Justiţia şi concurenţa sunt cele două componente fundamentale care fac obiectul clauzei de salvgardare şi care pot amîna integrarea României în Uniunea Europenă, a declarat ieri Ministrul de Stat pentru coordonarea activităţilor din domeniul economic Gheorghe Seculici.
Prezent la un seminar pe tema ediţiei 2005 a Programului Economic de Preaderare (PEP), aces-ta a explicat că instituţiile - arbitru pentru cele două domenii sunt Curtea Constituţională şi Consiliul Concurenţei, autorităţi care asigură respectarea regulilor în viaţa socială într-un Stat de Drept şi respectiv care reglementează forţele pieţei.
"Faptul că noi avem dificultăţi pe parcursul aderării la cele două domenii nu este lipsit de semnificaţie (...) suntem deci în situaţia paradoxală de a trebui să răspundem pentru riscul activării clauzei de salvgardare cînd în fruntea autorităţilor care administrează domeniile pentru care am primit "bile negre" din partea UE se află tocmai cei mandataţi de PSD să gestioneze justiţia şi concurenţa şi ale căror rezultate se pot vedea cu ochiul liber. Rezultatele lor s-au concretizat chiar în existenţa clauzei de salvgardare, a cărei declanşare încercăm să o evităm", a afirmat Gheorghe Seculici. Ministrul de Stat a mai spus că este important ca PEP să devină un instrument suficient de cuprinzător şi eficient pentru a evita orice posibilitate de blocaj din partea unor astfel de arbitri şi că proba europeană pe care România o va avea în următoarele luni depinde de îndeplinirea acestor două condiţii fundamentale.
Oficialul guvernamental a mai arătat că ediţia din acest an a PEP este decisivă pentru a asigura Comisia Europeană că România este hotărîtă să ducă la bun sfîrşit reformele la care s-a angajat prin tratatul de preaderare semnat în aprilie 2005.