GOANA DUPĂ LICHIDITATE Bursa face lobby pentru ridicarea pragului la SIF-uri

Ştefania Ciocîrlan; Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie 2009

Stere Farmache, preşedintele BVB, a discutat cu Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor, măsuri pentru dezvoltarea pieţei de capital.

Stere Farmache, preşedintele BVB, a discutat cu Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor, măsuri pentru dezvoltarea pieţei de capital.

SIF-urile acuză Bursa că vrea să crească lichiditatea pe spinarea lor

Pragul maxim de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF-uri) este adus, din nou, în dis­cuţie, de data aceasta de Bursa de Valori Bucureşti. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, preşedintele Bursei, Stere Farmache, a propus majorarea pragului la SIF-uri şi grăbirea listării Fondului Proprietatea.

În prezent, acţionarii unui SIF nu pot deţine, legal, mai mult de 1% din acţiunile acestuia.

"Am discutat (n.r. cu domnul ministru Gheorghe Pogea) despre certificatele de trezorerie care ar putea fi emise şi tranzacţionate pe Bursă, precum şi despre majorarea pragului la SIF-uri\", a declarat Stere Farmache.

Preşedintele Bursei a precizat că ridicarea pragului este un subiect care nu ţine în mod direct de Finanţe, subliniind, însă, că ministerul are iniţiativă legislativă şi poate, prin urmare, să susţină acest lucru.

Reprezentanţii celor cinci societăţi de investiţii financiare nu văd, însă, cu ochi buni demersurile Bursei pe lângă ministerul de finanţe, acuzând instituţia că vrea să crească lichiditatea pe spinarea lor.

"Bursa de Valori Bucureşti nu are nicio competenţă în privinţa pragului de deţinere, pentru că ea este unde noi aducem marfa", a declarat, pentru ziarul Bursa, Ioan Cuzman, preşedintele societăţii de investiţii financiare "Banat-Crişana" (SIF1).

"M-am declarat adeptul ridicării pragului de deţinere, dar într-o manieră treptată, ca să nu se creeze agitaţie în piaţă", a mai spus domnul Cuzman, adăugând: "Sunt foarte curios cum va justifica Bursa această intenţie. Odată pusă în practică, probabil că va genera lichiditate, însă doar pentru câteva săptămâni".

Majorarea pragului de deţinere a fost dezbătută ultima dată la finele lunii martie, când acţionarii SIF "Transilvania" au votat pentru ridicarea acestuia la 5%, modificând statutul societăţii. Conducerea SIF3 a explicat atunci că doar acţionarii au dreptul să decidă asupra acestui subiect şi nu alte instituţii.

"Nu ştiu ce legătură au Bursa şi Ministerul de Finanţe cu SIF-urile de vreme ce acestea sunt societăţi private, la care dreptul de deţinere este reglementat prin lege", a precizat domnul Petre Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia.

"Până acum, Ministerul de Finanţe ar fi putut să listeze o mulţime de companii pe care Bursa le aşteaptă de ani de zile, precum sau Fondul Proprietatea", a mai spus domnul Szel.

Un punct de vedere similar a fost expus de Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF"Oltenia". Domnia sa consideră că prerogativele modificării pragului de deţinere aparţin doar acţionarilor societăţii de investiţii financiare şi legiuitorului.

"BVB este piaţa pe care se tranzacţionează o marfă. Nu văd ce are de-a face cu pragul de deţinere la SIF-uri", a spus domnul Ciurezu.

Preşedintele SIF "Moldova" (SIF2), Costel Ceocea, a declarat, pentru ziarul Bursa, că, în ultima vreme, au tot existat o serie de întâlniri într-un cadru mai puţin formal între reprezentanţii SIF-urilor şi ai pieţei de capital. Domnia sa consideră, însă, că orice modificare a pragului de deţinere ar trebui precedată de o consultare la nivelul întregii pieţe de capital.

"Ne-am fi dorit ca acest demers să fie unul comun, să aibă consistenţa necesară şi să respecte toate etapele legale", a menţionat domnul Ceocea, adăugând: "Trebuie să fim solidari cu acest demers, dar trebuie să îl clarificăm".

Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania (SIF3), speră că, prin majorarea pragului de deţinere, SIF3 ar scăpa de anumite probleme, cum ar fi atacarea deciziilor de la Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din martie.

Domnia sa a spus: "S-ar dovedi, astfel, că decizia luată de acţionarii noştri este una bună şi s-ar da şi celorlalte SIF-uri ocazia să aplice ridicarea pragului de deţinere, deoarece până acum nu puteau să o facă."

Iniţial, pragul de deţinere la SIF-uri a fost stabilit la 0,1% din capitalul social după care a fost majorat la 1% printr-o ordonanţă de urgenţă.

Anca Dumitru, director general al Bursei de Valori Bucureşti: BVB consideră că această măsură ar fi benefică pieţei şi o susţine în toate întâlnirile cu autorităţile: Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Parlament, Guvern

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Farmache si Anca Dumitru sustin interesul ccelor care preluind SIF-rile preiau de fapt portofoliul acestora si hotarasc dupa interesul lor. Daca SIF-urile au rezistat cat de cat s-a datorat si pragului. Ce-i intereseaza pe cei doi, decat salariile nesimtite si afacerile acolitilor. Au comanda de la Siminel, Ninel, Chelu sialtii.

    1. DA, este corecta opinia. Astia doi sustin interesele pietei. Dar interesele miloioanelor de actionari cine le sustine. Salariile lor nesimtite se platesc din comisioanele luate la tranzactii. Toata lumea stie ca cei doi sint slugile lui Siminel.

      o masura care trebuia luata mai de mult, pentru a nu transforma sif-urile intr-o "vaca buna de muls '' numai pt angajatii sif-urilor care si-au dat salarii fff grase fara a merita.iar voi cei care nu sunteti de acord cu aceasta masura ,ori nu sunteti actionari(probabil nu ati intrat la cumparare) ,ori sunteti chiar angajati la sif-uri.sunt multe de scris pe aceasta tema ,dar timpul si spatiul nu imi permite.va urez o primavara verde la bursa

    Se pregateste o alta excrocherie, dupa ce cativa baieti destepti vor prelua sif urile vor dispune dupa plac de averea acestora, iar micii actionari vor privi neputinciosi ca doar nu o sa le faca madam justitia dreptate

    Dar de salarile de 500.000.000-600.000.000

    lei/l una ale presedintilor de SIF-uri ,pe care nu vor sa le piarda daca creste pragul ,pt ca exista posibilitatea sa mai fie si schimbati ,ce ziceti? 

    1. Pentru ca SIF-rile sint de interes public salariile presedintilor pot fi limitate prin lege. Acum salariile sint stabilit de AGA.La fel si la BVB, care este tot de interes public. Astia sint mina in mina cu sefii unr SSIF-uri care, din interes , le sustin veniturile uriase. CE cauta Farmache de la ALFA BANCK la BVB. EL si Oprescu au sustinut manipularea pretului in cazul Rompetrol.

    Dupa afacerea de pomina a procesului cu Cocor, instrumentata indiscutabil de Siminel, Fercala si altii din sifuri au bagat mai nou la cap ca au stapani si pe Wall Street, fata de care trebuie sa faca concesii si sa jure deopotriva credinta. Oligarhiile mondiale se solidarizeaza cu oligarhii locali, fac impreuna lobby pentru ridicarea pragului si apoi trec la restructurarea sifurilor pe principiul acordeonului. Nu e exclus ca, odata emancipate, in cel mai scurt timp sifurile sa cunoasca divizari, majorari de capital aranjate fara oferta publica, fuziuni, diversificarea obiectului de activitate, in cele din urma sa fie chiar delistate, preluate, iar activele lor sa fie impartite intre initiati. Vor fi ce si-au dorit - niste simple societati comerciale. Conducerile lor decrepite si vasale vor fi reconfirmate anul acesta prin voturi aranjate, dar pana la urma vor pieri, chiar de mana celor pe care i-au servit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb