GIORGIA MELONI: "Obiectivul Italiei este existenţa câtorva mari grupuri bancare"

G.D.
Internaţional / 29 decembrie 2022

"Obiectivul Italiei este existenţa câtorva mari grupuri bancare"

Italia va face eforturi pentru a ieşi din capitalul băncii Monte dei Paschi di Siena, în ideea creării unui mediu bancar în care să existe câteva mari bănci, a declarat astăzi premierul Giorgia Meloni, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Giorgia Meloni a apreciat că Monte dei Paschi di Siena "a fost gestionată foarte prost" de precedentele guverne, astfel că la final contribuabilii au cheltuit miliarde de euro pentru a susţine MPS, una din cele mai vechi bănci din lume. Cu toate acestea, premierul italian a apreciat că după restructurare Monte dei Paschi di Siena "pare suficient de solidă".

"Lucrăm spre a ne asigura că statul poate ieşi în mod ordonat (din capitalul MPS - n. r.) şi, din punctul meu de vedere, pentru a crea condiţiile astfel încât Italia să aibă câteva grupuri bancare mari", a spus Giorgia Meloni, la o conferinţă de presă.

Statul italian deţine 64% din capitalul Monte dei Paschi di Siena, după operaţiunea de salvare din 2017 care i-a costat pe contribuabili 5,4 miliarde de euro. Guvernul de la Roma a injectat alte 1,6 miliarde de euro în această bancă, în cadrul unei operaţiuni de recapitalizare, în valoare de 2,5 miliarde de euro, finalizată în luna noiembrie.

Anul trecut, autorităţile italiene au încercat, fără succes, să vândă Monte dei Paschi di Siena către UniCredit, într-o tranzacţie care ar fi ajutat UniCredit, al doilea mare grup bancar italian, să reducă decalajul faţă de liderul Intesa Sanpaolo.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Trezoreria italiană este în continuare deschisă la ideea reluării discuţiilor cu UniCredit, chiar dacă Banco BPM, al treilea mare grup bancar italian, este văzut şi el ca un posibil cumpărător pentru Monte dei Paschi di Siena. O tranzacţie în acest sens ar creşte amprenta Banco BPM şi este posibil chiar de a reduce controlul exercitat de Credit Agricole, o bancă franceză care în acest an a devenit cel mai mare investitor la Banco BPM.

Cu toate acestea, într-un interviu acordat astăzi, directorul general de la Banco BPM, Giuseppe Castagna, a spus că Monte dei Paschi este "o pradă mult prea mare" pentru a fi preluată de banca pe care o conduce. Castagna concurează pentru a fi reconfirmat în funcţia de CEO în luna aprilie 2023 şi analiştii se aşteaptă să amâne orice mişcare potenţială cu privire la fuziuni şi achiziţii până când va obţine un nou mandat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. injectarea de atunci a fost vazuta in euro in gram aur.

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb