Peste 75.000 hectare de teren agricol au fost afectate în acest an de grindină, furtuni şi inundaţii, faţă de circa 15.000 hectare în anul agricol precedent, numărul dosarelor de daună avizate până la 1 august de Gothaer Asigurări Reasigurări depăşind 600, faţă de 139 în anul agricol precedent.
Conform unui comunicat al asiguratorului, în România, numai în perioada mai - iunie 2016, aproape 64.000 de hectare din 16 judeţe au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile (grindină, ploi torenţiale, inundaţii, vijelii, băltiri), conform datelor estimative centralizate de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). MADR estimează că pierderile economice sunt de aproximativ 63.932.160 lei, adică circa 1.000 de lei pagubă pentru fiecare hectar, potrivit Gothaer, care arată că cele mai multe hectare afectate au fost înregistrate în Teleorman, Dolj, Ialomiţa şi Olt.
Din datele existente, rezultă că grindina a fost fenomenul meteo care a provocat pagube în fiecare dintre aceste judeţe. În afară de aceasta, daune au produs şi ploile torenţiale şi vijeliile.
Din datele înregistrate de Gothaer Asigurări Reasigurări în perioada 1 ianuarie 2016 - 1 august 2016 pe segmentul asigurărilor agricole, grindina este principala cauză a daunelor produse (65%), urmată de ploile torenţiale (23%) şi îngheţul târziu de primăvară.
În ceea ce priveşte culturile afectate, pagubele produse suprafeţelor cultivate cu grâu au deţinut cea mai mare pondere, urmate de rapiţă şi floarea soarelui. Alte culturi afectate au fost şi cele de orz, porumb, viţă de vie şi pomi fructiferi.
"Agricultura este un domeniu strategic pentru România şi economia ei, iar asigurările agricole trebuie să restabilească un echilibru atunci când fenomenele meteo severe pun în pericol munca şi producţia fermierilor", declară Anca Băbăneaţă, CEO Gothaer Asigurări Reasigurări, adăugând: "Încercăm continuu să ne adaptăm în mod echilibrat produsele şi serviciile pentru a răspunde nevoilor acestei linii de asigurări, mai ales în contextul în care ne confruntăm cu o frecvenţă şi o severitate din ce în ce mai agravante. Am investit în tehnologie, eficienţă, încercăm să prioritizăm activităţile şi ne echilibrăm permanent subscrierile în funcţie de resurse şi capacităţi, astfel încât în momentul producerii unui eveniment să fim cât mai devreme alături de clienţi. Doar anul acesta am achitat, de exemplu, o despăgubire de peste 400.000 lei în 7 zile de la primirea ultimului document necesar instrumentării dosarului de daună, constatând pagubele într-un termen record, respectiv în prima zi în care s-a putut intra în teren după eveniment".
România deţine aproximativ 13,8 milioane hectare agricole din care, în anii trecuţi, au fost cultivate cu preponderenţă 8,10 milioane hectare.