Giganţi bancari, acuzaţi de manipularea pieţei CDS-urilor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iulie 2021

Giganţi bancari, acuzaţi de manipularea pieţei CDS-urilor

Cauza adusă în instanţă de Fondul suveran de investiţii din New Mexico priveşte Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, JPMorgan, Morgan Stanley, Natwest şi trei grupuri industriale

Fondul suveran de investiţii din New Mexico a iniţiat, săptămâna trecută, un proces federal antitrust, pretinzând că Bank of America Corp., Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. şi alte instituţii financiare de top au înşelat investitorii de pe piaţa CDS-urilor (Credit Default Swaps - swap-uri pe riscul de credit) prin manipularea unui indicator cheie, anunţă Bloomberg Law. CDS-urile sunt instrumente financiare derivate care au scopul să transfere expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venit fix (credite, obligaţiuni) între două părţi.

Acţiunea colectivă mai priveşte băncile Barclays Plc, BNP Paribas SA, Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley, Natwest Group Plc şi trei grupuri industriale.

Prin manipularea preţului final de licitaţie utilizat la evaluarea tuturor contractelor CDS la decontare, băncile au realizat, în cartel, profituri de miliarde de dolari în detrimentul participanţilor la piaţă care nu sunt dealeri, conform plângerii depuse la o curte districtuală.

Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman şi JPMorgan au refuzat să comenteze informaţia, iar celelalte bănci din proces nu au răspuns solicitărililor de declaraţii.

Cazul se referă la un presupus sistem orchestrat de bănci începând din 2005 pentru stabilirea preţurilor swap-urilor de credit prin licitaţii, mai degrabă decât prin negocieri bilaterale între investitori.

Oficialii băncilor au promovat adoptarea la nivel de industrie a procesului de licitaţie a CDS-urilor, spunându-le autorităţilor de reglementare, în timpul crizei financiare din 2008, că vor elimina practicile de tranzacţionare a instrumentelor derivate care au generat criza, conform plângerii depuse de Consiliul de Investiţii de Stat din New Mexico.

"Dar, realitatea a fost mult diferită", spune reclamantul, adăugând: "Băncile au format un grup de lucru din dealeri, care nu avea niciun nume oficial şi a cărui existenţă nu a fost făcută publică. Prin intermediul acestuia au convenit că numai băncile pot participa direct la licitaţii. Ascuns de public, grupul de lucru a consolidat secretul şi lipsa de control asupra procesului de licitaţie a CDS-urilor".

Reclamantul adaugă: "În condiţiile în care băncile funcţionează fără o supraveghere guvernamentală serioasă, în cadrul unui «ghiveci de reglementare» care împarte autoritatea asupra swap-urilor între diferite agenţii, acestea nu au fost prinse până acum".

Morgan Stanley, JPMorgan, Bank of America şi Goldman Sachs cresc dividendele

Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co., Bank of America şi Goldman Sachs Group au decis, la finele lunii iunie, să crească plăţile către acţionari (dividendele) după ce banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) le-a dat undă verde în acest sens, în urma testelor anuale de stres.

Morgan Stanley a surprins investitorii recent, când a anunţat că va dubla dividendul la 70 de cenţi/acţiune în trimestrul al treilea din 2021. Unii analişti aşteptau un plus de 50 de cenţi faţă de dividendul actual, de 35 de cenţi. Banca a mai informat că va creşte cheltuielile cu răscumpărările de acţiuni.

CEO-ul Morgan Stanley, James Gorman, a declarat că banca poate restitui atât de mult capital acţionarilor datorită excedentului acumulat în ultimii ani. Acţiunea de majorare a plăţilor către acţionari reflectă, potrivit afirmaţiilor sale, o decizie de a reseta capitalul de bază al bancii în conformitate cu nevoile pe care aceasta le are datorită noului model de afaceri.

La rândul său, Bank of America a anunţat că va creşte dividendul cu 17%, la 21 de cenţi/acţiune, începând cu al treilea trimestru al anului 2021, iar JPMorgan îl va majora la un dolar/titlu, de la 90 de cenţi, pentru aceeaşi perioadă.

Goldman Sachs are în plan să crească dividendul la 2 dolari/acţiune, de la 1,25 dolari.

Potrivit Fed, băncile mari din SUA nu se mai confruntă cu restricţiile din perioada pandemiei de Covid cu privire la cât pot cheltui pe răscumpărarea de acţiuni şi plata de dividende, în condiţiile în care sunt bine capitalizate.

Banca centrală a precizat că rezultatele testelor de stres arată că 23 dintre cele mai mari instituţii de credit din SUA vor suferi pierderi combinate de 474 de miliarde de dolari în cazul unui scenariu ipotetic de recesiune severă, dar ar avea în continuare un capital mai mult decât dublul necesar conform normelor Fed.

Amintim că profiturile băncilor din SUA au crescut cu 29,1% în primul trimestru din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, după ce instituţiile financiare şi-au redus provizioanele pentru pierderile din credite. Conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC), industria bancară americană a înregistrat profituri de 76,8 miliarde de dolari în primele trei luni din acest an, în creştere faţă de cele 58,3 miliarde de dolari din primul trimestru din 2020, repectiv 17,3 miliarde de dolari în perioada octombrie-decembrie 2020.

Activele totale ale băncilor din SUA au crescut cu 680,9 miliarde de dolari sau 3,1% faţă de trimestrul precedent, la 22.600 miliarde de dolari. Potrivit FDIC, în primele trei luni din anul curent, în SUA au fost deschise trei noi bănci, 25 de instituţii au fuzionat şi nicio entitate de profil nu a dat faliment.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. supravegetorul financiar si govurile iar au dormit?

    Sau “spaguit”? 

    Istoria se repeta!!! 

    semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb