Gigantul "Iukos" - adus în incapacitate de plată

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2004

Compania petrolieră rusă "Iukos", cel mai important exportator de ţiţei din ţară, a fost declarată în incapacitate de plată, de către un grup de creditori avînd în frunte banca franceză "Société Générale". Acest fapt apropie tot mai mult de faliment grupul petrolier.

"Am primit avizul referitor la incapacitatea de plată de la băncile care ne-au ajutat să obţinem un împrumut de un miliard de dolari", afirmă purtătorul de cuvînt al "Iukos", Aleksandr Şadrin. Avizul a fost trimis companiei vineri, 2 iulie, la numai o zi după ce Tribunalul Arbitrar de la Moscova a emis un ordin de executare silită a companiei "Iukos", îngheţînd conturile bancare ale acesteia.

Firma "Iukos", al cărei fost preşedinte - Mihail Hodorkovski se află în închisoare din octombrie 2003, trebuie să-şi plătească, în această săptămînă, debitele în valoare de 3,4 miliarde de dolari, pe care le are către Fisc. Aceste datorii reprezintă impozite restante din anul 2000. Oricum, "Iukos" nu dispune decît de un miliard de dolari în conturi.

Amintim că sediul "Iukos" din Moscova a fost "vizitat" nu numai de executorii judecătoreşti, ci şi de Poliţie. Tot mai mulţi specialişti susţin că elementul politic este evident în cazul "Iukos", respectiv al lui Mihail Hodorkosvki, principalul acţionar, judecat pentru fraudă şi evaziune fiscală. Acesta nu era doar susţinător, ci şi finanţator al opoziţiei, lucru care nu plăcea puterii. Dacă autorităţile de la Kremlin sînt sau nu implicate în cazul "Iukos", rămîne de văzut. Cert este că, în situaţia în care petrolul de la "Iukos" nu va ajunge pe pieţele externe, economia Rusiei va pierde venituri de miliarde de dolari.

Titlurile "Iukos", în continuă scădere

În prima parte a şedinţei bursiere de ieri, acţiunile "Iukos" au pierdut 14%, ca urmare a anunţului privind incapacitatea de plată a companiei. La finele săptămînii trecute, titlurile societăţii s-au prăbuşit cu 17,5%, după ce grupul a primit o nouă factură pentru plata unor obligaţii fiscale aferente anului 2001, cifrate tot la 3,4 miliarde de dolari. Un alt factor care a influenţat dinamica preţului acţiunilor "Iukos" a fost şi avertismentul potrivit căruia societatea ar putea să-şi oprească parţial producţia în această săptămînă.

"Iukos" asigură aproximativ o cincime din producţia totală a Rusiei.

Acţionarii îşi vor banii înapoi

Presa rusă informează că un grup de acţionari minoritari ai "Iukos" (din străinătate) au intentat proces directorilor, proprietarilor şi auditorilor grupului, prin intermediul casei de avocatură "Lerach Coughlin Stoia & Robbins" din New York. Este posibil ca acest proces să fie soluţionat împreună cu cel intentat de acţionarii "Iukos" care au cumpărat titluri în perioada 13 februarie - 25 octombrie 2003. Aceştia consideră că au fost fraudaţi de conducerea societăţii ruse.

Cresc din nou cotaţiile petroliere

Situaţia în care se află compania "Iukos", pe de o parte, şi temerile legate de întreruperea aprovizionării cu ţiţei din Orientul Mijlociu, pe de altă parte, au determinat creşterea preţului petrolului în sesiunea bursieră de ieri. Irakul exportă, de trei zile, la jumătate din capacitatea sa, ca urmare a atacurilor care au avut ca ţintă o conductă petrolieră din apropierea oraşului Basra. Acesta a fost primul atentat după 28 iunie, cînd puterea, respectiv controlul industriei ţiţeiului din Irak, au fost transferate de către SUA guvernului de tranziţie de la Bagdad.

În consecinţă, preţul petrolului de tip Brent, tranzacţionat pe piaţa din Londra, era de 36,65 dolari/baril, cu 73 de cenţi (2%) mai mare decît cel înregistrat la închiderea săptămînii trecute. Cotaţia menţionată este cea mai ridicată din perioada 18 iunie-5 iulie.

"Am sperat că, o dată cu transferul puterii, am putea asista la reducerea numărului atacurilor", afirmă Steve Turner, analist la "Commerzbank Securities", sucursala Londra. Potrivit spuselor lui Turner, în situaţia dată, se pare că nu puterea de la Bagdad era cauza atentatelor teroriste, iar pe piaţă va continua să se resimtă nervozitatea legată de disfuncţionalităţile apărute în livrările de ţiţei din regiune. Piaţa se teme şi de faptul că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu-şi va majora producţia de la 1 august, cu 500.000 de barili/zi, aşa cum a promis, dat fiind că preţul petrolului nu este la cote foarte ridicate.

În ceea ce priveşte remedierea oleoductului din Irak, autorităţile spun că acest proces este în plină desfăşurare. Este posibil ca exporturile să fie reluate, în totalitate, în aceste zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb