Constructorii auto americani "General Motors" Corp. (GM), "Ford Motor" Corp. şi "Chrysler" LLC solicită Congresului SUA aprobarea unui ajutor financiar de 34 de miliarde de dolari pentru a evita falimentul, în contextul restructurării industriei auto afectate puternic de criză. Cele trei companii şi-au prezentat marţi, în faţa Congresului, planurile de restructurare, iar democraţii au promis să le ajute.
GM solicită, în total, 18 miliarde de dolari, "Ford" - 9 miliarde de dolari, iar "Chrysler" - 7 miliarde. Mai precis, GM a solicitat 12 miliarde de dolari pentru reducerea datoriilor şi o linie de credit de şase miliarde dolari până în 2010, pe care o va utiliza dacă se deteriorează condiţiile de piaţă. "Ford" a cerut un împrumut de până la nouă miliarde dolari, la care va apela doar în cazul în care situaţia sa se va înrăutăţi, iar "Chrysler" - un credit punte de şapte miliarde dolari pentru a face faţă crizei de lichidităţi şi de capital, şi pentru a-şi continua planul de restructurare şi viabilizare pe termen lung.
Companiile auto promit să reducă forţa de muncă, cheltuielile operaţionale, salariile managementului, dar şi alte schimbări necesare care să le ofere certitudinea că vor rambursa sumele primi-te.
GM, "Ford" şi "Chrysler" au reiterat angajamentul de refinanţare a datoriilor, concesii sindicale, fabricarea de maşini hibrid şi electrice, şi renunţarea la unele mărci.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a avertizat că falimentul sectorului auto "nu este o opţiune" şi a preconizat că va exista un tip de intervenţie. "Cred că va avea loc o intervenţie. Un faliment ne-ar dezavantaja pe toţi, inclusiv economia ţării", a menţionat Pelosi.
Dacă se va ajunge la un acord, Senatul american va vota planul de salvare a industriei auto la data de 8 decembrie, conform spuselor liderului majorităţii democrate din Senat, Harry Reid. Planurile vor fi, însă, supuse dezbaterii în zilele de 4 şi 5 decembrie.