"Golden Blitz" a devenit un business-center în care se încheie marile contracte

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 30 mai 2006

Patronii restaurantului preferat de preşedintele Traian Băsescu au primit, în 2005, contracte de la Ministerul Transporturilor în valoare de peste 14 milioane euro

Euro Construct Trading 98 SRL, societate ai cărei proprietari sînt patronii restaurantului "Golden Blitz" a primit, de la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), în primul an de guvernare al Alianţei DA, nouă contracte în valoare totală de peste 510 miliarde lei vechi, respectiv aproximativ 14 milioane euro. Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice (GIP), ne-a declarat că situaţia pare ciudată, în condiţiile în care aceeaşi societate a beneficiat, în ultimul an al guvernării PSD, respectiv în 2004, de un singur contract din partea aceluiaşi minister, în valoare de numai 54.000 euro.

Respectiva societate, condusă de Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, patroni ai restaurantului frecventat de preşedintele Traian Băsescu şi "prieteni ai acestuia", aşa cum îi numeşte Mugur Ciuvică, a mai beneficiat, potrivit unui comunicat remis presei de GIP, şi de o altă serie de contracte încheiate în vremea în care actualul preşedinte era primar general al Capitalei.

De reparaţiile din Bucureşti se ocupă firma patronilor de la "Golden Blitz" şi o societate patronată de mama senatoarei PD Cornelia Cazacu

Unul dintre aceste contracte, negociat în vremea în care Băsescu era doar primar, şi demarat în 2005, sub administraţia lui Adriean Videanu, are ca obiect lucrări de întreţinere a unor bulevarde din Capitală. Semnat pentru o perioadă de trei ani, contractul are o valoare de aproximativ 80 milioane noi, sumă "maximală", conform declaraţiei actualului edil-şef al Bucureştiului, ceea ce înseamnă că societatea contractată cîştigă bani atît timp cît există lucrări de efectuat pe aceste bulevarde, lucru destul de uşor, dacă avem în vedere ritmul în care se asfaltează, se decopertează şi apoi se reasfaltează, chiar şi în zone stradale care nu au nevoie de lucrări de întreţinere.

Aceste contracte, plătite din banii publici, vizau reparaţii ale unor străzi din Bucureşti şi, alături de o altă serie de contracte încheiate cu societăţi precum "Eurovia Construct SRL" (care aparţine mamei senatoarei PD Cornelia Cazacu) sau "Proconsul SRL" (patronată de deputata PD Anca Constantinescu), au costat municipalitatea cîteva zeci de milioane de euro.

Mugur Ciuvică: "Cîştigarea alegerilor de către Traian Băsescu a însemnat şi extinderea afacerilor patronilor de la Golden Blitz"

Preşedintele GIP ne-a mai spus că victoria în alegerile din 2004, înregistrată de Alianţa DA a reprezentat, pentru firma lui Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, "extinderea afacerilor cu bani publici de la nivelul Bucureştiului, la cel al întregii ţări". De asemenea, comunicatul GIP relevă că pe măsură ce a continuat să deruleze afaceri de milioane de euro cu Primăria Capitalei, "Euro Construct Trading" SRL a devenit, începînd cu anul 2005, şi unul dintre principalii beneficiari ai contractelor oferite de Ministerul Transporturilor.

Din datele furnizate de MTCT rezultă că, în 2005, societate a beneficiat, din partea acestei instituţii de nouă contracte cu bani publici în valoare de 510.316.525.600 lei vechi, respectiv 14.083.913 euro, la cursul de anul trecut; în timp ce, în 2004, firma a obţinut un singur contract din partea ministerului, în valoare de numai 2.200.000.000 lei vechi (54.278 euro). Concret, în numai un an, şi după schimbarea puterii politice, sumele de care au beneficiat cei doi oameni de afaceri din partea Ministerului Trans-porturilor, au crescut de 250 de ori.

Conform unui document transmis GIP de către MTCT, din cele nouă contracte atribuite "SC Euroconstruct Trading 98" SRL, şase dintre acestea au fost cîştigate de firmă în urma unor licitaţii deschise, iar trei atribuite în urma negocierilor cu o singură sursă. Lucrările care au făcut obiectul respectivelor contracte sînt reprezentate de tratamente bituminoase pe DN2, reparaţii pe suprafeţe întinse şi burduşiri pe DN1A, achiziţionare de mixtură asfaltică pentru SDN Bucureşti Sud, închirieri ale unor utilaje pentru activitatea de deszăpezire sau lucrări de întreţinere ale şoselei A1 Bucureşti - Piteşti.

Mugur Ciuvică ne-a declarat, referitor la modul în care au fost încheiate unele contracte că, în cazul licitaţiei publice organizate de MTCT în data de 17.08.2005, pentru alegerea unei firme care să efectueze lucrări de întreţinere pe A1, bătălia s-a dat, practic, între "Euroconstruct Trading 98" SRL şi firma mamei senatoarei PD Cornelia Cazacu, după ce o a treia firmă fusese eliminată din cursă pe motiv că nu a prezentat documentaţia necesară completă.

Verdictul GIP: Prietenii lui Traian Băsescu i-au înlocuit pe cei ai lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea

Concluzia lui Mugur Ciuvică şi a celor de la GIP, destul de întemeiată dacă ţinem cont de toate aceste potriviri, mai ales dacă aceste date se vor dovedi adevărate, este că "după alegerile din 2004, clientela politică a lui Adrian Năstase a fost înlocuită de clientela politică a lui Traian Băsescu". Mai mult decît atît, preşedintele GIP este de părere că afacerile cu statul ale firmei lui Dan Besciu şi Sorin Vulpescu au urmat întocmai evoluţia politică a preşedintelui Traian Băsescu şi că prietenii lui Traian Băsescu au luat, astfel, locul prietenilor lui Adrian Năstase şi ai lui Miron Mitrea.

SC "Euroconstruct Trading 98" SRL a fost înfiinţată în 1998 de către Dan Besciu, acţionar cu 40% din beneficii şi pierderi, şi Sorin Şerban Vulpes-cu cu 60%. Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, societatea avea, în 2003, o cifră de afaceri de 442.052 lei noi, un număr de 96 salariaţi şi un profit brut de 97.812 lei noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb