GOLDMAN SACHS ÎŞI MODIFICĂ ÎN JOS PREVIZIUNILE Cursul euro/dolar va ajunge sub paritate peste trei luni

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 august 2022

Cursul euro/dolar va ajunge sub paritate peste trei luni

Deprecierea monedei unice europene - generată de criza energiei, spun analiştii băncii americane, care aşteaptă ca zona euro să intre în recesiune în semestrul al doilea din 2022

Banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc. şi-a modificat recent, în sens negativ, previziunile pentru cursul euro în raport cu dolarul, invocând o iarnă provocatoare pentru economia zonei euro, care este aşteptată să intre în recesiune în curând.

Conform analiştilor Goldman Sachs, citaţi de poundsterlinglive.com, euro s-a mai redresat după ce, în luna iulie, a coborât sub un dolar, dar este prematur să credem că a fost atins "punctul cel mai de jos", după care vom asista la o recuperare majoră.

Michael Cahill, strateg valutar la Goldman Sachs, afirmă: "Următoarele şase luni par să fie provocatoare pentru zona euro, ceea ce, probabil, va menţine cursul euro/dolar aproape de paritate. Mişcarea recentă de scădere a cursului euro/dolar reflectă schimbarea perspectivei de creştere a zonei euro şi este probabil ca tendinţa să se extindă pe o perioadă mai îndelungată".

Economiştii Goldman Sachs sunt de părere că zona euro va intra în recesiune în semestrul al doilea din acest an.

Cursul de schimb euro/dolar este în scădere din mai 2021, când a atins vârful de 1,2254 dolari/euro. Perechea valutară a avut o tendinţă de declin de atunci, atingând 0,9952 dolari/euro în iulie 2022, iar în prezent este de 1,0233 dolari/euro.

Potrivit Goldman Sachs, "recenta revenire a cursului euro/dolar nu este justificată de ştirile actuale", astfel că vom mai vedea deprecieri.

Conform poundsterlinglive.com, reticenţa Băncii Centrale Europene (BCE) de a majora ratele dobânzilor în pofida creşterii inflaţiei a făcut ca randamentul plătit pentru obligaţiunile americane şi alte active monetare să fie semnificativ mai mare decât cel plătit investitorilor care deţin active echivalente din zona euro. Deşi BCE a majorat ratele dobânzilor, diferenţa faţă de SUA, în această privinţă, este semnificativă.

Cel mai recent ciclu de slăbire a euro a fost declanşat de războiul din Ucraina şi de creşterea asociată a preţului energiei, care a afectat sever potenţialul de producţie al zonei euro şi situaţia financiară a consumatorilor, notează sursa citată.

"În condiţiile în care aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia este cu mult sub normal, va fi necesară o anumită formă de reducere a cererii din Europa", atrage atenţia Michael Cahill.

Economiştii Goldman Sachs susţin că cererea de energie trebuie redusă semnificativ, dacă zona euro vrea să treacă peste iarnă, chiar dacă unităţile de stocare sunt pline.

"În acest context, ne revizuim în scădere previziunile pe trei şi şase luni privind cursul la 0,99 euro/dolar, respectiv 1,02 euro/dolar (de la 1,05 euro/dolar şi 1,10 euro/dolar anterior)", conchide Michael Cahill.

Banca Rusiei vrea ca firmele de stat să-şi transfere rezervele valutare din ţările "neprietenoase"

Banca Centrală a Rusiei i-a recomandat ieri, Guvernului de la Moscova, să le ordone companiilor de stat să îşi transfere rezervele valutare din ţările "neprietenoase", care au impus sancţiuni Moscovei, spre ţările care nu au impus astfel de sancţiuni, transmite Reuters.

De asemenea, Banca Rusiei a anunţat că va introduce noi măsuri destinate să reducă operaţiunile în dolari şi euro ale băncilor comerciale, accelerând un fenomen de de-dolarizare prin care oficialii speră că vor putea proteja economia rusească şi cetăţenii de unele restricţii internaţionale, conform Agerpres.

Occidentul a impus sancţiuni fără precedent sectorului bancar rusesc, ca răspuns la invadarea Ucrainei, blocând accesul marilor bănci ruseşti la sistemul global de plăţi SWIFT şi limitând capacitatea lor de a opera cu valută. În replică, Moscova consideră "neprietenoase" toate statele care i-au impus sancţiuni după invazia în Ucraina, inclusiv Japonia, SUA şi toate statele membre ale Uniunii Europene.

"Se recomandă organizaţiilor non-financiare să îşi transfere fondurile în valută acumulate în ţările «neprietenoase» spre alte ţări", susţine Banca Rusiei într-un raport privind piaţa financiară.

Anterior, banca centrală a Rusiei le-a ordonat unor companii să nu mai publice bilanţuri financiare. Ieri, instituţia a revenit şi a apreciat că este important să fie reluată publicarea situaţiilor financiare, reducând în paralel riscurile sancţiunilor.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 191 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 198,5 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 16.26 atingea 198,14 euro.

Guvernul german va trebui să modifice din nou legea privind securitatea energetică, în septembrie, deoarece taxa pe gaze nu poate fi încă impusă tuturor consumatorilor, inclusiv celor cu contracte cu preţuri fixe, au declarat unele surse guvernamentale şi parlamentare pentru Reuters.

O taxă pe gaze, care trebuia să intre în vigoare din octombrie, a fost avută în vedere ca un instrument de colectare de fonduri de la toţi consumatorii de gaze, pentru a sprijini importatorii de gaze care se confruntă cu creşterea preţurilor din cauza scăderii fluxurilor de gaze ruseşti.

Surse din industrie au declarat pentru Reuters că aproximativ un sfert din contractele consumatorilor de gaze au clauze care ar garanta preţuri fixe, ceea ce ar face dificilă adăugarea unei taxe.

Ministerul Economiei de la Berlin a refuzat să comenteze, notează news.ro.

Mai multe detalii despre taxă urmau să fie anunţate în august, dar, conform unui proiect de lege văzut de Reuters miercuri, guvernul intenţionează să ajusteze suprataxa cel puţin o dată la trei luni, pentru a reflecta modificările preţurilor la gaze.

---------------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a coborât cu 1,3% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 95,53 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a scăzut cu 1,1%, la 89,67dolari barilul la ora locală 09.28.

---------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,9%, la 1.792,10 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.25, cea spot - cu 0,6%, la 1.776,29 dolari/uncie.

---------------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 0,6% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,68 dolari/buşel la ora locală 08.44, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,4%, la 5,99 dolari/buşel.

Creşterea temperaturilor usucă culturile de porumb din întreaga Europă, aceasta fiind cea mai recentă dovadă a unei crize care afectează totul, de la transporturile fluviale pe Rin şi până la culturile de măsline din Spania, transmite Bloomberg.

Semănat primăvara, porumbul este afectat de lipsa de precipitaţii pe măsură ce Europa se luptă cu valuri succesive de caniculă. Trei sferturi din teritoriul României, cel mai mare producător european de porumb, este afectat de diferite grade de secetă, în timp ce Franţa, al doilea mare cultivator, a înregistrat cea mai secetoasă lună iulie din istorie. Fermierii din unele părţi din Estul Germaniei ar putea pierde întreaga recoltă, notează Agerpres.

"Sezonul acesta era unul în care porumbul european urma să aibă o importanţă crescută pentru a acoperi golul în aprovizionare creat de situaţia din Ucraina. Însă, în condiţiile în care culturile de porumb din UE au de suferit, iar estimările de producţie sunt revizuite, aprovizionarea cu cereale va fi supusă la noi presiuni", susţine Peter Collier, analist la CRM AgriCommodities.

Uniunea Europeană şi-a redus estimările privind recolta de porumb din acest sezon la 65,8 milioane de tone, ceea ce înseamnă că va fi cea mai mică recoltă după cea din 2018/2019. Însă cifrele ar putea fi revizuite şi mai mult în situaţia în care condiţiile se vor deteriora în Franţa şi alte ţări.

---------------------------------

Uniunea Europeană intenţionează să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa opt miliarde de euro, a anunţat ieri o sursă din guvernul german citată de agenţia Reuters.

O parte din acest pachet ar urma să fie constituit din granturi, pe care Ucraina nu va trebui să le restituie, iar diferenţa va consta în împrumuturi.

Liderii statelor G7 au convenit în luna mai un alt ajutor financiar pentru Ucraina, de 9,5 miliarde de dolari, fonduri oferite în special de SUA. Germania a contribuit la acel ajutor cu un miliard de euro, potrivit Agerpres.

Germania va contribui şi la noul pachet de ajutor european, dar alte state din UE, precum Franţa sau Italia, nu şi-au manifestat deocamdată această disponibilitate, iar Berlinul se află în contact cu statele UE şi cu Comisia Europeană asupra acestei chestiuni, mai afirmă sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb