Gigantul petrolier "Aramco" ar putea fi listat

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 ianuarie 2016

Gigantul petrolier "Aramco" ar putea fi listat

"Saudi Arabian Oil" Co. ("Aramco"), cel mai mare producător mondial de petrol brut, ia în considerare posibilitatea lansării unei oferte publice iniţiale.

Compania a informat, vineri, că studiază dacă va lista "o cotă adecvată" din capitalul său ori un pachet din diviziile downstream. Odată ce analiza opţiunilor se va finaliza, concluziile vor fi prezentate consiliului director al societăţii, care va face recomandările în cauză Consiliului Suprem al "Aramco".

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a declarat săptămâna trecută, într-un interviu acordat revistei The Economist, că guvernul Arabiei Saudite analizează posibilitatea lansării unei oferte publice iniţiale a "Aramco", în cadrul unei strategii de privatizare destinate strângerii de fonduri în contextul preţurilor reduse ale petrolului.

"Aramco" are rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, respectiv 15% din depozitele mondiale de petrol. În opinia analiştilor, dacă va lansa o ofertă publică iniţială, "Aramco" ar putea deveni cea mai mare companie listată din lume, cu o valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari.

"Acest lucru este analizat şi credem că o decizie va fi luată în lunile următoare. Personal, sunt entuziasmat de acest pas. Cred că este în interesul pieţei saudite şi în interesul Aramco, deoarece va creşte transparenţa", a declarat Mohammed bin Salman, fără să precizeze care este pachetul de acţiuni pe care guvernul saudit ar putea să îl vândă.

"Aramco" produce peste 10 milioane de barili pe zi, de aproape trei ori mai mult decât cea mai mare companie petrolieră listată - "ExxonMobil" Corp. din SUA.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb