Global Risk Report: "2018, încă un an cu riscuri în creştere"

Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2018

Global Risk Report: "2018, încă un an cu riscuri în creştere"

Perspectiva unei creşteri economice în 2018 reprezintă o oportunitate pentru a aborda semnele slăbiciunilor grave în multe dintre sistemele globale complexe cum sunt: societăţile, economiile, relaţiile internaţionale şi mediul, potrivit mesajului transmis de The Global Risk Report 2018, publicat de World Economic Forum, informează Marsh Broker de Asigurare - Reasigurare.

Raportul, care sintetizează previziunile experţilor şi factorilor de decizie globali asupra celor mai importante riscuri cu care se confruntă lumea, constată eforturile depuse pentru a ţine pasul cu ritmul accelerat al schimbării.

Studiul cu privire la percepţia globală asupra riscurilor indică faptul că experţii se pregătesc pentru încă un an cu riscuri în creştere. Dintre cei aproape 1.000 de respondenţi care s-au referit la evoluţia riscurilor în 2018, 59% au indicat creşterea expunerii la riscuri, în timp ce doar 7% au arătat că se aşteaptă la o di­minuare a acestora.

Deteriorarea contextului geopolitic reprezintă principala cauză a evaluărilor pesimiste. O proporţie de 93% dintre respondenţi afirmă că se aşteaptă la o intensificare a confruntărilor politice sau economice, în timp ce 80% anticipează o sporire a riscurilor asociate unui război între marile puteri.

Ca în 2017, riscurile de mediu rămân în topul preocupărilor specialiştilor. Dintre cele 30 de tipuri de risc la nivel global, specialiştii au evaluat ca ridicate, atât ca probabilitate, cât şi ca impact, toate cele cinci riscuri legate de mediu: fenomene meteo extreme, pierderi ale bio-diversităţii şi prăbuşirea ecosistemelor, dezastre naturale majore, dezastre ecologice produse de activitatea umană sau eşecul măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice. Fenomenele meteo extreme sunt considerate ca fiind riscul cu cel mai mare impact şi probabilitate.

Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv al World Economic Forum, a declarat: "Perspectivele economice pozitive reprezintă o oportunitate pe care nu ne putem permite să o ratăm. Avem posibilitatea să abordăm cauzele care au condus la slăbirea instituţiilor, societăţilor şi mediului global. Trebuie să evaluăm cu seriozitate riscul unei căderi a sistemelor la nivel global. Împreună, dispunem de toate resursele tehnologice şi ştiinţifice pentru a preveni acest lucru. Mai presus de toate, adevărata provocare este de a găsi voinţa şi impulsul de a coopera pentru un viitor mai bun".

Potrivit studiului cu privire la percepţia globală asupra riscurilor, ameninţările cibernetice devin tot mai serioase iar atacurile cibernetice la scară largă se poziţionează pe locul 3 din perspectiva probabilităţii de a se produce. În acelaşi timp, creşterea dependenţei de domeniul cibernetic se poziţionează pe a doua poziţie ca importanţă, din perspectiva modificării contextului riscurilor pentru următorii zece ani.

Riscurile economice sunt mai puţin vizibile în acest an, aspect care îi face pe unii experţi să se teamă că îmbunătăţirea ratelor de creştere globală a PIB-ului ar putea conduce la toleranţă faţă de riscurile structurale persistente în sistemele economice şi financiare globale. Chiar şi în aceste condiţii, inegalitatea economică se situează pe poziţia a treia în topul factorilor de risc, iar cel mai frecvent menţionat este impactul implementării progresului tehnologic asupra ocupării forţei de muncă şi asupra ratei şomajului.

Complexitatea şi interconectarea în creştere a sistemelor globale pot da naştere unor perturbări în cascadă şi unor efecte de prag. Degradările bruşte şi dramatice - şocuri viitoare - devin tot mai probabile. În Global Risk Report din acest an sunt prezentate zece scenarii scurte care nu sunt predicţii, ci doar ipoteze pentru a-i încuraja pe liderii mondiali să evalueze posibilele şocuri viitoare care ar putea perturba rapid şi radical lumea:

- Recoltare sumbră: nevoia simultană şi în creştere de alimente de bază poate provoca o criză;

- Reţea încurcată: dezvoltarea inteligenţei artificiale sufocă internetul;

- Moartea comerţului: companiile sunt prea puţin pregătite să facă faţă războaelor comerciale în cascadă;

- Reversul democraţiei: curente noi, populiste, ameninţă ordinea socială într-una sau mai multe democraţii mature;

- Extincţia exactă: nave-dronă pilotate automat prin intermediul inteligenţei artificiale duc braconajul către niveluri nesustenabile;

- În abis: o nouă criză financiară copleşeşte capacitatea de răspuns a decidenţilor politici şi provoacă o perioadă de haos;

- Inegalitatea ca tratament: bioingineria şi medicamentele care dezvoltă capacitatea de memorare pe fondul accesului selectiv la acestea, accentuează dramatic inegalităţile sociale;

- Război fără reguli: conflictele cibernetice dintre state escaladează la un nivel neprevăzut şi greu de anticipat în absenţa unor "reguli" pentru un război cibernetic convenţional;

- Geopolitica identităţii: pe fondul contextului geopolitic, identitatea naţională devine o sursă de tensiune în creştere în zonele graniţelor în dispută;

- Izolare: atacurile cibernetice, protecţionismul şi divergenţele în ceea ce priveşte reglementarea conduc la balcanizarea internetului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb