Intermediarii autorizaţi şi supravegheaţi de autoritatea competentă dintr-un stat membru UE pot presta în ţara noastră, în limita autorizaţiei acordate de statul membru de origine, servicii de investiţii financiare, în mod direct sau printr-o sucursală, în baza principiului liberei circulaţii a serviciilor, fără a fi necesară obţinerea unei autorizaţii din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
Aceşti intermediari vor avea sediul central în statul membru care le-a acordat autorizaţia şi în care îşi desfăşoară activitatea. Ei îşi pot promova serviciile oferite prin toate mijloacele de comunicare disponibile în ţara noastră, însă cu respectarea regulilor de publicitate stabilite de arbitrul pieţei de capital de la noi.
Intermediarii autorizaţi în statele membre pot avea acces pe o piaţă reglementată din România pentru a presta servicii, precum şi în sistemul de compensare-decontare aferent acestei pieţe prin două modalităţi.
Direct, în baza liberei circulaţii a serviciilor sau prin înfiinţarea de sucursale şi indirect, prin înfiinţarea de filiale ori achiziţionarea unei case de brokeraj care este deja membră sau are acces pe o piaţă reglementată sau într-un sistem de compensare-decontare.
Totuşi, accesul pe piaţă sau în sistemul de compensare-decontare este condiţionat de respectarea reglementărilor emise de operatorul de piaţă şi de sistemele de compensare aprobate de CNVM, dar şi a regulilor de conduită profesională.
Pentru intermediarii din afara statelor memembre UE condiţiile impuse pentru a putea presta servicii pe piaţa de capital românească sunt mult mai dure. Aceştia necesită o autorizare a arbitrului pieţei de capital din ţara noastră pentru a-şi putea desfăşura activitatea.