBUI SA PLATESC CU 5500 EURO MAI MULT (CINE ARE DE CASTIGAT DIN TOATE ASTEA???)ESTE O MARE BATAIE DE JOC!!!DA , ARE DREPTATE DL MITU TREBUIE SA NE UNIM SAU SUNTEM PREA PUTINI SI DE ACEEA NU FAC NIMIC PT NOI???!

    Ce se mai aude cu propunerile din parlament nr. 337 sau 346? Sunt de anul trecut pe acolo si nimeni nu ami zice nimic. Au trecut toate termenele legale de adoptare.

    Dar cu decizia Wolskbank de converise a creditelor?Nimic

    CHIAR RAMANE LA STADIUL ASTA?INSEAMNA CA BANCILE EUROPENE AU INVINS POLITICUL SI IN SPETA BNR.  

    Azi 15.01.2015 cursul valutar la

    Azi 15.01.2015 cursul valutar la CHF a atins cota cea mai mare din ultimii ani. Eu am un credit la Raiffaisen Bank in aceasta moneda cu o rata lunara de 242 . In momentul incheierii contractului cursul valutar era de 2.2 ron/ chf. Acum nu mai stiu ce sa fac ...imi este foarte greu sa mai platesc. Va rog sa ma sfatuiti cum potsa dau in judecata banca pentru a obtine plata ratelor la cursul din momentul acordarii creditului. VA ROG!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb